Tanamkan Sikap Cinta Kepada Bahasa Kebangsaan : 1 Disember 2016

 Tuan Haji Mad Dan bin Hassan menerima penghargaan Pihak Berkuasa Tempatan daripada YBhg. Timbalan Setiausaha Kerajaan(Pengurusan)

 Tuan Haji Mad Dan bin Hassan menerima penghargaan Pihak Berkuasa Tempatan daripada YBhg. Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan)

IPOH, 1 DISEMBER 2016 - YBhg. Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan), Dato’ Abu Bakar Bin Haji Said berkata setiap individu di negara ini perlulah menanamkan sikap cinta kepada bahasa kebangsaan iaitu bahasa Melayu dan berasa bangga menggunakannya dalam urusan seharian baik dalam sektor awam mahupun sektor swasta selaras dengan amalan seperti di negara-negara maju.

“Nilai sesuatu bahasa itu berkait rapat dengan nilai ekonomi atau kemajuan sesebuah negara. Negara yang ekonominya berkembang pesat, bahasanya juga turut berkembang dengan pesat. Contohnya, ratusan ribu masyarakat Barat berlumba-lumba untuk mempelajari bahasa Mandarin kerana Negara China telah muncul sebagai antara kuasa ekonomi dunia yang paling pesat berkembang. Begitu juga bahasa Jepun, bahasa Perancis atau bahasa Jerman dipelajari kerana negara tersebut telah menjadi negara pemaju. Semua negara ini memberi nilai ekonomi kepada bahasa mereka dengan menggunakannya dalam semua bidang.” kata YBhg. Timbalan Setiausaha Kerajaan Dato’ Abu Bakar Bin Haji Said ketika Majlis Penutupan Bulan Bahasa Kebangsaan 2016 Peringkat Negeri Perak di Dewan Bankuet, Bangunan Perak Darul Ridzuan. 

Menurut beliau lagi, bahasa Melayu juga merupakan salah satu pemangkin utama dalam mewujudkan perpaduan di negara ini yang terdiri daripada masyarakat berbilang kaum.

“Hubungan antara kaum dan etnik sentiasa menjadi agenda dalam usaha kerajaan untuk mencapai keharmonian masyarakat dan keamanan negara. Saya berharap agar rakyat pelbagai kaum di negara kita dapat menguasai bahasa kebangsaan dengan baik dan seterusnya memperkukuhkan perpaduan selaras dengan tema Bulan Bahasa Kebangsaan tahun ini iaitu Satu Bahasa, Satu Jiwa, Satu Bangsa”.

Di akhir ucapan, YBhg. Dato’ Abu Bakar Bin Haji Said berharap agar peneguhan sikap penggunaan bahasa hendaklah diberikan tumpuan dalam pengisian program Sambutan Bulan Bahasa Kebangsaan dan seharusnya dilakukan tanpa bermusim dalam usaha menanamkan rasa megah menggunakan bahasa kebangsaan.

Sekolah Menegah Poi Lam (SUWA) membuat persembahan di Majlis Penutupan Bulan Bahasa Peringkat Negeri Perak Sekolah Menegah Poi Lam (SUWA) membuat persembahan di Majlis Penutupan Bulan Bahasa Peringkat Negeri Perak.
YBhg. Dato’ Abu Bakar Bin Haji Said ketika menyampaikan ucapan sempena Majlis Penutupan Bulan Bahasa Peringkat Negeri Perak YBhg. Dato’ Abu Bakar Bin Haji Said ketika menyampaikan ucapan sempena Majlis Penutupan Bulan Bahasa Peringkat Negeri Perak.
YBhg. Dato' Abu Bakar bin Haji Said menyampaikan sijil  penghargaan Penggiat Bahasa dan Sastera Negeri Perak kepada Mohamed Ghozali bin Abdul Rashid YBhg. Dato' Abu Bakar bin Haji Said menyampaikan sijil  penghargaan Penggiat Bahasa dan Sastera Negeri Perak kepada Mohamed Ghozali bin Abdul Rashid.
YBhg. Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pengurusan) bersama hadirin yang hadir menyanyikan lagu Negaraku sempena Majlis Penutupan Bulan Bahasa YBhg. Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pengurusan) bersama hadirin yang hadir menyanyikan lagu Negaraku sempena Majlis Penutupan Bulan Bahasa.

 Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive