Ummah Cerminan Dan Gambaran Terhadap Sesuatu Agama – DYMM Sultan Perak : 6 Februari 2017

Ummah Cerminan Dan Gambaran Terhadap Sesuatu Agama

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah ketika menyampaikan titah ucapan di Majlis Perasmian Muzakarah Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

IPOH, 6 FEBRUARI 2017 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah, ummah memberikan cerminan dan gambaran terhadap sesuatu agama itu kerana imej dan status sesuatu agama itu tidak sekadar bergantung kepada bilangan penganutnya, tetapi turut dipengaruhi oleh faktor-faktor yang merangkumi pencapaian, kejayaan, kemajuan, kekayaan, modal intelek dan kebijaksanaan para penganutnya.

Titah baginda lagi, status intelek, sosial dan status ekonomi juga akan mempengaruhi persepsi masyarakat dunia terhadap sesuatu agama itu.

“Kuantiti yang besar hanya akan memberi makna jika dapat disusuli dengan kualiti yang tinggi. Meskipun umat Islam di Malaysia hanya berjumlah 1.1 peratus penduduk Islam di dunia, Malaysia senantiasa dijadikan sebutan sebagai negara Islam yang moden, maju, aman, makmur dan moderat. Kepimpinan Islam di Malaysia dipandang tinggi. Kebijaksanaan pemimpin Melayu melaksanakan program-program pembangunan ummah dan pembangunan negara mendapat pengiktirafan di serata dunia.” Titah DYMM Sultan Perak sempena Majlis Muzakarah Sultan Nazrin Muizzuddin Shah di Aman Jaya Convention Centre yang bertemakan ‘Mengakar Kuat Ummah Melayu, Menjunjung Tinggi Islam’.

Titah baginda, terdapat banyak contoh-contoh kepimpinan terdahulu yang menjadi bukti memperlihatkan tokoh-tokoh ulung Melayu bersama rakan-rakan seangkatan mereka yang telah mencetuskan idea dan memberikan sumbangan besar dalam memperkenalkan program untuk kesejahteraan dan kemajuan masyarakat sekali gus menjulang tinggi kehebatan Islam seperti kepimpinan Malaysia dalam Pertubuhan Persidangan Islam (OIC), Tabung Haji, sistem kewangan Islam iaitu, Malaysia International Financial Centre (MIFC) dan penubuhan Centre For Education in Islamic Finance (INCEIF).

“Sebahagian mereka mungkin tidak berimej ulama, sebahagian mereka mungkin tidak pernah kelihatan menaiki mimbar untuk menyampaikan khutbah, sebahagian mereka mungkin tidak pernah mengimamkan makmum semasa bersolat atau berdoa, sebahagian mereka mungkin tidak memetik ayat al-Quran atau hadis semasa berucap, namun mereka telah berperanan besar, membantu menampung lompang-lompang kekosongan yang perlu dipenuhi untuk memperlengkapkan Islam dalam menghadapi tuntutan dunia semasa.”

Untuk merealisasikan Islam sebagai addin, iaitu cara hidup yang diredai ALLAH, umat Islam hendaklah memiliki kepakaran dalam pelbagai bidang.

“Masjid diakui berperanan penting sebagai pusat induk untuk memperkembangkan Islam, tetapi masjid wajib mempunyai pengisian program yang lebih komprehensif. Ulama dan umara wajib bersifat proaktif, menerokai kawasan-kawasan di luar perkarangan masjid, kerana bumi ALLAH ini tidak membatasi kerja-kerja amal makruf dilakukan di dalam perkarangan masjid sahaja.

Islam tidak akan dapat dijulang melalui rupa bentuk dan keindahan masjid, jika masjid berfungsi sekadar ornamen hiasan, Islam tidak tersebar luas dengan kemerduan laungan azan yang digemakan dengan alat sia raya yang canggih, jika selepas berhimpun di masjid, bangsa tidak punya jiwa merdeka, bangsa masih mengemis ihsan, bangsa masih berjiwa hamba, bangsa sanggup menjadi abdi kepada harta, pangkat, gelaran dan jawatan lalu merestui berlakunya kemungkaran dan gentar menegakkan yang makruf.” Titah DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

Turut berangkat ke majlis tersebut, DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim; DYTM Raja Muda Perak, Raja Jaafar Ibni Almarhum Raja Muda Musa; DYTM Raja Puan Besar Perak, Raja Nor Mahani Raja Shahar Shah; DYAM Raja Di Hilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Ibni Almarhum Sultan Idris Shah dan DYAM Raja Puan Muda Perak, Tunku Soraya Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah.

Turut hadir, YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan.

Ummah Cerminan Dan Gambaran Terhadap Sesuatu Agama

DYMM Sultan Perak bersama DYMM Raja Permaisuri Perak bersama-sama dif-dif kehormat yang hadir ke Majlis Muzakarah Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

Ummah Cerminan Dan Gambaran Terhadap Sesuatu Agama

Keberangkatan DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah ke majlis turut diiringi DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim.

Ummah Cerminan Dan Gambaran Terhadap Sesuatu Agama

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bersalaman dan beramah mesra bersama-sama tetamu jemputan yang hadir di Aman Jaya Convention Centre.

Ummah Cerminan Dan Gambaran Terhadap Sesuatu Agama

Keberangkatan tiba DYAM Raja Di Hilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Ibni Almarhum Sultan Idris Shah ke Majlis Muzakarah Sultan Nazrin Muizzuddin Shah di Aman Jaya Convention Centre.

Ummah Cerminan Dan Gambaran Terhadap Sesuatu Agama

YAB Menteri Besar Perak dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri menyambut keberangkatan tiba DYTM Raja Muda Perak, Raja Jaafar Ibni Almarhum Raja Muda Musa.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 03 Disember 2020, 12:54:34.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
Aduan Rakyat
Sebarang aduan di Negeri Perak hendaklah menerusi saluran yang disediakan disini

Pihak kami akan menjawab semua kiriman dalam tempoh 5 hari bekerja. Terima kasih.

Klik Disini: e-Aduan Perak
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive