Sambutan Maulidur Rasul 1438H Peringkat Negeri Perak Darul Ridzuan : 12 Disember 2016

maulidurrasul

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah ketika menyampaikan titah ucapan baginda sempena Sambutan Maulidur Rasul 1438H Peringkat Negeri Perak Darul Ridzuan.

TANJUNG MALIM, 12 DISEMBER 2016 - Bersempena Sambutan Maulidur Rasul 1438H Peringkat Negeri Perak Darul Ridzuan, DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bersama DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim berkenan mencemar duli berangkat ke Dewan Sri Tanjong, Daerah Muallim.

Turut berangkat mengiringi baginda, DYTM Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa dan DYTM Raja Puan Besar, Raja Nor Mahani Raja Shahar Shah.

Hadir sama bagi memeriahkan sambutan majlis, YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir, YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan dan ketua-ketua jabatan.

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah ketika menyampaikan titah ucapan baginda sempena Sambutan Maulidur Rasul 1438H Peringkat Negeri Perak Darul Ridzuan menyeru agar menjauhi perbuatan pecah amanah dan rasuah kerana menurut baginda, ia merupakan faktor yang menyebabkan kejatuhan kerajaan dan tamadun pada masa lalu.

Sejarah menunjukkan bahawa perbuatan pecah amanah dan rasuah, serta nafsu tamak harta dan penggunaan kuasa secara rakus oleh manusia, adalah faktor yang menyebabkan kejatuhan banyak kerajaan dan keruntuhan sesuatu tamadun.  Dalam sejarah Kerajaan-kerajaan Islam, ramai kalangan pemimpin Bani Umaiyah dan Bani Abas, telah lupa kepada amanah ILAHI, kerana terlalu asyik menikmati kemewahan dunia, lalu sanggup menggunakan kekayaan untuk mengekalkan kuasa.  Akibatnya negara berada dalam kekacauan dan rakyat berada dalam persengketaan.  Apabila kuasa dianggap satu peluang untuk memenuhi kepentingan diri dan bukan satu amanah untuk mengimarahkan bumi ALLAH, maka akan rosaklah tataurusan pemerintahan yang akhirnya berkesudahan dengan kejatuhan sesebuah kerajaan dan keruntuhan sesuatu tamadun. ”

Titah baginda lagi, sejak kebelakangan ini dilaporkan begitu banyak berlakunya perbuatan pecah amanah dan perlakuan rasuah di negara ini dan menurut baginda, berdasarkan berita yang tersiar di dalam pelbagai saluran media, perlakuan rasuah dan pecah amanah kini bukan sahaja berlaku secara berleluasa malah berlaku pada skala yang sangat besar.

“Lebih membimbangkan, apabila laporan turut menunjukkan perlakuan rasuah dan pecah amanah dilakukan secara lebih berani dan lebih terbuka dan dilakukan oleh golongan yang berjawatan besar dan berpelajaran tinggi.

Seseorang insan yang memiliki sifat takwa akan insaf  bahawa tugas, adalah satu amanah daripada Ilahi dan tidak akan berani mengubah sesuatu hukum, tidak akan sanggup melakukan muslihat atau tipu daya di dalam penghakiman dengan mengharamkan yang halal dan menghalalkan yang haram, kerana perbuatan demikian adalah satu dosa di sisi Allah. ” titah DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

Pada majlis tersebut DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah turut berkenan menyampaikan beberapa anugerah iaitu, Anugerah Pendakwah kepada Azmi Chai Abdullah yang membawa wang tunai RM3000, plak, hadiah iringan dan sijil.

Anugerah Pegawai Masjid (Imam) Muhammad Mukhtar Hamzah; Anugerah Pegawai Masjid (Muazzin), Idris Othman; Anugerah Pegawai Masjid (Siak) Abdul Karim Abdul Hamid; Anugerah Pegawai Penguatkuasa Agama, Zamri Abu Mansor dan Anugerah Keluarga Mithali Mohd Shafai Salleh yang membawa pulang RM5,000, plak, hadiah iringan dan sijil.

maulidurrasul

Majlis Sambutan Maulidur Rasul 1438H Peringkat Negeri Perak dimulai dengan bacaan ayat-ayat suci al-Quran diikuti dengan bacaan selawat beramai-ramai.

maulidurrasul

Keberangkatan tiba DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bersama DYMM Raja Tuanku Zara Salim ke Dewan Sri Tanjong, Daerah Muallim.

maulidurrasul

Mohd Shafai Salleh yang membawa pulang RM5,000, plak, hadiah iringan dan sijil selaku penerima Anugerah Keluarga Mithali.

maulidurrasul

DYMM Sultan Perak menyampaikan Anugerah Pegawai Masjid (Siak)  kepada Abdul Karim Abdul Hamid.

maulidurrasul

 DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menyampaikan Anugerah Pendakwah kepada  Azmi Chai Abdullah.

maulidurrasul

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bersama DYMM Tuanku Zara Salim mencemar duli bergambar kenangan bersama dif-dif kehormat dan penrima-penerima anugerah.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

 

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive