Kejohanan Sukan SUK Perak 2017 : 17 Februari 2017

Kejohanan Sukan SUK Perak 2017

YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan menyampaikan pakaian rasmi kejohanan kepada ketua kontinjen SUK Perak, Dato' Abu Bakar Bin Haji Said.

17 FEBRUARI 2017, IPOH - Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (SUK), menjadi tuan rumah pada penganjuran kali pertama Kejohanan Sukan SUK Perak 2017 yang melibatkan penyertaan 19 pasukan terdiri dari Pejabat SUK, Pejabat Tanah dan Galian (PTG), Pejabat Daerah Dan Tanah (PDT) dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di setiap daerah Negeri Perak.

Kejohanan yang melibatkan penglibatan seribu atlet ini berlangsung secara berperingkat iaitu peringkat kumpulan pada 17 hingga 19 Februari 2017 manakala peringkat kedua iaitu peringkat suku akhir, separuh akhir dan akhir akan berlangsung pada 25 dan 26 Februari 2017.

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan ketika menyampaikan ucapan sempena Majlis Perasmian Kejohanan Sukan SUK Perak 2017 di Dewan Sepak Takraw, Jabatan Belia dan Sukan Negeri Perak memuji komitmen dan penglibatan atlet-atlet dan pegawai-pegawai yang mengambil bahagian pada kejohanan sukan kali ini.

Menurut YB Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan, kombinasi dan kerjasama daripada pihak pengurusan dan atlet amatlah penting bagi melahirkan pemain-pemain yang berkualiti dan seterusnya membentuk sebuah pasukan yang kuat.

YB Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan semasa ucapan beliau turut menyentuh mengenai sikap sesetengah atlet yang tidak berminat untuk menyertai pasukan negeri dan jabatan sebaliknya lebih berminat untuk menyertai pasukan-pasukan luar bagi merebut hadiah-hadiah dan wang tunai dipertandingkan. Menurut beliau, sebagai atlet yang bekerja di dalam sebuah jabatan, mereka perlulah memikirkan tentang maruah jabatan terlebih dahulu dan bukan hanya sekadar mengejar hadiah wang ringgit yang dipertandingkan pada kejohanan luar.

Selain daripada itu juga, saya juga ingin menyatakan kekesalan apabila sebahagian daripada kita tidak berminat dan lebih suka untuk menyertai liga-liga dan ambil duit (wang tunai) sedangkan matlamat adalah diambil adalah untuk membantu kita. Kadang-kadang kita kena fikir tentang maruah jabatan bukan sekadar wang ringgit sebab dia masih bekerja di jabatan.

Penganjuran Sukan SUK Negeri Perak 2017 tercetus hasil beberapa kejohanan sukan yang diadakan sebelum ini iaitu dari Sukan PETANDA yang melibatkan Pejabat Daerah dan Tanah serta Sukan Pihak Berkuasa Tempatan.

Pada kejohanan sulung kali ini, hanya 3 acara sahaja yang dipertandingkan iaitu acara bola sepak, sepak takraw dan bola jaring.

Objektif utama Sukan SUK Negeri Perak 2017 diadakan adalah untuk mengukur kemampuan kakitangan penjawat awam bersukan di peringkat Daerah dan seterusnya memilih bakal atlet yang berkemampuan untuk mewakili Negeri Perak ke peringkat Negeri dan Kebangsaan. Sebagai Contoh Kejohanan Sukan Anggota-Anggota Kerajaan Malaysia (MAKSAK), Sukan SUK SeMalaysia (SUKSEM) selain mengeratkan silaturahim dan muhibah antara Jabatan yang terdapat di Negeri Perak.

Kejohanan Sukan SUK Perak 2017

YB Dato' Seri Abdul Puhat bin Mat Nayan ketika menyampaikan ucapan perasmian Kejohanan Sukan SUK Perak 2017.

Kejohanan Sukan SUK Perak 2017

YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan bersalaman bersama atlet-atlet yang hadir ke Majlis Perasmian Kejohanan Sukan SUK Perak 2017 di Dewan Sepak Takraw, Jabatan Belia dan Sukan Negeri Perak.

Kejohanan Sukan SUK Perak 2017

Pasukan Sepak Takraw wanita bergambar sebelum perlawan persahabatan sempenan Perasmian Kejohanan Sukan SUK Perak 2017.

Kejohanan Sukan SUK Perak 2017

YB Setiausaha Kerajaan Negeri bergambar bersama-sama pegawai dan atlet-atlet yang bakal beraksi pada Kejohanan Sukan SUK Perak 2017.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 03 Disember 2020, 12:54:34.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
Aduan Rakyat
Sebarang aduan di Negeri Perak hendaklah menerusi saluran yang disediakan disini

Pihak kami akan menjawab semua kiriman dalam tempoh 5 hari bekerja. Terima kasih.

Klik Disini: e-Aduan Perak
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive