Sifat Istimewa DYMM Sultan Perak Pengaruh Besar Dalam Menyatukan Rakyat : 14 Mei 2015

Sifat istimewa DYMM Sultan Perak pengaruh besar dalam menyatukan rakyat
DYMM Paduka Seri Sultan Perak bergambar bersama Pengerusi-Pengerusi Jawatankuasa Induk Pertabalan.

KUALA KANGSAR, 14 Mei 2015 – YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan berkata, sifat-sifat istimewa DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah dan DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim berperanan dan berpengaruh besar dalam menyatukan rakyat dari pelbagai agama, kaum, budaya dan generasi kini.

YB Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan berkata sifat keperihatinan dan kasih sayang tuanku terhadap rakyat jelata dapat dilihat ketika baginda menyempurnakan acara menziarahi makam-makam dan majlis-majlis bersama rakyat sempena Pertabalan DYMM Sultan Perak XXXV.

“Dalam menyempurnakan acara ziarah tersebut, tuanku berdua telah berkenaan mencemar duli untuk menemui dan beramah mesra dengan rakyat tuanku di jajahan-jajahan yang berkaitan dalam majlis bersama rakyat.

Sifat rendah diri tuanku berdua untuk bermesra dan memenuhi hajat untuk bergambar dengan rakyat jelata seramai mungkin, telah memperkukuhkan ikatan kasih sayang dan perasaaan hormat rakyat terhadap tuanku berdua.” kata YAB Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan ketika memberi sembah ucapan sempena Istiadat Menyembah Tahniah di perkarangan Istana Iskandariah.

Selesai ucapan YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Istiadat Sembah Tahniah dimulakan dengan YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir diikuti, YBhg. Orang Kaya Kaya Seri Agar DiRaja Dato’ Seri DiRaja Tan Sri Haji Ramli Bin Ngah Talib dan YABhg. Sahibus Samahah Mufti Perak, Tan Sri Dato’ Seri Dr. Haji Harussani Bin Haji Zakaria menghadap Sultan Nazrin Muizzuddin Shah selaku Penasihat Jawantankuasa Induk Pertabalan.

Istiadat diteruskan dengan semua ahli Jawatankuasa Induk Pertabalan menghadap DYMM Sultan Perak bagi menyampaikan ucapan sembah tahniah termasuk YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan selaku Pengerusi Bersama Jawatankuasa Induk.

Selesai Istiadat Sembah Tahniah, DYMM Paduka Seri Sultan Perak dan DYMM Permaisuri Perak berkenan bergambar bersama semua ahli Jawatankuasa Induk Pertabalan.

Sifat istimewa DYMM Sultan Perak pengaruh besar dalam menyatukan rakyat

YB Dato Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan menyampaikan ucapan sempena Istiadat Sembah Tahniah.

Sifat istimewa DYMM Sultan Perak pengaruh besar dalam menyatukan rakyat

YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak Dato Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan menghadap sembah Tahniah DYMM Sultan Perak.

Sifat istimewa DYMM Sultan Perak pengaruh besar dalam menyatukan rakyat

YB Pegawai Kewangan Negeri Perak Dato Hj. Mohd Gazali Bin Jalal selaku Pengerusi Jawatankuasa Kewangan menghadap sembah Tahniah DYMM Sultan Perak.

Sifat istimewa DYMM Sultan Perak pengaruh besar dalam menyatukan rakyat

Sahibus Samahah Mufti Kerajaan Negeri Perak YABhg. Tan Sri Dato' Seri Dr. Haji Harussani Bin Haji Zakaria menghadap sembah Tahniah DYMM Sultan Perak

 Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive