Al-Quran Bukan Sekadar Untuk Dibaca Atau Dihafal – DYMM Sultan Perak : 13 Februari 2015

alquran
DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, YAB Menteri Besar Perak membaca bacaan doa selamat setelah selesai majlis tersebut.

IPOH, 13 FEBRUARI 2015 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah umat Islam pada hari ini wajib memahami, mengkaji, menyelami dan menerokai khazanah ilmu yang tersirat dalam Al-Quran untuk dijadikan panduan ketika menyempurnakan tugas dan tanggungjawab dalam mengurus tadbir negara dan menjalankan tugas urus niaga.

“Al-Quran adalah kitab yang sarat dengan khazanah ilmu tetapi sedikit sekali diselami oleh umah Islam pada hari ini.. Umat Islam wajib didampingkan dan masyarakat umum wajib difahamkan dengan kandungan Al-Quran. Al-Quran sering kali berakhir di tahap penguasaan membaca dan menghafal.”  titah baginda di Majlis Pengurniaan Watikah Yang Dipertua Dan Ahli-Ahli Majlis Agama Islam Dan Adat Melayu Perak di Kompleks Islam Darul Ridzuan.

Sebagai satu langkah untuk meningkatkan apresiasi ummah dan sebagai usaha untuk menangani sebarang salah faham masyarakat umum terhadap Al-Quran, DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah menyarankan sebarang acara yang dianjurkan oleh istana dan kerajaan negeri seboleh-bolehnya dimulakan dengan bacaan beberapa petikan ayat Al-Quran dalam situasi yang sesuai.

Baginda bertitah, bacaan Al-Quran yang perlu dikembarkan dengan maksud ayat-ayat yang ada kaitan dengan sesuatu acara yang dianjurkan. “Ayat yang dipilih tidak perlu panjang, tetapi hendaklah terdiri daripada ayat-ayat yang ada kaitan dengan sesuatu acara yang dianjurkan.”

Turut hadir pada majlis tersebut, YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir; YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan; YBhg. Mufti Negeri Perak, Tan Sri Dato' Seri (DR) Hj. Harussani bin Hj Zakaria.

Pada majlis itu, DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah turut menerima cek zakat perniagaan bernilai RM 2,776,486.72 daripada lapan agensi iaitu Perbadanan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (RM 1,123,100.75), Bank Pembangunan Malaysia Berhad (RM 535.697), Global Maritime Ventures (RM 202,501.52), Affin Islamic Bank (RM 364,800), Koperasi Anggota Kerajaan Ipoh Berhad (RM 200,378.45), Faber Medi-Serve Sdn. Bhd. (RM 200,000), RHB Islamic Bank Berhad (RM 100,000) dan Koperasi Bank Persatuan Malaysia Berhad (RM 50,000).

alquran DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah mengurniakan watikah pelantikan sebagai Ahli-Ahli MAIPk kepda YBhg. Mufti Negeri Perak, Tan Sri Dato' Seri (DR) Hj. Harussani bin Hj Zakaria.
alquran DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah mengurniakan watikah pelantikan sebagai Ahli-Ahli MAIPk kepada YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Seri Abdul Puhat bin Mat Nayan.
alquran YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato' Mohd Gazali Bin Jalal menerima watikah pelantikan sebagai Ahli-Ahli MAIPk daripda Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.
alquran YB Penasihat Undang-Undang Negeri, Puan Rohana Binti Abdul Malek menerima watikah pelantikan sebagai Ahli-Ahli MAIPk daripada Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.
alquran Majlis menandatangani perjanjian usaha sama pembangunan hartanah milik MAIPk dengan pemaju projek, UDA Waqaf Sdn. Bhd.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive