Sambutan Hari Air Sedunia 2017 Peringkat Negeri Perak : 28 Mac 2017

Sambutan Hari Air Sedunia 2017 Peringkat Negeri Perak

YAB Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry bin Abd. Kadir merasmikan Majlis Perasmian Sambutan Air Sedunia 2017 Peringkat Negeri Perak.

IPOH, 28 MAC 2017 - Menyedari akan kepentingan air kepada bagi manusia dan alam sekitar, Kerajaan Negeri Perak mengambil pendekatan secara bersepadu iaitu dengan mewujudkan ekosistem yang baik dalam memastikan sumber air di Negeri Perak sentiasa baik dan juga bersih.

Menurut YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir kerajaan negeri sentiasa mempunyai perancangan bagi memastikan sumber air di Negeri Perak tidak berada dalam keadaan yang kritikal.

“Lantaran itulah apabila kita membuat dasar-dasar yang bukan hanya berkaitan dengan satu-satu jabatan tetapi melibatkan juga jabatan-jabatan yang lain seperti Jabatan Perhutanan, Jabatan Alam Sekitar, Lembaga Air Perak, Jabatan Pertanian, dan Jabatan Pengairan dan Saliran untuk melihat dari segi pengurusan dan sumber air di Negeri Perak.” kata YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir ketika menyempurnakan Majlis Sambutan Hari Air Sedunia 2017 Peringkat Negeri Perak.

Menurut YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir daripada segi pengurusan sumber air negeri, Perak berada di kategori yang baik dan antara pengurusan yang terbaik juga dalam di peringkat kebangsaan. Menurut beliau lagi, Lembaga Air Perak juga merupakan antara lembaga air yang telah berjaya membuat perolehan ataupun keuntungan yang baik selain menyediakan sumber-sumber air kepada pengguna.

Walau bagaimanapun YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir berkata, kerajaan negeri memandang serius terhadap kegiatan-kegiatan pencemaran yang dilakukan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab yang membuang sisa-sisa sama ada sisa-sisa ternakan, kumbahan, dan juga sisa daripada perladangan yang dibuang ke dalam sungai, parit dan sebagainya.

“Kita tidak akan berkompromi pada mana-mana pihak yang membuang waste ini ataupun sisa-sisa ini secara begitu sahaja, namun dalam konteks Negeri Perak, keadaan ini terkawal, walaupun dalam keadaan terkawal kita tidak boleh mengambil mudah tentang kegiatan-kegiatan ini kalau sekiranya ada.” kata YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir.

Dalam pada itu, YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir berkata Kerajaan Negeri Perak akan mewartakan 295,401 hektar kawasan tadahan air untuk memastikan kemapanan ekosistem dan ekologi di negeri ini kekal terpelihara, termasuk aspek pengurusan dan sumber air.

Sambutan Hari Air Sedunia 2017 Peringkat Negeri Perak

Forum Wacana Kelestarian dan Jaminan Sumber Air sempena Sambutan Hari Air Sedunia 2017 Peringkat Negeri Perak.

Sambutan Hari Air Sedunia 2017 Peringkat Negeri Perak

YAB Menteri Besar Perak bersalaman dengan orang ramai yang hadir.

Sambutan Hari Air Sedunia 2017 Peringkat Negeri Perak

Antara pameran yang diadakan semasa majlis tersebut.

Sambutan Hari Air Sedunia 2017 Peringkat Negeri Perak

YAB Menteri Besar Perak bergambar bersama-sama kakitangan Jabatan Pengairan dan Saliran Negeri Perak.

Sambutan Hari Air Sedunia 2017 Peringkat Negeri Perak

YAB Menteri Besar Perak sempat melihat pameran-pameran yang turut diadakan sempena majlis tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive