Proses Penamaan Calon PRK Parlimen Kuala Kangsar Berjalan Lancar : 5 Jun 2016

Proses Penamaan Calon PRK Parlimen Kuala Kangsar Berjalan Lancar
Keempat-empat calon yang berjaya, diumumkan oleh Pegawai Pengurus PRK Parlimen Kuala Kangsar Mior Muhammad Jamil Mior Zakaria di Dewan Jubli Perak Kuala Kangsar .

KUALA KANGSAR, 5 JUN 2016 - Proses penamaan calon bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kuala Kangsar di Dewan Jubli Perak Kuala Kangsar, berjalan lancar dengan 4 calon bakal bertanding pada PRK yang akan diadakan pada 18 Jun 2016 nanti.

Senarai nama empat calon yang berjaya bertanding diumumkan oleh Pengurus PRK Parlimen Kuala Kangsar, Mior Muhammad Jamil Mior Zakaria kira-kira jam 10.00 pagi di Dewan Jubli Perak Kuala Kangsar.

Calon yang bakal bertanding ialah Datin Mastura Yazid dari parti Barisan Nasional (BN) yang juga merupakan balu kepada bekas penyandang Ahli Parlimen Kuala Kangsar, Allahyarham YB, Dato’ Wan Mohammad Khair-il Anuar Wan Ahmad; Ketua Dewan Muslimat Parti Islam Se-Malaysia (PAS) Perak, Najihatussalehah Ahmad dari Parti PAS; Naib Ketua Parti Amanah Negara (PAN), kawasan Kuala Kangsar Prof Dr Ahmad Termizi Ramli yang juga merupakan bekas pensyarah Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan calon bebas Izat Bukhary Ismail Bukhary.

Kira-kira 6,000 penyokong parti-parti yang bertanding, berkumpul di kawasan penamaan calon itu sejak 7.00 pagi tadi bagi memberi sokongan pada calon masing-masing.

SPR menentapkan proses pengundian awal akan diadakan pada 14 Jun di Dewan Tun Salleh Ismael, Kompleks Perumahan Polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Kangsar bagi pengundi dari Bukit Chandan manakala bagi pengundi Manong di Bilik Mesyuarat Balai Polis Manong.

Manakala pada hari mengundi pada 18 Jun 2016, sebanyak 25 pusat daerah mengundi disediakan dengan 71 saluran iaitu di 19 buah sekolah rendah dan menengah, dua dewan orang ramai, dua Sekolah Agama Rakyat dan dua Ibu Pejabat Polis Daerah.

Parlimen Kuala Kangsar mempunyai 32,949 pengundi berdaftar terdiri 22,496 Melayu, Cina (7,757), India (2,287), Bumiputera Sarawak (16), Bumiputera Sabah (13) dan Orang Asli (330).

PRK P.067 Parlimen Kuala Kangsar diadakan berikutan kematian penyandang kerusi YB Ahli Parlimen Kuala Kangsar, Dato’ Wan Mohammad Khair-il Anuar Wan Ahmad dalam nahas helikopter di Sebuyau Sarawak bersama-sama YB Ahli Parlimen Sungai Besar, Tan Sri Noriah Kasnon.

Proses Penamaan Calon PRK Parlimen Kuala Kangsar Berjalan Lancar

Calon dari setiap parti mengemukan borang permohonan di Dewan Jubli Perak, Kuala Kangsar.

Proses Penamaan Calon PRK Parlimen Kuala Kangsar Berjalan Lancar

Calon-calon yang bakal bertanding pada PRK P.067 Kuala Kangsar.

Proses Penamaan Calon PRK Parlimen Kuala Kangsar Berjalan Lancar

Antara tetamu yang turut hadir di hari penamaan calon.
Proses Penamaan Calon PRK Parlimen Kuala Kangsar Berjalan Lancar Pencadang calon BN itu ialah Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Manong Mohamad Kamil Shafie dan disokong ADUN Bukit Chandan Mohamad Kamil Razman turut hadir ke hari penamaan calon.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive