Masyarakat India Beri Sumbangan Besar – YAB Timbalan Perdana Menteri : 17 Januari 2017

Program ‘Ponggu Tamil’

YAB Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Bin Hamidi bersama dif-dif jemputan yang hadir menyaksikan persembahan pembukaan Ponggu Tamil.

HUTAN MELINTANG, 17 JANUARI 2017 - YAB Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Bin Hamidi berkata sumbangan masyarakat India di negara ini adalah cukup besar bagi mengisi erti kemerdekaan yang telah dicapai.

YAB Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Bin Hamidi berkata, seluruh masyarakat India di negara ini khususnya masyarakat India di Bagan Datuk jelas melakukan transformasi untuk menukar daripada pemikiran yang sempit kepada pemikiran yang lebih luas.

“Semangat Ponggal yang ada, begitu lama berada di negara ini dan tidak terlepas masyarakat di Bagan Datuk juga, memperlihatkan bagaimana transformasi ini dilakukan sejak sekian lama oleh masyarakat India.” kata YAB Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Bin Hamidi sempena Program ‘Ponggu Tamil’ di Dewan Sanmarka Orang India, Hutan Melintang, Bagan Datuk.

Menurut beliau lagi, masyarakat di negara ini tidak mengira kaum, budaya dan agama haruslah hidup dalam keadaan yang harmoni dan bersatu padu.

“we belong to plural society, we belong to multi-ethnic society, we have to work together, we have to leave together, we have to create harmonious society amoung us.”

Turut hadir ke program tersebut, YB. Pengerusi Jawatankuasa Sumber Manusia, Belia dan Sukan , Datuk Shahrul Zaman bin Yahya yang juga merangkap ADUN Rungkup dan YBhg. Penasihat Kepada YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Elango Vadiveloo.

Walaupun hujan turun semasa program berlangsung, namun ia tidak menghalang kehadiran kira-kira 3,000 orang yang hadir bagi memeriahkan sambutan Ponggu Tamil tersebut.

Pesta Ponggal adalah upacara meraikan hasil tuaian di akhir musim menuai. Dalam Bahasa Tamil, Ponggal membawa makna ‘melimpah’ yang melambangkan kemakmuran. Secara tradisi, Ponggal dirayakan oleh penduduk (petani dan penternak) di Tamil Nadu dan Andra Pradesh, India. Bagaimanapun, keadaannya agak berbeza kini kerana Ponggal disambut hampir semua penduduk kaum India tanpa mengira keturunan dan batas geografi.

Program ‘Ponggu Tamil’

YAB Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Bin Hamidi ketika menyampaikan ucapan sempena program Ponggu Tamil di Dewan Sanmarka Orang India.

<Program ‘Ponggu Tamil’

YAB Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Bin Hamidi bersalaman dan beramah mesra bersama orang ramai yang hadir ke program tersebut.

Program ‘Ponggu Tamil’

YBhg. Penasihat Kepada YAB Menteri Besar Perak, Dato' Elango Vadiveloo menyambut ketibaan YAB Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Bin Hamidi.

Program ‘Ponggu Tamil’

Persembahan tarian daripada penari kesenian sempena sambutan program Ponggu Tamil.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive