Seminar Kaderisasi Dakwah “Living A Successful Islamic Life” Pemantapan Akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah Peringkat Negeri Perak 2015 : 5 Mac 2015

kaderisasi
Orang-Orang Besar Jajahan Perak, antara tetamu yang turut hadir di Seminar Kaderisasi.

IPOH, 5 MAC 2015 - Seramai lebih 1000 anggota perkhidmatan awam negeri Perak telah menghadiri Seminar Kaderisasi Dakwah “Living a Successful Islamic Life’ Pemantapan Akidah Ahli sunnah Wal Jamaah Peringkat negeri Perak Tahun 2015 yang berlangsung di Dewan Bankuet, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri.

Antara objektif seminar ini adalah untuk memberi pendedahan berkaitan isu-isu akidah semasa dan menggariskan solusi bagi pemantapan akidah ummah. Selain itu, seminar ini juga diadakan untuk memberi perkongsian maklumat berkaitan isu-isu ancaman terhadap ummah serta membina kecemerlangan hidup islam.

 

Seminar kaderisasi dakwah ini telah dirasmikan oleh YB.Dato’ Drs. Mohd Nizar bin Zakaria, Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan Islam, Pembangunan Sahsiah, Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Negeri Perak Darul Ridzuan. Turut hadir bagi menyempurnakan bacaan Al-Quran ialah YBhg. Tuan Syed Muzaffar bin Tuan Syed Azlan, Imam besar Masjid Muhibbah Shah, Ipoh.

Terdapat tiga sesi yang mengupaskan isu yang berbeza dalam seminar ini dan setiap sesi tersebut diketuai oleh setiap moderator. Sesi yang pertama telah mengupas tajuk berkaitan isu-isu akidah semasa dan diketuai oleh SF. Tuan Hj. Harith Fadzilah b. Hj. Abdul Halim,Timbalan Pengerusi JAIPk. Pada sesi kedua pula, membincangkan tajuk solusi pemantapan akidah dan isu-isu ancaman terhadap ummah yang diketuai oleh YBhg. Ustaz Mohd Fadzil b. Abu Kasim, Pengurus Besar Operasi YADIM. Manakala sesi ketiga melibatkan sesi dialog bersama tetamu yang hadir yang diberi tajuk ‘Living A Successful Islamic Life’ dan YBhg. Tuan Hj. Azmi b. Ahmad daripada Pensyarah Kolej Universiti Sultan Azlan Shah (KUISAS) sebagai moderator.

YB Dato’ Drs Mohd Nizar berkata dalam ucapannya bahawa pentingnya kita sebagai umat Islam untuk mempunyai akidah yang mantap bagi mengelakkan dari terjerumus dengan isu-isu semasa yang berkaitan dengan akidah.

Majlis yang berlangsung selama sehari ini telah mendapat anjuran bersama Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) serta Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk).

kaderisasi Antara peserta yang turut hadir dalam seminar ini.
kaderisasi Para peserta khusyuk mendengar seminar yang diadakan di Dewan Bankuet, Pejabat SUK.
kaderisasi YB. Dato' Drs Mohd Nizar bin Zakaria beramah mesra bersama para panel.
kaderisasi YB. Dato' Drs. Mohd Nizar bin Zakaria bersalam-salaman bersama peserta yang hadir.
kaderisasi YB.Dato' Drs. Mohd Nizar bin Zakaria dalam Ucapan Perasmian Seminar tersebut.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 03 Disember 2020, 12:54:34.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
Aduan Rakyat
Sebarang aduan di Negeri Perak hendaklah menerusi saluran yang disediakan disini

Pihak kami akan menjawab semua kiriman dalam tempoh 5 hari bekerja. Terima kasih.

Klik Disini: e-Aduan Perak
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive