Malaysia Perlu Memiliki Generasi Yang Mempunyai Jati Diri Kuat : 8 Mac 2017

Malaysia Perlu Memiliki Generasi Yang Mempunyai Jati Diri Kuat

Golong belia yang hadir ke Dewan Seri Iskandar UiTM Seri Iskandar bagi sesi berdialog bersama YB Menteri Belia Dan Sukan.

8 MAC 2017, SERI ISKANDAR - Malaysia perlu memiliki generasi yang mempunyai jati diri kuat dan identiti yang jelas walaupun negara mencapai tahap teknologi tinggi pada tahun 2050.

YB Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, ia boleh dicapai jika generasi muda hari ini memiliki kekuatan dalaman seimbang menerusi penguasaan agama, ilmu, sains dan teknologi yang kukuh.

"Generasi TN50 tetap mempunyai kekuatan dalaman yang ditunjangi nilai sivik, agama dan penguasaan ilmu walaupun negara mencapai kemajuan yang tinggi.

Bagi memastikan TN50 menjadi kenyataan, maka kita sebagai rakyat perlu memiliki aspirasi untuk menentukan corak generasi Malaysia 30 tahun akan datang," kata YB Khairy Jamaluddin Abu Bakar dalam Siri Jelajah Dialog Transformasi Nasional 2050 (TN50) Peringkat, Negeri Perak di Dewan Seri Iskandar Universiti Teknologi Mara (UiTM) Seri Iskandar.

Turut hadir ke program tersebut, YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir dan barisan EXCO Kerajaan Negeri.

YB Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, TN50 dirangka berdasarkan aspirasi golongan belia hari ini untuk membentuk masyarakat Malaysia dalam tempoh 30 tahun akan datang.

Menurut beliau lagi, semua aspirasi golongan belia hari ini akan dijadikan asas untuk merangka dokumen TN50 yang akan diumumkan oleh YAB Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak pada tahun depan.

Sementara itu YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir berkata, program dialog yang dianjurkan itu dapat menonjolkan nilai baharu yang ada dalam jiwa anak muda pada masa kini seperti keyakinan diri untuk bertanyakan soalan, berinteraksi dan memberikan pendapat, sekali gus yakin generasi berpemikiran bijaksana, kekuatan rohani hebat dan fizikal perkasa seperti diimpikan untuk TN50.

Malaysia Perlu Memiliki Generasi Yang Mempunyai Jati Diri Kuat

YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry Abd Kadir turut serta ketika Siri Jelajah Dialog Transformasi Nasional 2050.

Malaysia Perlu Memiliki Generasi Yang Mempunyai Jati Diri Kuat

YB Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar dalam Siri Jelajah Dialog TN50 Peringkat Negeri Perak.

Malaysia Perlu Memiliki Generasi Yang Mempunyai Jati Diri Kuat

Sebahagian belia-belia dari seluruh Negeri Perak yang hadir ke Siri Jelajah Dialog Transformasi Nasional 2050.

Malaysia Perlu Memiliki Generasi Yang Mempunyai Jati Diri Kuat

Aksi YAB Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry Abd Kadir ketika berdialog bersama belia-belia Negeri Perak.

Malaysia Perlu Memiliki Generasi Yang Mempunyai Jati Diri Kuat

YB Khairy Jamaluddin Abu Bakar mendengar soalan yang diajukan belia berkaitan TN50 dari Pulau Pangkor.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive