DYMM Sultan Perak Rasmi Kompleks Pentadbiran Majlis Daerah Kampar : 28 Februari 2017

DYMM Sultan Perak Rasmi Kompleks Pentadbiran Majlis Daerah Kampar

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah melafazkan Lafaz Perasmian Kompleks Pentadbiran Majis Daerah Kampar.

28 FEBRUARI 2017, KAMPAR - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, hari ini berkenan menyempurnakan Majlis Perasmian Kompleks Pentadbiran Majlis Daerah Kampar, Perak.

Keberangkatan baginda ke perkarangan Kompleks Pentadbiran Majlis Daerah Kampar turut diiringi DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim; DYTM Raja Muda Perak, Raja Jaafar Almarhum Raja Muda Musa; DYTM Raja Puan Besar Perak, Raja Nor Mahani Raja Shahar Shah; DYAM Raja DiHilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Almarhum Sultan Idris Shah dan DYAM Raja Puan Muda Perak, Tunku Soraya Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah.

Turut hadir, YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir, YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan; dan barisan EXCO Kerajaan Negeri.

Terdahulu ketika menyampaikan sembah ucapan di majlis perasmian tersebut, YB Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Komunikasi & Multimedia Negeri Perak, Dato’ Nolee Ashilin Binti Mohammed Radzi berkata, Kerajaan Negeri Perak komited dalam usaha mewujudkan pihak berkuasa tempatan yang berdaya saing, dinamik dan mapan dalam memberikan perkhidmatan perbandaran yang berkualiti sekali gus mentransformasikan perkhidmatan awam di negeri ini.

Menurut YB Dato’ Nolee Ashilin Binti Mohammed Radzi, pembinaan Kompleks Pentadbiran Majlis Daerah Kampar yang menelan belanja keseluruhan RM 6.9 juta ini merupakan cerminan kepada komitmen bersama kerajaan negeri dan Majlis Daerah Kampar dalam menyediakan ekosistem kerja yang kondusif sekali gus mampu meningkatkan kecemerlangan penyampaian perkhidmatan kepada rakyat, dan menggalakkan pembangunan daerah Kampar.

“Seperti yang kita sedia maklum, daerah Kampar yang dahulunya dikenali sebagai “Kinta Selatan” merupakan daerah ke-10 di negeri Perak setelah di isytihar secara rasmi oleh Duli Yang Maha Mulia Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah pada 21 Mei 2009. Sejak itu, kerajaan negeri dan kepimpinan daerah berazam untuk membangunkan daerah Kampar ini agar mencapai kemajuan, kemakmuran, dan kesejahteraan berdasarkan potensi tingginya sebagai bandar yang semakin berkembang maju di Perak.”

“Perkembangan mutakhir ini, pembangunan di seluruh pelosok negeri termasuk di Kampar telah semakin rancak. Pembangunan bandar permotoran pertama Asia Tenggara iaitu T-City di Gopeng bernilai RM 15.1bilion sedang rancak didirikan di atas kawasan seluas 435 ekar.  Bandar Baru Kampar pula terus berkembang sebagai kawasan kediaman. Dua terminal pengangkutan bersepadu atas inisiatif kerajaan dan swasta juga sedang giat dimulakan pembinaannya sebagai memenuhi keperluan infrastruktur penduduk daerah ini. Namun apa yang menarik, dalam kerancakan pembangunan, Majlis Daerah Kampar juga komited memelihara alam sekitar dengan pembangunan inisiatif kejiranan hijau mereka sebagai kelangsungan usaha melahirkan perbandaran yang lestari.” kata YB Dato’ Nolee Ashilin Binti Mohammed Radzi.

Bangunan baru yang berkeluasan 1196.26 meter persegi yang terletak di Padang Tembak, Kampar ini telah dibina dengan nilai RM 6.9 juta dan sebahagiannya dibiayai daripada pinjaman Kerajaan Negeri berjumlah RM 4 juta.

Bangunan pejabat ini turut menyediakan ruang pejabat yang menempatkan seramai 117 orang kakitangan, bilik mesyuarat yang boleh menempatkan 45 orang pada satu masa, kemudahan auditorium yang boleh menempatkan seramai 190 orang, surau, bilik komputer dan kemudahan-kemudahan lain seperti kafeteria.

DYMM Sultan Perak Rasmi Kompleks Pentadbiran Majlis Daerah Kampar

Yang DiPertua Majlis Daerah Kampar En Khairul Amir Mohamad Zubir memberikan penerangan berkenaan Kompleks Pentadbiran Majlis Daerah Kampar.

DYMM Sultan Perak Rasmi Kompleks Pentadbiran Majlis Daerah Kampar

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menandatangani plak ketika gimik perasmian Kompleks Pentadbiran Majlis Daerah Kampar.

DYMM Sultan Perak Rasmi Kompleks Pentadbiran Majlis Daerah Kampar

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah mencemar duli bersalaman bersama tetamu-tetamu yang hadir ke majils tersebut.

DYMM Sultan Perak Rasmi Kompleks Pentadbiran Majlis Daerah Kampar

DYMM Paduka Seri Sultan Perak dan DYMM Raja Permaisuri Perak bergambar bersama-sama dif-dif kehormat setelah selesai majlis tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive