Majlis Interaksi KPPA Bersama Pegawai Muda Jabatan Persekutuan Dan Negeri Perak : 13 April 2017

Majlis Interaksi KPPA Bersama Pegawai Muda Jabatan Persekutuan Dan Negeri Perak

YBhg. Dato' Seri Zainal Rahim Bin Seman dan YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan ketika Majlis Perjumpaan KPPA bersama-sama Ketua-ketua Jabatan Negeri dan Persekutuan Perak.

IPOH, 13 APRIL 2017 - Majlis Interaksi Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA), YBhg. Dato’ Seri Zainal Rahim Bin Seman Bersama Pegawai Muda Jabatan Persekutuan dan Negeri Perak ini merupakan salah satu program siri turun padang KPPA untuk bertemu dengan penjawat awam khususnya pegawai-pegawai muda.

Program yang berlangsung di Dewan Bankuet, Bangunan Perak Darul Ridzuan ini, turut dihadiri YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan dan YBhg. Timbalan Ketua Pengarah Perkhidmatan (Operasi), Dato’ Nor Inchun Binti Mohammed Salleh .

Program ini merupakan platform kepada pegawai muda untuk melontarkan idea dan cadangan bagi menambah baik perkhidmatan awam masa kini ini yang diharap dapat memberi ruang kepada pegawai muda untuk tampil lebih berani menyahut cabaran menghadapi risiko, berpandangan positif, mencari peluang dan melihat sesuatu perkara dengan perspektif yang berbeza sesuai dengan keadaan dan konteks semasa.

Ia juga selari dengan hasrat kerajaan bagi mendapatkan idea-idea baharu ke arah pembentukan TN50 khususnya di kalangan penjawat awam.  YBhg. Dato’ Seri Zainal Rahim Seman berkata dalam ucapan perasmian beliau mengambil contoh mengenai kejayaan usahawan muda terunggul di dunia yang tidak sampai umur 35 tahun seperti Mark Zuckerberg (32 tahun) pengasas Facebook yang bernilai lebih USD50 bilion, tiga lagi pengasas Airbnb iaitu Nathan Blecharczyk (33 tahun), Brian Chesky (34 tahun) dan Joe Gebbia (34 tahun).

 “Usahawan ini merupakan harta negara yang telah membawa perspektif berbeza serta perubahan kepada cara kita bekerja dan hidup melalui kreativiti dan inovasi mereka yang mampu meningkatkan taraf hidup rakyat. Tokoh-tokoh ini amat bersyukur dan tidak merungut atau putus asa apabila menghadapi cabaran hidup walau genting sekali pun. Mereka tabah dan memberanikan diri untuk mencuba apa yang orang biasa tidak sanggup menghadapi risikonya sehingga akhirnya mereka berjaya.”

 “Penjawat awam perlu peka dan cakna kepada perkembangan isu semasa serta megatrends seperti perubahan teknologi, perkhidmatan awam yang anjal, urbanisasi dan isu penuaan. Ini memerlukan perkhidmatan awam lebih responsif dan fleksible untuk berubah dalam menyampaikan perkhidmatan dengan lebih cepat dan berkesan”. kata YBhg. Dato’ Seri Zainal Rahim Bin Seman.

Sempena program tersebut, YBhg. Dato’ Seri Zainal Rahim Bin Seman turut merakamkan ucapan tahniah kepada 138 orang pegawai dari pelbagai skim dan gred perkhidmatan bagi Agensi di Negeri Perak ketika Majlis Penyampaian Surat Kenaikan Pangkat.

Majlis pada petang itu juga turut menyaksikan seramai 18 orang pesara menerima surat penghargaan persaraan sebagai menghargai jasa yang sebelum ini dengan penuh komitmen melaksanakan tugas dalam sektor perkhidmatan awam.

Pada siri turun padang YBhg. Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam ke negeri Perak, beliau turut berkesempatan membuat lawatan turun padang di Hospital Raja Permaisuri Bainun pada sebelah pagi bagi melihat dengan lebih dekat perkhidmatan yang ditawarkan kepada rakyat serta mendengar maklum balas daripada pelanggan hospital berkenaan secara langsung. Melalui pendekatan turun padang sedemikian, ia dapat memberi impak positif terhadap sistem penyampaian perkhidmatan Kerajaan. Ia juga bersesuaian dengan saranan YAB Perdana Menteri untuk memastikan tahun 2017 tahun penyampaian.

Majlis Interaksi KPPA Bersama Pegawai Muda Jabatan Persekutuan Dan Negeri Perak

YBhg. Dato' Seri Zainal Rahim Bin Seman ketika kunjungan hormat beliau ke atas YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir.

Majlis Interaksi KPPA Bersama Pegawai Muda Jabatan Persekutuan Dan Negeri Perak

YBhg. Dato' Seri Zainal Rahim Bin Seman bergambar bersama kakitangan Hospital Raja Permaisuri Bainun.

Majlis Interaksi KPPA Bersama Pegawai Muda Jabatan Persekutuan Dan Negeri Perak

YBhg. Dato' Seri Zainal Rahim Bin Seman bergambar kenangan bersama pegawai- pegawai muda jabatan Persekutuan dan Negeri Perak.

Majlis Interaksi KPPA Bersama Pegawai Muda Jabatan Persekutuan Dan Negeri Perak

Majlis Interaksi Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA)  Bersama Pegawai- Pegawai Muda Jabatan Persekutuan dan Negeri Perak yang berlangsung di Dewan Bankuet.

Majlis Interaksi KPPA Bersama Pegawai Muda Jabatan Persekutuan Dan Negeri Perak

YBhg. Dato' Seri Zainal Rahim Bin Seman menyerahkan surat kenaikan pangkat kepada En. Rumaizi Bin Baharin sebagai Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Perak.

Majlis Interaksi KPPA Bersama Pegawai Muda Jabatan Persekutuan Dan Negeri Perak

 YBhg. Dato' Seri Zainal Rahim Bin Seman turut menyerahkan surat penghargaan persaraan kepada 18 orang penerima.

Majlis Interaksi KPPA Bersama Pegawai Muda Jabatan Persekutuan Dan Negeri Perak

YBhg. Dato' Seri Zainal Rahim Bin Seman dan YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan melawat pesakit-pesakit luar yang menerima rawatan di Hospital Raja Permaisuri Bainun.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive