Lawatan Duta Asing Ke Negeri Perak : 8 Februari 2017

Lawatan Duta Asing Ke Negeri Perak

Sesi bergambar bersama Ketua-ketua Asing di Malaysia.

IPOH, 8 FEBRUARI 2017 - Negeri Perak menerima lawatan daripada duta-duta asing daripada 15 buah negara sempena Program Lawatan Ketua-ketua Asing Ke Malaysia anjuran Kementerian Luar Negeri selama 2 hari bermula 6 Februari 2017.

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir berkata, Perak merupakan negeri pertama yang dipilih oleh Kementerian Luar Negeri bagi program ini dan ia merupakan rombongan terbesar yang pernah diterima kerajaan negeri melibatkan duta-duta asing.

Menurut YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir, sempena dengan program lawatan ini, kerajaan negeri mengambil kesempatan untuk memperkenalkan Negeri Perak sempena Tahun Melawat Perak 2017.

 “Kesemua mereka telah pun melahirkan ketakjuban mereka dengan kedudukan negeri Perak dan juga keindahan alam yang terdapat di negeri Perak ini, sehinggakan digambarkan bagaimana sikap yang ditunjukkan oleh seorang pemandu bas yang membawa mereka itu sendiri menjadi satu tarikan kepada mereka, atas sikap yang baik, pergaulan, tutur kata, senyuman dan itu menjadi tarikan kepada mereka.”

Selain itu menurut YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir, kedatangan mereka bukan sahaja sekadar mengenai aspek pelancongan semata-semata tetapi peluang untuk potensi pelaburan juga turut dibincangkan terutama dalam bidang yang boleh diceburi bersama antara Negeri Perak dan negara-negara luar terbabit.

 “Ini merupakan satu peluang yang baik, sempena dengan Tahun Melawat Perak Tahun 2017 dengan kehadiran seramai 15 duta asing daripada pelbagai negara.                  

Mereka juga bertanya kepada kita daripada aspek peluang-peluang pekerjaan yang ada. Apa keistimewaan-keistimewaan yang boleh mereka ceburi bersama.” kata YAB Menteri Besar Perak.

Program lawatan duta-duta asing selama 2 hari ke Negeri Perak ini, melibatkan duta–duta dari negara seperti Argetina, Belgium, Cuba, Senegal, Swaziland , Maldives, Fiji, Cambodia, Lesotho , Finland, Ecuador, South Africa, Nigeri, Namibia dan India.

Mereka dibawa melawat ke tempat-tempat menarik di Perak seperti Galeri Sultan Azlan Shah, Masjid Ubudiah, tempat pembuatan Labu Sayong, dan sekitar bandaraya Ipoh.

Lawatan Duta Asing Ke Negeri Perak

YAB Menteri Besar Perak memberikan ucapan sempena Majlis Jamuan Makan bersama ahli rombongan Ketua-Ketua Asing.

Lawatan Duta Asing Ke Negeri Perak

Ucapan Aluan oleh Timbalan Pengarah UPEN dan taklimat 'Investment Opportunities in Perak' oleh Ketua Eksekutif Perak Investment Management Centre.

Lawatan Duta Asing Ke Negeri Perak

Duta-duta asing disambut pegawai -pegawai kanan kerajaan sebelum menghadiri sesi taklimat di Bilik Gerakan Negeri sempena lawatan mereka ke Negeri Perak.

Lawatan Duta Asing Ke Negeri Perak

YAB Menteri Besar Perak menyampaikan cenderamata kepada wakil Ketua-Ketua Asing sambil diperhatikan YB Setiausaha Kerajaan Negeri dan EXCO Pelancongan Negeri.

Lawatan Duta Asing Ke Negeri Perak

Pegawai-pegawai Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak menyambut ketibaan Ketua-Ketua Asing di Malaysia ke Negeri Perak.

Lawatan Duta Asing Ke Negeri Perak

 YAB Menteri Besar Perak beramah mesra bersama ahli rombongan Ketua-ketua Asing.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive