Penjawat Awam Perlu Meneliti Kesahihan Maklumat Yang Diperolehi : 11 Jun 2015

Dialog
YBhg. Dato' Razali bin Othman menyampaikan ucapan perasmian sempena  Program Dialog Isu Semasa Negara 2015.

IPOH, 11 Jun 2015 – YBhg. Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan), Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Razali bin Othman ketika menyampaikan ucapan perasmian sempena Program Dialog Isu Semasa Negara 2015 menyeru penjawat awam agar meniliti sesuatu maklumat yang diperolehi terlebih dahulu sebelum menerimanya bagi mengelakkan timbulnya sebarang masalah akibat perkongsian maklumat-maklumat palsu.

“Penjawat awam perlu sentiasa meneliti kesahihan maklumat-maklumat yang diperolehi, jangan terus bertindak".

Ini merupakan cabaran penjawat-penjawat awam pada hari ini. Ia perlu ditangani dan jika tidak ditangani sebaiknya akhirnya boleh menimbulkan masalah. ” kata YBhg. Dato’ Razali bin Othman.

YBhg. Dato’ Razali bin Othman berkata demikian ketika mengulas mengenai perkembangan sistem teknologi telekomunikasi pada masa kini yang semakin berkembang luas tanpa sempadan sehinggalah setiap maklumat itu dapat dikongsi dengan mudah kepada sesiapa dan di mana-mana sahaja.

“Keupayaan pencapaian maklumat yang begitu mudah pada ketika ini berjaya membentuk satu masyarakat negara yang berinformasi. Kesan daripada keadaan ini, ia melahirkan generasi yang bebas yang berfikir, masyarakat yang bebas menyuarakn pandangan dan juga masyarakat bebas untuk berkongsi maklumat. Maklumat ini jika tidak ditapis, kalau tidak dinilai ianya boleh menimbulkan ketegangan dan juga keadaan perkongsian maklumat tanpa batasan".

Dan ini berkemungkinan boleh mewujudkan perkongsian maklumat-maklumat palsu, maklumat-maklumat yang tidak sahih, maklumat-maklumat yang tidak benar dan kesannya boleh menggangu ketenteraman komuniti.” kata YBhg. Dato’ Razali bin Othman.

Program Dialog Isu Semasa Negera 2015 yang diadakan di Dewan Bakuet, Bangunan Perak Darul Ridzuan berlangsung hampir 8 jam bermula seawal jam 9.00 pagi sehingga jam 5.00 petang.

Program Dialog Isu Semasa Negera 2015 dibahagikan kepada 3 sesi iaitu Sesi 1 : Isu- Isu Semasa, Sesi 2 : Isu-Isu Perlembagaan Persekutuan dan Sesi 3: Isu-Isu Ekonomi.

Program dialog ini turut menjemput beberapa panel-panel bepengalaman seperti YBhg. DSP Ahmad Norisham, Pegawai Siasatan Cawangan Khas Bukit Aman; YBhg Dato’ Rosli Abbas, Ketua Pengarah, Bhg. Penyelidikan & Keurusetian, Cawangan Khas, PDRM; Ybrs En Zainal Rashid Ahmad , Pengurus Besar, Penerbitan Sosial, Politik& Ekonomi TV Al-Hijrah dan YBhg Prof Madya Dr. Shamrahayu Ab. Aziz, Felo Utama, Pusat Kajian Syariah, Undang- Undang& Politik, Institut Kefahaman Islam (IKIM).

Dialog

YBhg. DSP Ahmad Norisham membentangkan isu  kumpulan militan Negara Islam (IS) di Negara Malaysia.

Dialog

YBhg Datuk Ibrahim Yahya,  bekas CEO Bernama TV menjadi moderator sesi 1 iaitu Forum Isu-Isu Semasa.

Dialog

Ketua-ketua jabatan dan orang ramai hadir ke Dewan Bankuet bagi mendengar Dialog Isu Semasa Negara 2015.

Dialog

Ketua Polis Perak, Dato' Osman Salleh turut hadir ke Dewan Bankuet bagi mendengar Dialog Isu Semasa Negara 2015.

 Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive