Bersatu Beri Perkhidmatan Kepada Rakyat – YAB Menteri Besar : 18 Januari 2017

Bersatu’

YAB Dato' Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir menyempurnakan majlis penyerahan kotak bantuan makanan kepada penduduk-penduduk.

BAGAN DATUK, 18 JANUARI 2017 - YAB Menteri Besar Perak Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir meminta semua penjawat awam agar bersatu dalam memberi perkhidmatan kepada masyarakat.

Menurut beliau, kakitangan awam merupakan tulang belakang kepada kerajaan negeri bagi mencapai setiap dasar yang ingin dilaksanakan. Sehubungan dengan itu, YAB Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir berharap penjawat awam dapat turun ke bawah bersama-sama beliau bagi melihat masalah yang dihadapi rakyat.

“Kita adalah hamba kepada rakyat. Untuk itu kita tidak boleh menunggu rakyat untuk datang kepada kita tetapi kita yang perlu turun ke bawah bagi melihat dan merasai sendiri masalah yang dihadapi oleh rakyat.” kata YAB Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir ketika Majlis Beramah Mesra Bersama Penjawat Awam Daerah Bagan Datuk di Dewan Besar Sungai Sumun sempena Program Permukiman Daerah YAB Menteri Besar.

YAB Menteri Besar Perak semasa menyampaikan ucapan beliau juga turut berharap agar penjawat awam khususnya di Daerah Bagan Datuk supaya bersatu membina ekosistem yang mantap kerana menurut beliau, sebagai daerah baharu, komitmen yang tinggi dari semua pihak diperlukan bagi memaju dan membangunkan Bagan Datuk.

Terdahulu sebelum majlis perjumpaan bersama penjawat awam, YAB Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir menyempurnakan majlis penyerahan kotak bantuan makanan kepada penduduk-penduduk setempat di Dewan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Hutan Melintang Simpang Empat.

Pada sebelah pagi pula, wakil YAB Menteri Besar Perak, YB Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Pertanian, Perladangan, Penerangan dan Pembangunan Modal Insan, Dato’ Saarani bin Mohamad telah menyempurnakan majlis pelepasan benih ikan dan udang galah di Jeti Kg. Kota.

Beliau juga turut serta dalam program ziarah kasih bersama-sama YB Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kebajikan Masyarakat, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Dato’ Hajah Rusnah binti Kassim bagi melihat dan memberi bantuan kepada penduduk-penduduk kampung yang kurang berkemampuan di samping menghulurkan sumbangan berbentuk peralatan dan keperluan peribadi serta bantuan baik pulih rumah.

Sempena program Permukiman YAB Menteri Besar di Daerah Bagan Datuk, sebanyak 95 program diadakan bagi mengenal pasti keperluan, keadaan dan permasalahan rakyat.

Bersatu’

YB Dato' Hajah Rusnah binti Kassim memberi sumbangan barangan keperluan harian kepada penduduk kampung yang kurang berkemampuan.

Bersatu’

YB Dato' Saarani bin Mohamad dan YB Dato' Hajah Rusnah binti Kassim melihat keadaan rumah seorang penduduk kampung yang telah rosak dan perlu dibaik pulih.

Bersatu’

YAB Dato' Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir ketika Majlis Beramah Mesra Bersama Penjawat Awam Daerah Bagan Datuk di Dewan Besar Sungai Sumun.

Bersatu’

Sebanyak 5,000 ekor udang dilepaskan ke Sungai Bernama di Kampung Kota.

Bersatu’

Penjawat-penjawat awam yang hadir ke Majlis Beramah Mesra Bersama Penjawat Awam bersama YAB Menteri Besar Perak.

Bersatu’

YB Dato' Saarani bin Mohamad menyempurnakan majlis pelepasan benih udang galah.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive