Pemerintahan Berpaksikan Undang-Undang Al-Quran – DYMM Sultan Perak : 3 Januari 2015

undang_alquran
DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah dan DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim bersalaman dan beramah mesra bersama tetamu yang hadir ke Majlis Sambutan Maulidur Peringkat Negeri Perak.

Ipoh, 3 Januari 2015 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah bahawa, pentadbiran negara Islam di negara ini seharusnya pentadbiran yang menjunjung prinsip pemerintahan berpaksikan undang-undang yang bersumberkan Al-Quran sepertimana pentadbiran negara Islam yang diterapkan Rasulullah S.A.W.

“Negara Islam bukannya satu matlamat, Negara Islam tidak terbentuk sekadar menamakannya sebagai Negara Islam, tetapi Negara Islam adalah satu kaedah untuk mewujudkan satu sistem pemerintahan yang melakukan amal makruf dan menegah kemungkaran, rakyatnya hidup dalam suasana damai lagi rukun, saling bekerjasama, saling menghormati, bersatu dan berpadu mempertahankan kedaulatan watan, meluhurkan piagam atau perlembangaan negara serta mendaulatkan undang-undang untuk memastikan berlakunya keadilan agar negara dilimpahi Ilahi dengan rahmat keamanan dan kestabilan, kemakmuran dan kesejahteraan.” titah baginda sempena Majlis Sambutan Maulidur Rasul 1436H, Peringkat Negeri Perak di Aman Jaya Convention Centre Casuarina, Bandar Meru Raya.

Titah baginda, Negara Islam yang dipimpin oleh Rasulullah mengutamakan keadilan kerana keadilan adalah faktor yang menentukan rasa hormat dan penerimaan rakyat kepada pemimpin. DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah, sifat adil yang diamalkan oleh Rasulullah tidak hanya dinikmati oleh umat islam malah keadilan turut dinikmati oleh pengganut bukan beragama islam.

“Bukan Islam turut dijamin perlindungan keselamatan, dijamin kebebasan menganut agama, dijamin boleh mengamalkan budaya masing-masing, dijamin hak untuk melakukan pelbagai kegiatan ekonomi dan usaha-usaha pembangunan sosial. Rumusannya Perlembagaan Madinah menetapkan bahawa setiap insan tanpa mengira pegangan agama, tanpa mengira amalan budaya dijamin hak asasi masing-masing” titah DYMM Sultan Perak.

Pada sambutan Maulidur Rasul 1436H Peringkat Negeri Perak itu, DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah turut berkenan menyampaikan Anugerah Keluarga Mithali kepada bekas Pengarah Pendidikan Perak, Datuk Khairuddin Arshad dan Anugerah Pendakwah kepada Pengerusi Persatuan India Muslim Perak, Mohd Arib Aliah.

Turut berkenan berangkat ke majlis, DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim; DYTM Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa dan DYTM Raja Puan Besar Perak, Raja Nor Mahani Raja Shahar Shah; DYAM Raja DiHilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris Shah dan DYAM Tunku Soraya Sultan Abdul Halim. Turut hadir sama, YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry bin Abd Kadir, YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat bin Mat Nayan dan barisan EXCO Kerajaan Negeri.

undang_alquran Tetamu-tetamu jemputan dan orang ramai yang hadir ke Majlis Sambutan Maulidur Rasul 1436H Peringkat Negeri Perak.
undang_alquran DYYM Paduka Seri Sultan Perak, berselawat beramai-ramai bersama dif-dif jemputan sempena Sambutan Maulidur Rasul 1436H.
undang_alquran DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah menyampaikan Anugerah Pendakwah kepada Pengerusi Persatuan India Muslim Perak, Mohd Arib Aliah.
undang_alquran DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah menyampaikan Anugerah Keluarga Mithali kepada bekas Pengarah Pendidikan Perak, Datuk Khairuddin Arsha.
undang_alquran DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah ketika memberi titah ucapan di Majlis Sambutan Maulidur Rasul 1436H di Aman Jaya Convention Centre.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive