Persimpangan Bertingkat Alor Pongsu Jimatkan Masa Perjalanan : 7 Jun 2016

Persimpangan Bertingkat Alor Pongsu Jimatkan  Masa Perjalanan
YAB Menteri Besar Perak bersama-sama dif kehormat bergambar kenangan di hadapan Plaza Tol Alor Pongsu.

ALOR PONGSU, 7 JUN 2016 - YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr.Zambry Bin Abd Kadir bersama-sama YB Menteri Kerja Raya Malaysia, Dato’ Sri Haji Fadillah Bin Haji Yusof, telah menyempurnakan perasmian Persimpangan Bertingkat Alor Pongsu yang menjadi akses terus dari kawasan Alor Pongsu, Bagan Serai dan Selama bagi memasuki Lebuhraya Utara Selatan (PLUS).

Laluan persimpangan bertingkat Alor Pongsu di Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) dibuka bagi semua kenderaan secara rasmi mulai 7 Jun 2016 bermula jam 10 malam ini akan memberikan penjimatan masa perjalanan dari arah Utara dan Selatan ke Alor Pongsu dari 45 minit kepada 10 minit.

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir berkata, pelaksanaan ini menjadi impian penduduk di kawasan sekitar Negeri Perak dan dari negeri jiran amnya.

“Kawasan sekitar juga dapat dibangunkan dengan lebih terancang selaras perancangan yang dilaksanakan kerajaan negeri untuk menjadikan kawasan Lembah Beriah satu lagi kawasan pertumbuhan baru di negeri ini.” kata YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir.

Hadir sama pada majlis perasmian tersebut, YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan, YB Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Tenaga dan Air Kerajaan Negeri, Dato’ Zainol Fadzi bin Paharuddin dan YB ADUN Alor Pongsu, Dato’ Sham Bin Mat Sahat.

Persimpangan Bertingkat Alor Pongsu ini terletak di KM181.4 Lebuhraya Utara Selatan, 5.9 kilometer (km) ke arah selatan dari Persimpangan Bandar Baharu dan 12.4km ke arah utara Persimpangan Bukit Merah. Persimpangan Bertingkat Alor Pongsu ini akan menyediakan akses terus dari kawasan Alor Pongsu, Bagan Serai dan Selama, Perak untuk memasuki Lebuhraya Utara Selatan. Reka bentuk persimpangan bertingkat ini jenis trumpet dan disambungkan ke Jalan Bagan Serai - Selama (FT147), Perak.

Dengan kos pembinaan kira-kira RM100 juta, persimpangan bertingkat ini juga dilengkapi dengan Tol Plaza (8 lorong iaitu 4 lorong arah keluar dan 4 arah masuk), bangunan pengawasan dan kemudahan awam seperti surau, tandas awam, wakaf, kawasan meletak kenderaan dan lain-lain untuk memberi lebih keselesaan kepada orang ramai.

Kutipan tol di Persimpangan Bertingkat Alor Pongsu akan dilaksanakan secara sistem tol tertutup. Kadar tol akan dikira berdasarkan jarak perjalanan (tollable distance) yang dilalui pengguna. Kadar tol permulaan bagi kenderaan kelas 1 (kereta) adalah sebanyak RM 13.60 sen/km, sama dengan kadar tol bagi sistem tol tertutup di Lebuhraya Utara Selatan.

Persimpangan Bertingkat Alor Pongsu Jimatkan  Masa Perjalanan

YAB Menteri Besar Perak bersama-sama YB  Dato' Sri Haji Fadillah Bin Haji Yusof ketika Majlis Perasmian Persimpangan Bertingkat Alor Pongsu.

Persimpangan Bertingkat Alor Pongsu Jimatkan  Masa Perjalanan

YAB Dato' Seri DiRaja Dr.Zambry Bin Abd Kadir bersama-sama YB Dato' Sri Haji Fadillah Bin Haji Yusof menunjukkan isyarat bagus.

Persimpangan Bertingkat Alor Pongsu Jimatkan  Masa Perjalanan

YB Menteri Besar Perak bersama-sama YB Menteri Kerja Raya Malaysia menandatangani plak sebagai simbolik perasmian.
Persimpangan Bertingkat Alor Pongsu Jimatkan  Masa Perjalanan YB Menteri Besar Perak bersama-sama dif-dif kehormat berdiri menyanyikan lagu Negaraku sebelum majlis berlangsung.
Persimpangan Bertingkat Alor Pongsu Jimatkan  Masa Perjalanan YB Dato Sri Haji Fadillah memberi penerangan dan taklimat ringkas mengenai Persimpangan Bertingkat Alor Pongsu  kepada YB Menteri Besar Perak.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive