Majlis Apresiasi Dan Pra Pelancaran 1SERVE@UTC Perak : 16 Disember 2016

1serve

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Malaysia YBhg. Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal, ketika menyampaikan ucapan perasmian  di  Majlis Apresiasi Dan Pra Pelancaran 1serve@Utc Perak.

IPOH, 16 DISEMBER 2016 - Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Malaysia YBhg. Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal, telah menyempurnakan Majlis Apresiasi Dan Pra Pelancaran 1serve@Utc Perak.

Pada majlis tersebut juga,  beliau juga turut melancarkan Buku Coffee Table “NBOS @JPA: Horizon Baharu Perkhidmatan Awam” dan penyampaian sijil penghargaan kepada 53 penerima terdiri daripada Agensi Pelaksana, Champion, Penyelia, Petugas Barisan Hadapan, Tenaga Pengajar 1SERVE dan kumpulan Teknikal agensi-agensi Pelaksana 1SERVE.

Turut hadir pada majlis perasmian tersebut, Timbalan Ketua Pengarah YBhg. Dato’ Sabariah Binti Hassan, YB Setiausaha Kerajaan Negeri,  Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan, dan Datuk Badar Ipoh, YBhg. Dato’ Zambri Bin Man.

“1Serve merupakan tranformasi perkhidmatan kaunter kerajaan yang sebelum  ini mengamalkan konsep satu kaunter untuk satu perkhidmatan kepada 1 kaunter pelbagai perkhidmatan pelbagai agensi. Sehubungan degan itu, prinsip utama pelaksanaan adalah untuk memberi perkhidmatan berimpak tinggi, meminimumkan kos, gerak kerja yang pantas dan meningkatkan kepuasan pelanggan melalui sistem penyampaian petugas barisan hadapan”  kata YBhg. Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal.

YBhg. Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal ketika ucapan beliau juga berkata, inisiatif 1serve ini akan memberikan perkhidmatan lebih pantas kepada klien agensi yang berurusan di kaunter.

Diakhir ucapan  beliau berharap agar penjawat awam khususnya dapat bekerja sebagai satu pasukan kerana ia akan memberi banyak kelebihan apabila saling bergabung aspek dari segi keupayaan, kepakaran, kemahiran dan pengetahuan serta komitmen.   

Perluasan inisiatif 1SERVE bagi tahun 2016 terbahagi kepada dua (2) peringkat iaitu Peringkat Agensi dan Peringkat Pelbagai Agensi.

Untuk perluasan di peringkat agensi pada tahun 2016, sebanyak 34 agensi telah dikenalpasti dan terdiri daripada agensi di bawah agensi pelaksana (rintis) 1SERVE pada tahun 2015.

Manakala bagi perluasan di peringkat pelbagai agensi pula, selain dari kaunter 1SERVE  JPA4U, dua (2) lagi lokasi telah dikenalpasti iaitu UTC Perak dan UTC Sungai Petani. Perluasan ini akan melibatkan empat (4) agensi iaitu Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Sehubungan itu, pelakasanaan inisiatif 1SERVE di UTC Perak dan UTC Sungai Petani akan dijadikan sebagai tanda aras model baharu dalam pelaksanaan perkhidmatan kaunter pelbagai agensi di UTC baharu pada masa hadapan.

1serve

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Malaysia YBhg. Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal menyempurnkan majlis pelancaran 1SERVE@UTC PERAK.

1serve

Majlis penyampaian sijil penghargaan kepada 53 penerima terdiri daripada Agensi Pelaksana, Champion, Penyelia, Petugas Barisan Hadapan, Tenaga Pengajar 1SERVE.

1serve

YBhg. Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal melancarkan Buku Coffee Table “NBOS @JPA Horizon Baharu Perkhidmatan Awam” .

1serve

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan ketika menyampaikan ucapan di Majlis Apresiasi 1Serve dan Pra Pelancaran 1Serve@UTC Perak.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

 

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive