Majlis Penyerahan Kunci Rumah Di Bawah NBOS-7 : 22 Ogos 2016

Majlis Penyerahan Kunci Rumah Di Bawah NBOS-7
Puan Sum binti Mat Sunnah menerima replika kunci rumah baharu daripda YB Menteri KPKT, Tan Sri Noh Bin Haji Omar.

PARIT, 22 OGOS 2016 - Seorang ibu tunggal yang tinggal bersama seorang anak lelaki berstatus Orang Kurang Upaya, melahirkan rasa bersyukur dan berterima kasih kepada kerajaan negeri dan Jabatan Bomba setelah menerima rumah baharu yang dibina di bawah Projek Pembinaan Semula Rumah Terbakar melalui Program Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dengan kerjasama Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dan Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW).

Majlis Penyerahan Kunci Rumah kepada Puan Sum binti Mat Sunah, 74 telah disempurnakan YB Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Bin Haji Omar di Kampung Chopin Kanan, Parit.

Projek pembinaan semula rumah Puan Sum binti Mat Sunah berharga RM40,000 mula dibina mulai 11 April 2016 dan telah siap sepenuhnya pada 21 Mei 2016 iaitu hanya memakan masa dalam tempoh sebulan hasil kecekapan pihak bomba dan bantuan orang kampung.

Sementara itu, Tan Sri Noh Bin Haji Omar berkata Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) akan memohon peruntukan khas sebanyak RM5 juta daripada kerajaan untuk membina semula rumah yang musnah terbakar atau membaik pulih rumah yang uzur.

Menterinya Tan Sri Noh Omar berkata ketika ini kos pembinaan semula rumah yang terbakar atau uzur adalah di bawah peruntukan Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW).

Kita berharap dengan adanya peruntukan khas ini daripada kerajaan, ia dapat mempercepatkan kerja-kerja pembinaan dan baik pulih apabila ada rumah terbakar atau uzur.

“Ini kerana pihak bomba bukan sahaja boleh memadamkan kebakaran, tetapi berkeupayaan untuk membina rumah baharu atau pun membaiki dengan mengadakan konsep bergotong-royong dengan masyarakat setempat,” kata beliau.

Majlis Penyerahan Kunci Rumah Di Bawah NBOS-7 YB Tan Sri Noh bin Haji Omar dan Datuk Halimah binti Mohamed Sadique menyiram pokok yang ditanam di hadapan rumah baharu Puan Sum binti Mat Sunnah.
Majlis Penyerahan Kunci Rumah Di Bawah NBOS-7 YB Tan Sri Noh bin Haji Omar berbual dan beramah mesra bersama Puan Sum binti Mat Sunnah di dalam rumah baharu.
Majlis Penyerahan Kunci Rumah Di Bawah NBOS-7 Rumah baharu Puan Sum binti Mat Sunnah yang dibina di bawah Projek Pembinaan Semula Rumah Terbakar melalui Program NBOS Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dengan kerjasama KKPT dan KKLW.
Majlis Penyerahan Kunci Rumah Di Bawah NBOS-7 YB Tan Sri Noh bin Haji Omar meletakkan plak di hadapan rumah baharu Puan Sum Binti Mat Sunnah.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive