Perak Terus Bangunkan Rumah Mampu Milik : 1 Februari 2016


Perak Terus Bangunkan Rumah Mampu Milik
YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir ketika  majlis pelancaran  projek Suria@ Meru di Amanjaya Convention Centre (AJCC), Casuarina Meru.

IPOH, 1 FEBRUARI 2016 - Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP) melaksanakan projek perumahan Suria @ Meru yang bakal menawarkan 413 unit kediaman, dilengkapi empat bilik tidur dan tiga bilik air dengan keluasan antara 1,600 hingga 1,670 kaki persegi yang bakal dibina di kaki bukit Hutan Simpan Kledang Sayong, Meru dengan harga jualan bermula dari RM 263,800 hingga RM 273,800.

Majlis pelancaran projek Suria @ Meru disempurnakan oleh YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir di Amanjaya Convention Centre (AJCC), Casuarina Meru.

YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir berkata, Perak akan terus membangunkan rumah mampu milik mengikut cara sendiri bagi memastikan rakyat mampu memiliki kediaman sendiri.

Kata beliau, langkah itu perlu berikutan pelasksanaan projek berkenaan oleh Syarikat Perumahan Negara (SPNB) dan Perumahan Rakyat 1Malaysia (PRIMA) terlalu perlahan, malah ada yang tertangguh sekali gus memberi impak negatif kepada kerajaan.

Dalam masa sama, YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir turut meminta Kerajaan Persekutuan mengeluarkan satu garis panduan mengenai kategori rumah mampu milik ekoran takrifannya di setiap negeri adalah berbeza ketika ini.

“Terdapat negeri yang mengkategorikan rumah mampu milik dalam lingkungan RM 300, 000, ada yang dalam RM250, 000, ada pula yang meletakkan pada paras RM 180, 000, jadi ia tidak memberikan gambaran secara keseluruhan.

Saya melihat dari segi kategori rumah mampu milik juga bersandarkan kepada negeri itu sendiri. Umpamanya ada yang menjual rumah mampu milik pada kadar RM 300,000 tapi keluasannya juga besar. Ada negeri menjualnya dengan harga yang lebih murah sekitar RM 180,000 dan RM 200,000 tetapi keluasannya kecil.

Namun dalam konteks kerajaan negeri, saya rasa kategori rumah mampu milik juga dapat difikirkan balik oleh pihak Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) iaitu sekitar RM 250, 000.” kata YAB Menteri Besar Perak.

Turut hadir ke Majlis Pelancaran Suria @ Meru, YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan, YB Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kebajikan Masyarakat, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Dato’ Rusnah Binti Kassim dan Ketua Eksekutif Kumpulan Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP) , Datuk Aminuddin Bin Md. Desa

Perak Terus Bangunkan Rumah Mampu Milik

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir diberi taklimat dan penerangan mengenai Suria@Meru.

Perak Terus Bangunkan Rumah Mampu Milik

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir  melihat model rumah Suria@Meru yang bakal dibina.
Perak Terus Bangunkan Rumah Mampu Milik YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir  bersama YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan melihat Portal Rumahku Amanjaya yang baru dilancarkan.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive