Pengukuhan Ilmu Teras Kekuatan Jiwa Insan – DYMM Sultan Perak : 2 Oktober 2016

Pengukuhan Ilmu
DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah di Majlis Sambutan Maal Hijrah 1438H Peringkat Negeri Perak.

BAGAN SERAI, 2 OKTOBER 2016 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah pengukuhan ilmu dan pengetahuan merupakan teras kepada kekuatan jiwa bagi setiap insan.

Menurut beliau lagi, terdapat ahli politik yang sanggup menggunakan sentimen kaum bagi meraih sokongan sehingga mewujudkan perpecahan di kalangan rakyat.

Titah baginda lagi, peristiwa hijrah turut membuktikan bahawa pusat penyebaran ilmu dan perkembangan intelektual adalah nadi kepada kewujudan generasi madani, iaitu masyarakat yang maju dari sudut pemikiran, spiritual dan kebendaan.

“Perkara pertama yang dilakukan oleh baginda Rasulullah SAW ketika sampai di Madinah bukan sekadar mendirikan tetapi membangunkan masjid. Masjid pada era baginda dan para sahabat, bukan sekadar tempat untuk menunaikan solat, malah berperanan lebih luas sebagai pusat penyebaran ilmu dan perkembangan intelektual ummah.

“Masjid juga berperanan sebagai pusat penyatuan umat, berjaya menjalinkan hubungan rapat antara satu puak dengan puak yang lain, hingga terkikis unsur asabiah yang menjadi punca kepada permusuhan dan perpecahan. Bahkan masjid juga menjadi pusat pentadbiran kerajaan Madinah,” titah DYMM Sultan Perak ketika berkenan merasmikan Majlis Sambutan Maal Hijrah 1438H Peringkat Negeri Perak di Dewan Dato’ Zainal Abidin Zin.

Turut berangkat DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim; DYTM Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa; DYTM Raja Puan Besar Perak, Raja Nor Mahani Raja Shahar Shah; DYAM Raja Di Hilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Almarhum Sultan Idris Shah dan DYAM Raja Puan Muda Perak, Tunku Soraya Sultan Abdul Halim.

Pada majlis tersebut, DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin turut berkenan menyampaikan anugerah Tokoh Maal Hijrah 2016 kepada bekas pembantu mufti di Pejabat Mufti Perak, Mohamed Abdullah dan Anugerah Khas Ar Ridzuan kepada bekas Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Wan Zahidi Wan Teh yang masing-masing menerima wang tunai RM10,000, medal, sebuah plak dan sijil.

Baginda turut berkenan menyampaikan Anugerah Pengurusan Masjid Terbaik kepada Masjid Al-Islah Keledang Utama, Sungai Siput serta Anugerah Pengurusan Tanah Perkuburan Islam Terbaik kepada Tanah Perkuburan Kariah Masjid Kampung Boyan, Taiping.

Pengukuhan Ilmu DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim, DYTM Raja Muda Perak dan DYAM Raja Di Hilir Perak turut berangkat hadir ke Majlis Sambutan Maal Hijrah 1438H Peringkat Negeri Perak.
Pengukuhan Ilmu Muhamed Abdullah dinobatkan sebagai Tokoh Maal Hijrah 1438H 2016M peringkat Negeri Perak.
Pengukuhan Ilmu Bekas Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Wan Zahidi Wan Teh, 74, dinobatkan sebagai Tokoh Ar-Ridzuan.
Pengukuhan Ilmu Ketua-ketua jabatan dan orang ramai yang hadir ke Dewan Dato’ Zainal Abidin Zin, Bagan Serai Perak.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive