Kerajaan Negeri Terima Sumbangan Pasca Banjir : 21 Januari 2015

sumbangan
Wakil-wakil agensi yang memberi sumbangan bergambar bersama YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri Diraja Dr. Zambry bin Abd Kadir dan barisan pimpinan kerajaan negeri.

Ipoh, 21 Januari 2015 - Kerajaan Negeri Perak menerima bantuan pasca banjir daripada empat agensi berjumlah RM 705,000.00 yang disampaikan kepada YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry bin Abd Kadir di Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Empat agensi yang memberikan sumbangan ialah Lembaga Air Perak (LAP) yang diwakili Pengurus Besar LAP, YBhg. Dato Yusuf bin Mohd Isa dengan sumbangan berjumlah RM 500,000.00, Malayan Flour Mills Berhad yang diwakili Pengerusi nya, Tan Sri Dato’ Seri Arshad bin Ayub dengan sumbangan berjumlah RM100,000.00, dan Ladang Moccis Sdn Bhd yang diwakili Pengarah Urusan, Encik Ashran bin Haji Idris pula telah menyumbangkan bantuan sebanyak RM 30,000. Manakala Kamdar Group (M) Berhad yang diwakili Pengarah Urusan, Encik Kamal Kamdar pula menyumbangkan RM 75,000.00 berupa kelengkapan rumah dan peralatan sekolah.

YAB Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry bin Abd Kadir ketika sidang media berkata, Kerajaan Perak telah mengenal pasti terdapat kira-kira 26 rumah penduduk yang perlu dibina semula selepas kehilangan tempat tinggal akibat banjir besar yang telah melanda Perak sebelum ini.

Menurut YAB Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry bin Abd Kadir berkata, sehingga kini jumlah mangsa banjir yang terlibat membabitkan kira-kira 6,000 mangsa dengan anggaran 1,700 keluarga.

YAB Menteri Besar Perak berkata, kerajaan negeri turut memberi bantuan wang tunai RM500.00 kepada setiap keluarga mangsa banjir di negeri itu.

“Keputusan telah pun dibuat, iaitu pihak kerajaan persekutuan telah memberi bantuan sebanyak RM 500.00 dan Kerajaan Negeri Perak akan menambah RM500.00 lagi. Jadi untuk mangsa di Negeri Perak mereka akan menerima sebanyak RM 1,000.00 untuk setiap keluarga.”

Turut hadir ke Majlis Penyerahan Bantuan Pasca Banjir tersebut, YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat bin Mat Nayan, YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Haji Mohd Gazali bin Jalal, Barisan EXCO Kerajaan Negeri dan Ketua Eksekutif Yayasan Bina Upaya, YBhg. Dato’ Ismail bin Saffian.

banjir Pengarah Urusan Kamdar Group, Encik Ashran bin Haji Idris menyumbangkan RM 75,000.00 berupa kelengkapan rumah dan peralatan sekolah.
banjir Pengarah Urusan Ladang Moccis Sdn Bhd, Encik Ashran bin Haji Idris menyumbangkan bantuan kepada mangsa banjir di Perak sebanyak RM 30,000.00
banjir Pengurus Besar LAP, YBhg. Dato Yusuf bin Mohd Isa menyampaikan sumbangan berjumlah RM 500,000.00 pada Majlis Penyerahan Bantuan Pasca Banjir di Bangunan Perak Darul Ridzuan.
banjir Tan Sri Dato' Seri Arshad bin Ayub dari Malayan Flour Mills Berhad menyerahkan sumbangan berjumlah RM100,000.00

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive