Institusi Pengajian Tinggi Tempatan Perlu Memikirkan Pengubahsuaian Dan Adaptasi Sistem Pendidikan – DYMM Paduka Seri Sultan Perak : 7 November 2015


Institusi Pengajian Tinggi Tempatan Perlu Memikirkan Pengubahsuaian Dan Adaptasi Sistem Pendidikan – Dymm Paduka Seri Sultan Perak
DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuiddin Shah bertitah sempena Istiadat Konvokesyen Kelapan Kolej Universiti Islam Sultan Azlan Shah  (KUISAS).

KUALA KANGSAR, 7 NOVEMBER 2015 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah bahawa institusi pengajian tinggi tempatan tidak seharusnya sekadar menjadi penonton yang pasif, sebaliknya wajib secara aktif mengikuti dinamik yang sedang berlaku, sambil memikirkan pengubahsuaian dan adaptasi yang harus dilakukan terhadap sistem pendidikan tinggi di negara ini.

“Satu revolusi sedang berlaku dalam dunia pendidikan tinggi. Kaedah pendidikan yang lebih mudah diakses dengan yuran pengajian yang lebih murah sedang dirintis. Malah para pemegang amanah serta lembaga pengurusan beberapa buah institusi pengajian tinggi, kini turut mempersoalkan justifikasi untuk terus melakukan pelaburan besar bagi menambah lebih banyak infrastruktur dewan kuliah dan tenaga fakulti sedangkan manfaatnya hanya terbatas kepada kumpulan terpilih yang kecil bilangannya.

Kaedah pembangunan dan perkembangan universiti yang diamalkan sekarang, yang diperkenalkan ratusan tahun dahulu adalah kaedah yang disifatkan telah usang kerana diformulasikan ketika permintaan untuk mendapatkan tempat pengajian tinggi secara relatif adalah jauh lebih rendah daripada bilangan permintaan yang dihadapi ketika ini. Kos penyelenggaraan kampus yang besar dan bilangan tenaga fakulti dan pengurusan yang besar, dianggap sudah tidak bersesuaian lagi dalam era sudah terciptanya teknologi yang mengupayakan ilmu boleh disebar secara lebih luas dan secara lebih ekonomik.”titah DYMM Paduka Seri Sultan Perak sempena Istiadat Konvokesyen Kelapan Kolej Universiti Islam Sultan Azlan Shah (KUISAS).

Baginda ketika bertitah turut memberi contoh mengenai seorang pengajar dari Universiti Stanford Amerika Syarikat, Profesor Sebastian Thrun apabila seramai 25,000 orang daripada jumlah 160,00 pelajar-pelajar yang mendaftar untuk mengikuti kursus secara talian, berjaya menamatkan pengajian dalam satu semester dan memenuhi kriteria untuk dianugerahkan sijil.

 “Angka tersebut memecah rekod pencapaian dan tahap produktiviti seorang profesor kerana berasaskan kaedah pengajaran secara konvensional, beliau memerlukan 125 semester untuk mengilmukan 25,000 orang pelajar. Yang lebih mengejutkan Profesor Thrun, pencapaian pelajar-pelajar yang mengikuti kursus secara talian adalah lebih baik daripada pelajar-pelajar yang mengikuti pengajian secara langsung di bilik kuliah. Ini adalah satu pencapaian besar yang memberikan satu kepuasan luar biasa kepada seorang profesor yang hatinya terpaut kuat dengan falsafah untuk menyebarkan ilmu bagi manfaat seramai mungkin manusia.” titah DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

Pada Konvokesyen Kelapan Kolej Universiti Islam Sultan Azlan Shah (KUISAS) berkenaan, DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah turut berkenan menyampaikan penganugerahan kepada 478 graduan diploma.

DYMM Sultan Perak turut berkenan menyampaikan Anugerah Diraja kepada graduan Diploma Usuluddin, Munazzahah Zulkifli, Anugerah Rektor KUISAS kepada Nur Amelina Zaheed, graduan Diploma Syariah Islamiyyah Islam dan Anugerah Terbaik Fakulti Pengajian Islam kepada Nabilatul Huda Mohd Najmuddin.

 

Institusi Pengajian Tinggi Tempatan Perlu Memikirkan Pengubahsuaian Dan Adaptasi Sistem Pendidikan – Dymm Paduka Seri Sultan Perak

Penerima Anugerah Diraja, graduan Diploma Usuluddin, Munazzahah Zulkifli, berkongsi kegembiraan bersama  ibu bapa tercinta.

Institusi Pengajian Tinggi Tempatan Perlu Memikirkan Pengubahsuaian Dan Adaptasi Sistem Pendidikan – Dymm Paduka Seri Sultan Perak

YAB Menteri Besar Perak dan Rektor KUISAS menyambut keberangkatan tiba DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuiddin Shah.

Institusi Pengajian Tinggi Tempatan Perlu Memikirkan Pengubahsuaian Dan Adaptasi Sistem Pendidikan – Dymm Paduka Seri Sultan Perak

DYMM Sultan Perak, YAB Menteri Besar Perak dan Rektor KUISAS bergambar bersama graduan kelas pertama sempena Istiadat Konvokesyen Kelapan Kolej Universiti Islam Sultan Azlan Shah  (KUISAS).

Institusi Pengajian Tinggi Tempatan Perlu Memikirkan Pengubahsuaian Dan Adaptasi Sistem Pendidikan – Dymm Paduka Seri Sultan Perak

 DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuiddin Shah berkenan menyampaikan penganugerahan kepada penerima-penerima anugerah.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive