WWF Malaysia Dan Yayasan Maybank Jalin Kerjasama Laksana Program Konservasi Harimau Di Hutan Royal Belum : 21 Mac 2016


DYMM Sultan Perak bergambar bersama YAB Menteri Besar Perak,Pengarah Eksekutif merangkap Ketua Pegawai WWF-Malaysia, dan Pengerusi Maybank.

GERIK, 21 MAC 2016 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan berangkat ke Majlis Pelancaran Kerjasama Pengukuhan Konservasi Harimau di Hutan Royal Belum antara Tabung Hidupan Liar Sedunia (WWF) Malaysia dan Yayasan Maybank.

Majlis pelancaran yang diadakan di Belum Rainforest Resort, Pulau Banding ini turut dihadiri YAB Menteri Besar Perak Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir; YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan, Pengarah Eksekutif merangkap Ketua Pegawai WWF-Malaysia, Datuk Dr Dionysious S.K Sharma serta Pengerusi Maybank, Tan Sri Megat Zaharuddin Megat Mohd Nor.

Menerusi kerjasama itu, Maybank memperuntukkan sebanyak RM7 juta untuk melaksanakan program-program pemuliharaan harimau bagi tempoh empat tahun di Kompleks Hutan Belum-Temengor dan bagi tahun pertama, sebanyak RM1.2 juta akan dibelanjakan.

Program konservasi itu antara lain merangkumi penyelidikan terhadap harimau dan haiwan sumber makanan, kerjasama bersama masyarakat setempat serta pelbagai agensi penguat kuasa.

“Jumlah harimau dalam negara ini berkurang kepada 250 ke 340 ekor daripada sekurang-kurangnya 3,000 ekor sekitar 1950-an. Ia merupakan penurunan mendadak dalam masa yang pendek.

“Malah, jumlah harimau di seluruh dunia juga dikatakan cuma 3,200 ekor dan komitmen bersama diwujudkan bagi menambah jumlah haiwan tersebut sebanyak sekali ganda menjelang 2022.

“Dalam beberapa bulan lepas, kita kehilangan empat ekor harimau disebabkan kegiatan pemburuan haram, konflik dan kemalangan. Semua ini harus dihentikan segera,” kata Datuk Dr Dionysious S.K Sharma.

Menurut Datuk Dr Dionysious S.K Sharma, meskipun senario terkini nampak membimbangkan, beliau percaya WWF Malaysia mempunyai peluang untuk menyelamatkan Harimau Malaya sekiranya habitat dan sumber makanan  mereka dijaga.

Sementara itu,  Pengerusi Maybank, Tan Sri Megat Zaharuddin Megat Mohd Nor berkata, adalah menjadi perkara penting bagi program tanggungjawab sosial korporat Maybank untuk mengutamakan penjagaan alam sekitar, lebih-lebih lagi penggunaan kepala Harimau Malaya telah sinonim sebagai simbol imej kepada jenama bank tersebut.

“Harimau telah memberikan kami inspirasi untuk kehebatan, kekuatan dan kelincahannya. Sehubungan itu, pihak berkepentingan melihat atribut jenama kami memanifestasi keberanian, keaslian, kreatif serta membawa nilai empati dan kerjasama sekali gus memberikan keyakinan bahawa kami menerapkan nilai dalam menginsankan perkhidmatan kewangan,” kata Tan Sri Megat Zaharuddin Megat Mohd Nor.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan berangkat ke Majlis Pelancaran Kerjasama Pengukuhan Konservasi Harimau di Hutan Royal.

DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah mencemar duli melihat pameran berkaitan langkah-langkah pemuliharaan harimau.

Kerjasama Pengukuhan Konservasi Harimau  di Hutan Royal Belum antara Tabung Hidupan Liar Sedunia (WWF ) Malaysia dan Yayasan Maybank.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 03 Disember 2020, 12:54:34.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
Aduan Rakyat
Sebarang aduan di Negeri Perak hendaklah menerusi saluran yang disediakan disini

Pihak kami akan menjawab semua kiriman dalam tempoh 5 hari bekerja. Terima kasih.

Klik Disini: e-Aduan Perak
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive