Menara Condong Teluk Intan Diisytihar Warisan Kebangsaan : 28 Februari 2015

menaracondong
YAB Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri DiRaja Tan Sri Hj. Muhyiddin Bin Mohd Yassin bersalaman bersama YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir .

TELUK INTAN, 28 FEBRUARI 2015 - Sempena sambutan Majlis Rumah Terbuka Tahun Baru Cina 2015 peringkat kebangsaan, YAB Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri DiRaja Tan Sri Hj Muhyiddin Bin Hj Mohd Yassin mengumumkan Menara Condong Teluk Intan yang telah dibina pada tahun 1885 sebagai Warisan Kebangsaan.

“Keunikan menara ini adalah amat ketara sekali dengan konsep “Pagoda” yang menunjukkan pengaruh kekayaan budaya dan senibina Cina seperti pada gerbang, bumbung genting dan hiasan jubinnya.” kata YAB Timbalan Perdana Menteri.

 

YAB Dato’ Seri DiRaja Tan Sri Hj Muhyiddin Bin Hj Mohd Yassin berkata, sejarah Menara Condong, Teluk Intan ini amat unik kerana fokusnya adalah untuk memberi perkhidmatan kepada rakyat.

“Ia dijadikan sebagai tangki air pada waktu kemarau dan juga mempunyai kemudahan memadam api. Jam yang terdapat pada menara ini juga merupakan lambang perpaduan rakyat Teluk Intan kerana ianya merupakan hasil sumbangan derma daripada penduduk tempatan pada ketika itu. Menara Condong ini juga menjadi salah satu tarikan kepada pelancong yang berkunjung di Negeri Perak seperti mana juga The Leaning Tower of Pisa yang menjadi tarikan pelancong di Itali.”

YAB Timbalan Perdana Menteri turut mengucapkan tahniah kepada Kerajaan Negeri Perak dan Majlis Perbandaran Teluk Intan di atas kejayaan mendapatkan pengiktirafan Menara Condong Teluk Intan sebagai Warisan Kebangsaan.

Sehubungan dengan itu beliau berkata, kerajaan sedang giat dalam proses untuk mendapatkan pengiktirafan di peringkat antarabangsa bagi menjadikan Menara Condong Teluk Intan sebagai salah satu warisan Dunia UNESCO.

“Sesungguhnya, usaha mengekalkan dan memelihara warisan dan budaya merupakan tanggungjawab kita bersama. Diharap ia juga akan dapat mempromosi Teluk Intan sebagai pusat tarikan pelancong dalam dan luar negara di masa akan datang.” kata YAB Timbalan Perdana Menteri.

Turut hadir, YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abdul Kadir dan isteri Datin Seri Saripah Zulkifli; YB Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Dato’ Seri Mohamad Nazri Bin Abdul Aziz; YB Menteri Pengangkutan, Dato’ Seri Liow Tiong Lai; YB Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Mah Siew Keong, YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan dan barisan EXCO Kerajaan Negeri.

Kira-kira 20,000 pengunjung terdiri daripada pelbagai kaum dan lapisan masyarakat hadir bagi memeriahkan sambutan Rumah Terbuka Tahun Baharu Cina 2015 yang diadakan di Dataran Menara Condong, Teluk Intan.

Sambutan kali ini turut dimeriahkan dengan hiasan lampu dan tanglung berwarna-warni, persembahan tarian singa, tarian naga, pertunjukan bunga api, pameran dan demonstrasi pembuatan kraf.

menaracondong Orang ramai menyambut ketibaan YAB Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri DiRaja Tan Sri Hj. Muhyiddin Bin Mohd Yassin.
menaracondong Persembahan tarian naga sempena Majlis Rumah Terbuka Malaysia Tahun Baru Cina 2015.
menaracondong YAB Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri DiRaja Tan Sri Hj. Muhyiddin Bin Mohd Yassin menandatangi plak pengisytiharan Menara Condong Teluk Intan sebagai Warisan Kebangsaan.
menaracondong YAB Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri DiRaja Tan Sri Hj. Muhyiddin Bin Mohd Yassin bersama dif-dif kehormat dalam majlis menggaul Yee Sang.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive