Majlis Pecah Tanah Projek MH Pinnacle : 7 Januari 2016


Majlis Pecah Tanah Projek MH PINNACLE
YAB Dato Seri DiRaja Dr Zambry bin Abd Kadir melekatkan nama bangunan yang bakal dibina.

IPOH, 7 JANUARI 2016 - YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir menyempurnakan upacara Majlis Pecah Tanah MH Pinnacle yang terletak di Jalan Medan Ipoh 3.

Bangunan yang merangkumi dua blok 29 tingkat dan mencecah ketinggian 165 kaki dari paras aras laut itu dijangka siap pada penghujung 2018 dan akan menjadi mercu tanda baharu bangunan tertinggi di bandaraya Ipoh.

“Pembangunan berskala besar ini juga hasil daripada kerjasama pelbagai pihak termasuk sektor kerajaan dan swasta.” kata YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir.

Turut hadir ketika majlis pecah tanah tersebut YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan serta Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar (MB Inc.), Datuk Aminuddin Hashim.

Projek pembangunan MH Pinnacle akan dimajukan oleh Birchwood Sdn. Bhd. yang seratus peratus dimiliki oleh MH Avenue iaitu syarikat usahama di antara MB Inc. dan Man Hoe Holdings.

MH Pinnacle yang didirikan di atas tanah seluas 2.617 ekar merupakan bangunan pertama di Perak yang menawarkan ruangan pejabat bertaraf “gred A” berkonsepkan kaca ataupun “glass tower”. Blok pertama MH Pinnacle akan dikenali sebagai MB Inc. Tower dan juga akan menjadi pejabat baru Perbadanan Menteri Besar Perak. Selain itu MB Inc Tower juga akan menempatkan 72 unit bilik hotel, 27 unit kediaman dan 11 tingkat pejabat.

Manakala blok kedua pula dikenali sebagai Amanjaya Tower yang akan menempatkan sebanyak 146 unit kediaman dan mensasarkan golongan yang berpendapatan sederhana tinggi dan mereka yang mementingkan gaya hidup terkini.

MH Pinnacle turut merangkumi sebuah pusat membeli belah yang akan dikenali sebagai Pinnacle Mall. Ia akan menempatkan 26 unit ruangan membeli belah premium ataupun (SOVO) dan sebuah pusat makan dan minuman ikonik ataupun Perak signature food outlet. Di samping itu, pembangunan MH Pinnacle juga dilengkapi dengan sebuah pusat konvensyen, kolam renang, gimnasium dan kelengkapan asas lain.

Majlis Pecah Tanah Projek MH PINNACLE

Dato Bandar Ipoh Zamri Man menyerahkan geran tanah kepada Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar (MB Inc.),  Datuk Aminuddin Hashim.

Majlis Pecah Tanah Projek MH PINNACLE

YAB Menteri Besar Perak bersama tetamu VIP yang hadir menanam pokok pada majlis pecah tanah MH Pinnacle.

Majlis Pecah Tanah Projek MH PINNACLE

YAB Menteri Besar Perak bersama YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak melihat model MH Pinnacle yang bakal siap penghujung 2018.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive