Malam Anugerah Maksak Malaysia 2015 : 4 Mac 2016

MAKSAK
YB SUK Perak, Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan wakil dari MAKSAK Perak yang menduduki tempat kedua Pengelola Terbaik Program Kejohanan MAKSAK 2015.

PUTRAJAYA, 4 MAC 2016 - Malam Anugerah Majlis Kebajikan dan Sukan Anggota Anggota Kerajaan Malaysia (MAKSAK) 2015 telah disempurnakan oleh YBhg. Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Malaysia, Tan Sri Mohamad Zabidi Bin Zainal di Dewan Perdana, Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC).

Malam anugerah yang merupakan acara tradisi tahunan MAKSAK adalah bagi mengiktiraf pencapaian badan-badan gabungan MAKSAK dan atlet perkhidmatan awam yang telah mengharumkan nama Perkhidmatan Awam Malaysia di kejohanan sukan peringkat kebangsaan dan antarabangsa sepanjang tahun 2015.

Selain mengukuhkan jalinan perhubungan dan semangat kekelurgaan dalam MAKSAK dan tanda terima kasih kepada semua pihak yang menyokong program-program MAKSAK, majlis turut meraikan ulang tahun penubuhan MAKSAK ke-60 (Jubli Intan).

“Tahun 2016 juga merupakan tahun yang sangat istimewa dan signifikan kerana MAKSAK turut meraikan ulang tahun penubuhannya yang ke-60. Sejak penubuhannya yang penuh bersejarah pada tahun 1956, MAKSAK telah mengharungi pelbagai onak dan cabaran serta mengecapi pelbagai kisah kejayaan.”

“MAKSAK sememangnya berada dalam kelasnya yang tersendiri dalam melahirkan generasi pentadbir, pegawai dan atlet yang berprestasi tinggi. Program sukan, sosial dan kebajikan MAKSAK juga saban tahun terus menjadi platform dalam menyatukan anggota perkhidmatan awam dari pelbagai lapisan dari seluruh pelusuk negara” kata YBhg. Tan Sri Mohamad Zabidi Bin Zainal yang juga merangkap Timbalan Yang Dipertua MAKSAK Malaysia.

Ketika menyampaikan ucapan sempena Malam Anugerah MAKSAK 2015, YBhg. Tan Sri Mohamad Zabidi Bin Zainal, turut menyeru penjawat awam mengamalkan kehidupan yang cergas dan aktif kerana ia penting untuk kesihatan tubuh badan dan seterusnya akan menghasilkan fikiran yang cergas dan minda yang progresif.

“Ini adalah selari dengan salah satu daripada 6 prinsip utama dalam Konsep Merakyatkan Perkhidmatan Awam iaitu ‘Insaniah’ di mana penjawat awam perlu menyeimbangkan antara kehidupan rohani dan kesihatan jasmani dalam cara kita bekerja demi menjadikan Perkhidmatan Awam Malaysia sebuah perkhidmatan yang unggul.

Marilah kita bersama-sama menghayati prinsip-prinsip keterbukaan, turun padang, musyawarah, kekitaan dan kerjasama awam-swasta-NGO yang diterapkan dalam Konsep Merakyatkan Perkhidmatan Awam dan menjadikannya sebagai panduan dalam pelaksanaan program-program sukan dan sosial di jabatan masing-masing.” kata YBhg. Tan Sri Mohamad Zabidi Bin Zainal.

Pada Malam Anugerah MAKSAK 2015, sebanyak 8 kategori anugerah telah disampaikan kepada pemenang-pemenang, iaitu Pemenang Keseluruhan Kejohanan MAKSAK, Olahragawan MAKSAK, Olahragawati MAKSAK, Anugerah Khas (Lelaki) MAKSAK, Anugerah Khas (Wanita) MAKSAK, Anugerah Pengelola Terbaik, Anugerah Penyertaan Penuh, dan Pemenang Program Kecergasan Walk –a – Win Perkhidmatan Awam.

Selain itu para atlet perkhidmatan awam yang mencapai kejayaan di Sukan SEA 2015 Ke-28 di Singapura dan The 1st ASEAN Civil Service Games juga diberi insentif di bawah Skim Insentif Sukan MAKSAK.

Berikut adalah senarai pemenang Anugerah MAKSAK 2015 :-

1. Olahragawan MAKSAK
  Rayzam Shah Wan Sofian (Olahraga) - MASAK Sabah
   
2. Olahragawati MAKSAK
  Komalam Shally a/p Selvaretnam (Olahraga) – Majlis Sukan ATM
   
3. Anugerah Khas (Lelak ) MAKSAK
  Muhammad Hafizuddin Bin Mat Daud (Pentanque) - Majlis Sukan ATM
   
4. Anugerah Khas (Wanita) MAKSAK
  Emma Firyana Binti Saroji (Boling Padang) - Majlis Sukan PDRM
   
5. Pengelola Terbaik Kejohanan MAKSAK
  Johan – MAKSAK Johor (Pentaque dan Mini Karnival Sukan)
  Naib Johan – MAKSAK Perak (Malam MAKSAK dan MASAK Turun Padang)
  Ketiga – MASAK Negeri Sembilan
   
6. Pemenang Keseluruhan Kejohanan Sukan dan Kebudayaan MAKSAK
  Johan - MAKSAK WP Kuala Lumpur
  Naib Johan – Majlis Sukan ATM
  Ketiga – Majlis Sukan PDRM
   

MAKSAK

YB Pegawai Kewangan Negeri Perak, Dato' Haji Mohd Gazali Bin Jalal selaku wakil dari MAKSAK Perak menerima piala tempat kelima keseluruhan Kejohanan Sukan Dan Kebudayaan Maksak Malaysia.

MAKSAK

Atlet Teping Bowling Maksak Perak, Sin Li Jane menerima Skim Insentif Sukan MAKSAK 2015 setelah mendapat pingat emas ketika Sukan SEA Ke-28, Singapura.

MAKSAK

YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan bersama isteri, YBhg. Datin Seri Nor Hasmah Bt. Mohamad bergambar bersama Atlet Tenpin Bowling MAKSAK Perak.

MAKSAK

YBhg. Datuk Bandar Ipoh, Dato' Zambri Bin Man bersalaman dengan YBhg. Tan Sri Mohamad Zabidi Bin Zainal.

MAKSAK

Ahli-ahli jawatankuasa MAKSAK Perak yang hadir ke Majlis Malam Anugerah MAKSAK Malaysia.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive