Seminar Transformasi Minda Usahawan Wanita ‘U-Boleh’ & Majlis Pelancaran Rumpun Spa : 9 April 2015

Seminar Transformasi

Puan Rozita Ibrahim menerima sijil penghargaan daripada YBhg. Dato' Munirah binti Abdullah Bajanuddin.

IPOH, 9 APRIL 2015 - YBhg. Dato Munirah binti Abdullah Bajanuddin, Ketua Pengarah Jabatan Pembangunan Wanita telah merasmikan penutupan Seminar Transformasi Usahawan Wanita ‘U-Boleh’ di Dewan Bankuet, Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Seramai lebih 800 wanita yang terlibat dalam program ini telah diberikan pendedahan berhubung soal memajukan diri serta meningkatkan tahap kefahaman dalam mengubah minda wanita untuk terus berdaya saing dan maju ke hadapan. Program ‘U-Boleh’ ini juga menekankan aspek transformasi minda atau mengubah kaedah pemikiran daripada baik menjadi lebih baik serta memberi manfaat kepada mereka dalam mengharungi kehidupan yang lebih mencabar.

Antara objektif utama program ini dilaksanakan adalah untuk memberi pendedahan dan pengetahuan mengenal kelebihan personaliti diri mereka dalam membangun kapasiti dan potensi diri untuk berdikari secara sosio-ekonomi. Disamping itu para peserta dapat menimba ilmu pengetahuan serta meningkatkan daya pemikiran melalui perkongsian pengalaman oleh penceramah jemputan.

Program ini telah mendapat kerjasama yang baik daripada agensi-agensi yang terlibat dalam bidang keusahawan. Antaranya ialah MARA, SME Corp, TEKUN, AIM, FAMA dan Yayasan Bina Upaya. Sasaran utama program ini ialah daripada golongan Ibu Tunggal yang ingin melibatkan diri dalam bidang keusahawanan sama ada secara kecil-kecilan mahupun peringkat yang lebih tinggi khususnya peringkat antarabangsa.

Di Negeri Perak, terdapat 40 wanita yang bergerak secara aktif di bawah Jabatan Pembangunan Wanita yang telah mendapat persijilan daripada Sijil Kemahiran Malaysia dalam menceburi bidang keusahawanan khususnya kecantikan dan kesihatan. Para peserta ini telah mempunyai jenama yang tersendiri d ibawah Pemantauan Jabatan Pembangunan Wanita sendiri.

Seminar Transformasi

Lawatan YBhg. Dato' Munirah binti Abdullah Bajanuddin ke gerai jualan sempena Seminar Transformasi Minda Usahawan.

Seminar Transformasi

Antara peserta yang telah berjaya dilatih oleh Jabatan Pembangunan Wanita Negeri Perak.
 Seminar Transformasi

 Sesi bergambar bersama para tetamu jemputan.
Seminar Transformasi

YBhg. Dato' Munirah binti Abdullah Bajanuddin mendengar penjelasan mengenai produk yang dijual.
Seminar Transformasi YBhg. Dato' Munirah binti Abdullah Bajanuddin, Ketua Pengarah Jabatan Pembangunan Wanita menyampaikan sijil kepada para peserta.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive