Majlis Pelancaran Projek Kajian HIMIS : 30 Mac 2017

Majlis Pelancaran Projek Kajian HIMIS

YB Dato' Nolee Ashilin Binti Dato' Mohammed Radzi bergambar bersama dif-dif kehormat dan penerima sijil CISAM.

IPOH, 30 MAC 2017 - CyberSecurity Malaysia, pusat pakar siber nasional, dengan sokongan serta kerjasama Kerajaan Negeri Perak telah melancarkan Projek Kajian Pengurusan Impak Manusia Dalam Keselamatan Maklumat atau Human Impact Management System for Information Security (HIMIS) bagi menilai dan mengurus tahap kefahaman tenaga kerja sektor awam di Malaysia mengenai keselamatan siber.

Selain itu, projek ini juga bertujuan mengurangkan risiko terutama bagi kakitangan sektor awam di seluruh negara menjadi mangsa jenayah siber.

Majlis pelancaran Projek Kajian HIMIS disempurnakan oleh YB Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Komunikasi dan Multimedia Negeri Perak, Dato’ Nolee Ashilin Binti Mohammed Radzi di Dewan Bankuet, Bangunan Perak Darul Ridzuan sempena Seminar Kesedaran Keselamatan ICT Peringkat Negeri Perak.

“Risiko keselamatan maklumat kepada Kerajaan berpunca daripada kelemahan faktor manusia. Bagi mengurangkan risiko tersebut, penjawat awam perlu diberi pendedahan dan kesedaran mengenai kepentingan keselamatan maklumat serta amalan terbaik keselamatan siber. Mereka perlu berubah dengan mengamalkan tingkah laku serta etika penggunaan Internet secara positif.” kata YB Dato’ Nolee Ashilin Binti Mohammed Radzi.

Menurut beliau lagi, projek HIMIS menjadi platform untuk mendedahkan penjawat awam khususnya di Negeri Perak dalam memperkasakan diri mereka mengenai pengurusan keselamatan maklumat agar dapat bertingkah laku secara positif dalam penghasilan mutu kerja yang berkualiti serta produktif.

“Penjawat awam Negeri Perak harus memandang serius akan perkara ini dengan mengambil inisiatif untuk melengkapkan diri mereka dengan ilmu keselamatan siber, mengamalkan tingkah laku serta etika penggunaan Internet yang positif dalam kehidupan seharian.” kata YB Dato’ Nolee Ashilin Binti Mohammed Radzi.

Sementara itu, YBhg. Ketua Pegawai Eksekutif Cybersecurity Malaysia, Dato’ Dr. Haji Amirudin Abdul Wahab berkata, setakat ini iaitu sehingga Februari 2017, pihaknya telah menerima sebanyak 1223 kes penyalahgunaan alam maya dan separuh daripadanya melibatkan gangguan siber dengan 529 kes.

Menurut YBhg. Dato’ Dr. Haji Amirudin Abdul Wahab lagi, selain gangguan siber, ancaman utama lain pengguna Internet di seluruh negara ialah pencerobohan, kod jahat dan pembuli siber.

Selain Seminar Kesedaran Keselamatan ICT, turut diadakan pada majlis tersebut ialah kempen aku janji tular atau #myviralvow, iaitu satu kempen yang dilaksanakan oleh CyberSecurity Malaysia dalam memperkasa kefahaman orang ramai mengenai isu tular yang semakin berleluasa melalui laman media sosial.

Melalui kempen ini, warga digital digesa agar menjadikan Internet sebagai platform pengumpulan ilmu yang berguna, mengamalkan tatacara penggunaan Internet secara positif, beretika serta bertanggungjawab terhadap sesuatu tindakan yang diambil terutama dalam penyebaran dan perkongsian maklumat serta visual.

Majlis Pelancaran Projek Kajian HIMIS

YB Dato' Nolee Ashilin Binti Dato' Mohammed Radzi mendengar penerangan daripada agensi-agensi ketika lawatan beliau ke pameran-pameran yang diadakan sempena seminar tersebut.

Majlis Pelancaran Projek Kajian HIMIS

YB Dato' Nolee Ashilin Binti Mohammed Radzi menyerahkan sijil Certified Information Security Awareness Manager (CISAM) kepada Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Maklumat, Puan Fatimah Binti Ghazali.

Majlis Pelancaran Projek Kajian HIMIS

YB Dato' Nolee Ashilin Binti Dato' Mohammed Radzi bergambar bersama-sama dif kehormat dan para hadirin di sesi bergambar #myviralvow

Majlis Pelancaran Projek Kajian HIMIS

Encik Jazzanul Azriq Aripin, penceramah kedua di sesi pembentangan CyberSafe@Work.

Majlis Pelancaran Projek Kajian HIMIS

Lt. Kol (B) Mustaffa Ahmad, Naib Presiden Kanan, Bahagian Outreach & Pembangunan Kapasiti, CyberSecurity Malaysia ketika pembentangan pertama iaitu HIMIS.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive