Majlis Executive Talk dan Perutusan Tahun Baru 2017 YAB Menteri Besar Perak : 12 Januari 2017

Majlis Executive Talk

Ucaptama oleh YAB MB sempena Majlis Executive Talk dan Perutusan Tahun Baharu Menteri Besar.

IPOH, 12 JANUARI 2017 - Sempena Majlis Executive Talk & Perutusan Tahun Baru 2017, YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir menekankan beberapa aspek yang perlu diberi fokus pada tahun 2017. Berikut adalah fokus utama yang disentuh beliau:

1) Kebersihan Tandas Awam

YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir, meminta semua pihak agar mempertingkatkan tahap kebersihan tandas-tandas awam baik di Bandaraya Ipoh mahupun di kampung-kampung kerana ia merupakan gambaran kepada tahap kebersihan sesebuah masyarakat. YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir berkata, walaupun ianya bukan perkara mudah dan memerlukan komitmen yang tinggi bagi mendidik masyarakat, tetapi beliau berharap ia akan menjadi salah satu tabiat bagi penduduk di Negeri Perak supaya memastikan semua tandas awam di negeri ini berada dalam keadaan yang baik.

2) Melihat Semula Janji-Janji Kerajaan Yang Belum Dilaksanakan

YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir meminta semua jabatan-jabatan melihat semula janji-janji pilihan raya kerajaan Barisan Nasional termasuk di setiap daerah-daerah demi memastikan tiada janji yang terlepas pandang dan tidak dilaksanakan. Menurut YAB Menteri Besar Perak, ia sangat penting kerana perkara yang telah dijanjikan perlulah dilaksanakan. “Janji tetap janji, janji kerajaan hendak buat perlu dilaksanakan, ia sangat penting kerana kalau kita tidak laksanakan apa yang dijanjikan, rakyat akan melihat kerajaan ini tidak boleh dipercayai.” kata YAB Menteri Besar Perak.

3) Tindakan Hasil Dari Permukiman Perlu Disegerakan

YAB Menteri Besar Perak berharap agar setiap permasalahan rakyat semasa program permukiman dapat diambil tindakan dan dilaksanakan segera kerana menurut YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir, terdapat di kalangan mereka yang benar-benar miskin dan memerlukan bantuan. Walau bagaimanapun menurut YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir terdapat juga segelintir pihak yang mengambil kesempatan atas bantuan yang disampaikan. “Program permukiman kita adalah antara program yang sangat efektif dan Alhamdulillah saya ucapkan, terima kasih kepada semua kakitangan kerajaan di setiap daerah yang begitu komited. Program Permukiman Negeri Perak ini dianggap sebagai contoh model pengurusan dan pentadbiran terbaik dalam negara kita. Ini diakui oleh YAB Perdana Menteri kita sendiri.”

4) Kutipan Hasil

YAB Menteri Besar berharap kutipan hasil dapat dilaksanakan oleh semua jabatan bagi menambahkan lagi kutipan pada tahun ini. “Laporan terbaru yang menyebabkan kita mencapai kutipan yang begitu baik faktor besarnya ialah tidak lain dan tidak bukan peranan yang dimainkan oleh Pejabat-Pejabat Daerah dan Tanah di setiap daerah.”  kata YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir

5) Hubungan Yang Lebih Akrab Antara Pentadbiran Negeri dan Agensi Jabatan-Jabatan Persekutuan

YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir berharap agar pentadbiran negeri dan jabatan-jabatan persekutuan yang terdapat di Negeri Perak dapat menjalinkan hubungan yang lebih akrab bagi memudahkan segala urusan dan perancangan dilaksanakan.

6) Tahun Melawat Perak 2017

7) Merancakkan Lagi Pelaburan Ke Negeri Perak

8) Program Pemuliharaan Hutan dan Hutan Paya Bakau Negeri

YAB Menteri Besar Perak ingin melihat Jabatan Perhutanan negeri untuk melaksanakan program pemuliharaan hutan dan hutan paya bakau yang terdapat di Negeri Perak kerana beliau yakin ia akan menjadi sumber ekonomi pada masa hadapan yang tinggi. YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir juga berharap agar hutan di negeri ini dapat diuruskan dengan baik.

9) Jabatan Pendidikan Dapat Mengambil Di Setiap Daerah Sekolah-Sekolah Tercorot Untuk Dijadikan Sekolah Angkat

YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir meminta Jabatan Pendidikan Negeri untuk menjadikan sekolah yang mencapai keputusan peperiksaan kurang memberangsangkan di setiap daerah sebagai sekolah angkat dan mentransformasikan sekolah berkenaan antara yang terbaik. Menurut YAB Menteri Besar Perak, sekolah-sekolah ini wajar diberi perhatian kerana menurut beliau, kejayaan sesebuah sekolah bergantung kepada guru-gurunya.

10) Memastikan Tanah- Tanah Kerajaan Tidak Diterokai Secara Haram

11) Menjadikan Perak Negeri Yang Bersih

YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir berharap agar bukan sahaja di Bandaraya Ipoh malah di setiap daerah dan kampung-kampung bersih daripada sampah sarap. Beliau berharap masyarakat di negeri ini perlu dididik supaya lebih menghargai kebersihan

Majlis Executive Talk

Ketibaan YAB Menteri Besar Perak, YB SUK dan YB Kewangan ke Majlis Executive Talk dan Perutusan Tahun Baharu Menteri Besar.

Majlis Executive Talk

YAB Menteri Besar Perak menyampaikan mandat dan perutusan Tahun Baharu Kepada Penjawat Awam dan Ketua-Ketua Jabatan.

Majlis Executive Talk

Lafaz ikrar integriti ketua-ketua jabatan dan penjawat awam sempena Majlis Executive Talk dan Perutusan Tahun Baharu Menteri Besar.

Majlis Executive Talk

Lafaz ikrar integriti ketua-ketua jabatan dan penjawat awam sempena Majlis Executive Talk dan Perutusan Tahun Baharu Menteri Besar.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive