Majlis Perasmian Dan Penyampaian Anugerah KIK Ke-28 Dan Sambutan Hari Inovasi Perkhidmatan Awam Peringkat Negeri Perak Tahun 2015 : 12 Oktober 2015


Majlis Perasmian Anugerah KIK dan Inovasi 2015
Sekolah Raja Perempuan Ta'ayah berjaya merangkul Anugerah Inovasi Menteri Besar dengan projek Inovasi Young Scientist.

IPOH, 12 OKTOBER 2015 - Sekolah Raja Perempuan Ta’ayah, Ipoh membuat kejutan apabila projek inovasi mereka bertajuk “Young Scientis” diumumkan sebagai pemenang bagi merangkul Anugerah Inovasi Menteri Besar (AIMB).

Kejayaan Sekolah Raja Perempuan Ta’ayah lebih bermakna apabila mereka merupakan pasukan tunggal yang berjaya memenangi anugerah tersebut dan tiada lagi mana-mana jabatan kerajaan mahupun individu yang dipilih sebagai pemenang sejak tiga tahun anugerah ini dipertandingkan kerana belum ada projek-projek inovasi yang mampu mencapai tahap bagi memberi impak yang signifikan dan tinggi kepada Kerajaan Negeri Perak.

Kejayaan Sekolah Raja Perempuan Ta’ayah melayakkan mereka membawa pulang wang tunai berjumlah RM50,000.00, Piala Iringan dan Sijil sumbangan Perbadanan Menteri Besar Perak.

Sekolah Raja Perempuan Ta’ayah dipilih sebagai pemenang setelah menewaskan 2 kumpulan lain yang telah disenarai pendek oleh Jawatankuasa Pemilihan AIMB iaitu Majlis Daerah Kampar dengan projek bertajuk Pengurusan Permohonan Billboard dan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak dengan Projek Inovasi bertajuk Sistem Pemotongan Zakat Berjadual (e-PZB). 

Hadiah kepada semua pemenang disampaikan oleh YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir sempena Majlis Perasmian Dan Penyampaian Anugerah KIK Ke-28 Dan Sambutan Hari Inovasi Perkhidmatan Awam Peringkat Negeri Perak Tahun 2015 di Dewan Bankuet Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Selain Anugerah Inovasi Menteri Besar (AIMB), turut dipertandingkan adalah Anugerah Konvensyen Kumpulan Inovatif dan Kreatif (KIK) ke-28 dimana sebanyak 28 kumpulan daripada jabatan negeri, jabatan persekutuan, pihak berkuasa tempatan, badan berkanun dan syarikat berkaitan kerajaan seluruh Negeri Perak telah menyertai pertandingan yang telah dibahagikan kepada dua kategori iaitu Teknikal dan Pengurusan.

Bagi Kategori Teknikal, sebanyak 17 kumpulan mengambil bahagian dan hanya 5 kumpulan terbaik terpilih bagi merebut Anugerah KIK iaitu XPERIMEN (Perbadanan Perpustakaan Negeri Perak), VIPER (Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Perak), E-FORCE (Majlis Perbandaran Teluk Intan), i2 (Jabatan Penjara Taiping) dan AZIMUTH (Majlis Daerah Tanjong Malim).

Manakala bagi Kategori Pengurusan, Kumpulan YAKIN BOLEH (YB) (Hospital Taiping), FULL THROTTLE (Majlis Perbandaran Kuala Kangsar), SILVER OBSERVER (Pejabat Pembangunan Persekutuan Negeri Perak), RX-PRO (Hospital Raja Permaisuri Bainun), dan GIFT (Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta Taiping) merupakan 5 kumpulan terbaik yang terpiliih daripada keseluruhan 11 penyertaan.

Berikut adalah keputusan penuh KIK Ke-28 dan Anugerah Inovasi 2015 :-

Keputusan Anugerah Inovasi 2015 :

 • Anugerah Inovasi Teknologi Maklumat Dan Komunikasi (AIICT)
 1. Pejabat Pendidikan Daerah Manjung (AppsLearn)
 2. Majlis Bandaraya Ipoh (Mobile-K@MBI )
 3. Majlis Perbandaran Taiping (Sistem MPT2U)

 • Anugerah Inovasi Pengurusan Kewangan (AIPK )
 1. Majlis Bandaraya Ipoh (eZCT@MBI )
 2. Majlis Bandaraya Ipoh (Q-Investment@MBI )
 3. Tiada Pemenang

 • Anugerah Inovasi Pentadbiran Daerah Dan Tanah (AIPDT )
 1. Pejabat Daerah & Tanah Pengkalan Hulu (Urusan Tukar Syarat NyataTanah Jenis Tanaman Kepada Jenis Tanaman Yang Lain, di bawah Seksyen 124 Kanun Tanah Negara (Akta 56 Tahun 1965) dalam Masa 2 jam)
 1. Pejabat Daerah & Tanah Daerah Kinta, Ipoh ( i. Kad Permohonan Tanah, ii. Carbonized Paper Protector)
 1. Pejabat Daerah & Tanah Kerian, Parit Buntar (Sistem Maklum Balas Jabatan)

 • Anugerah Inovasi Pihak Berkuasa Tempatan (AIPBT )
 1. Majlis Perbandaran Taiping ( i. Proses Buka Fail Pegangan Harta Baru Skim Perumahan, ii. Kiosk Bayaran)
 1. Majlis Daerah Kampar ( i. Pengurusan Permohonan Billboard, ii.  U-Angkoot )
 1. Majlis Bandaraya Ipoh ( i. Pneumatic Cylinder Limiter, ii. Dataran Stesen Ipoh )

 • Anugerah Tema Hari Inovasi Terbaik

      En. Hamdan Bin Mohamed Do’a (Inovasi Didepani, Visi Direalisasi)

 

Keputusan KIK Ke-28 :

         Kategori Pengurusan

 1. Hospital Taiping (YAKIN BOLEH )
 2. Pejabat Pembangunan Persekutuan Negeri Perak (SILVER OBSERVER)
 3. Majlis Perbandaran Kuala Kangsar (FULL THROTTLE)

         Kategori Teknikal

 1. Majlis Perbandaran Teluk Intan (E-FORCE)
 2. Majlis Daerah Tanjung Malim (AZIMUTH MDTM)
 3. Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Perak (VIPER )

Majlis Perasmian Anugerah KIK dan Inovasi 2015

Hospital Taiping berjaya merangkul tempat pertama dalam Kategori Pengurusan bagi Konvensyen KIK dengan Projek Branula Tercabut Di Kalangan Kanak-kanak Berumur 1-3 tahun.

Majlis Perasmian Anugerah KIK dan Inovasi 2015

MPTI bejaya mendapat Johan bagi Kategori Teknikal dengan tajuk projek Meningkatkan Tindakan Ke Atas Aduan Anjing Terbiar Di Kawasan MPTI.

Majlis Perasmian Anugerah KIK dan Inovasi 2015

MPT berjaya mendapat Johan bagi Anugerah AIPBT 2015.

Majlis Perasmian Anugerah KIK dan Inovasi 2015

Pejabat Daerah dan Tanah Pengkalan Hulu mendapat johan untuk  projek inovasi Urusan Tukar Syarat Nyata Tanah Jenis Tanaman Yang Lain, di bawah Seksyen 124 Kanun Tanah Negara (Akta 56 Tahun 1965) dalam Masa 2 jam.

Majlis Perasmian Anugerah KIK dan Inovasi 2015

Encik Hamdan bin Mohamed Do'a  mendapat Tema Inovasi Terbaik dengan tema Inovasi Didepani Visi Direalisasi.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive