7 Fokus Utama Bajet 2016 Perak : 17 November 2015


7 Fokus Utama Bajet 2016 Perak : 17 November 2015
YAB Menteri Besar Perak ketika membentangkan Bajet 2016 Negeri Perak di Dewan Negeri.

IPOH, 17 NOVEMBER 2015 - Bertemakan Belanjawan Berhemah, Rakyat Sejahtera, Kerajaan Negeri Perak menggariskan tujuh fokus utama dalam Bajet 2016 iaitu memperkasa pertumbuhan ekonomi; memantapkan urus tadbir; mengupayakan pendidikan, modal insan, potensi generasi muda dan wanita; memperteguh integrasi dan keharmonian; memperkukuh jaringan infrastruktur; mensejahterakan kehidupan serta menyemarakkan syariat.

Bajet 2016 Perak itu disampaikan oleh YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir ketika ucapan Bajet 2016 Sempena Mesyuarat Ketiga Penggal Ketiga Sidang Dewan Undangan Negeri ke-13.

“Bertemakan Belanjawan Berhemah, Rakyat Sejahtera, Bajet Tahun 2016 ini dirangka berteraskan pertanggungjawaban, keberkesanan, kecekapan dan penyelarasan. Teras-teras ini merupakan elemen penting dalam tadbir urus yang baik.” kata YAB Menteri Besar Perak.

Menurut YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambri Bin Abd Kadir, dengan mengambil kira unjuran Hasil dan Terimaan Pembangunan, berjumlah RM1.04 billion serta Perbelanjaan Mengurus dan Pembangunan berjumlah RM1.08 billion, Bajet Negeri Perak Tahun 2016 diunjurkan sebagai bajet defisit sebanyak RM 49.18 juta.

Menurut YAB Menteri Besar Perak lagi, walaupun Bajet Tahun 2016 menganggarkan defisit sebanyak RM49.18 juta, berbanding RM50.06 juta pada tahun 2015, iaitu pengurangan anggaran defisit sebanyak RM883 ribu tau 1.76 peratus.

“Rekod prestasi belanjawan Negeri Perak sejak tahun 2010 menunjukkan kecapaian yang baik, iaitu mengakhiri bajet tahunanya dengan lebihan (surplus), sekalipun diperingkat penyediaan bajet menganggarkan defisit.

Prestasi yang positif itu adalah terhasil dari amalan berhemah serta kecekapan dalam pengurusan kewangan negeri. Oleh itu, sekalipun Bajet Tahun 2016 ini merupakan belanjawan defisit, kerajaan negeri sekali lagi berharap ia akan berakhir dengan lebihan (surplus) atau setidak-tidaknya berimbang. ” kata YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambri Bin Abd Kadir.

Dalam usaha memperkasa pertumbuhan ekonomi, YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambri Bin Abd Kadir berkata, kerajaan negeri komited untuk meneruskan beberapa rancangan pembangunan yang melibatkan pembangunan koridor pertumbuhan.

Antaranya, memajukan Bandar Meru Raya sebagai pusat pertumbuhan dan bagi 2016 kajian dilaksana di 12 kawasan baharu untuk dibangunkan iaitu Sungai Manik, Gunung Mesah, Pengkalan Baharu Pantai Remis, Tanjong Belanja, Kampong Plang, Padang Changkat, Sungai Lesong, Kampong Jelai, Kuala Slim, Lintang, Kuala Kurau dan Sungai Renggam.

Kerajaan negeri turut memperuntukkan RM3 juta bagi membiayai program pelancongan sukan dan menambah RM1.5 juta bagi menaik taraf serta menyelenggara tempat-tempat menarik, mengikuti latihan dan melaksanakan promosi di dalam dan luar negara.

YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambri Bin Abd Kadir berkata, peruntukan bagi sektor pertanian ditambah RM500,000 menjadikan jumlah keseluruhan RM8.5 juta, yang disalur melalui Jabatan Pertanian Negeri dalam usaha menjadikan Perak pengeluar makanan utama negara.

7 Fokus Utama Bajet 2016 Perak : 17 November 2015

YB Yang Dipertua Speaker Dewan Negeri Perak, Dato' Sri S.K Devamany ketika mempengerusikan Mesyuarat Ketiga Penggal Ketiga Sidang Dewan Undangan Negeri ke-13 berlangsung. 

7 Fokus Utama Bajet 2016 Perak : 17 November 2015

YAB Menteri Besar Perak memegang buku Ucapan Bajet 2016 untuk dibentangkan semasa Mesyuarat Ketiga Penggal Ketiga Sidang Dewan Undangan Negeri ke-13.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive