YAB Menteri Besar Perak Rasmi Fit Perak@Hilir Perak : 22 April 2017

YAB Menteri Besar Perak Rasmi Fit Perak@Hilir Perak

YAB Menteri Besar Perak menyampaikan mock-up cheque kepada pemenang-pemenang bagi Anugerah Desa Hilir Perak 2017.

TELUK INTAN, 22 APRIL 2017 - Lebih 5,000 masyarakat tempatan dan sekitar menyertai program Fit Perak@Hilir Perak yang diadakan di Dataran Pekan Rabu Langkap sempena program Permukiman Menteri Besar Perak di daerah Hilir Perak.

Program Fit Perak@Hilir Perak yang bermula seawal jam 7.00 pagi ini dirasmikan oleh YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir.

YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir turut tidak ketinggalan menyertai aktiviti berbasikal Fun Ride VIP sejauh 15 km dan senam aerobik bersama pengunjung yang hadir sempena program itu berlangsung.

Selain acara kayuhan, pelbagai aktiviti menarik seperti acara larian, pameran, temu duga terbuka, karnival jualan usahawan, karnival tiada tertinggal tiada terpinggir serta pemeriksaan kesihatan secara percuma turut diadakan buat pengunjung yang hadir.

Pada Program Fit Perak@ Hilir Perak, YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir turut menyampaikan Penyerahan Insentif Sukan Paralimpik ke-16 kepada atlit-atlit Paralimpik Negeri Perak yang menyertai sukan tersebut di Kuching pada Ogos tahun lalu.

YAB Menteri Besar Perak juga turut menyampaikan mock-up cheque kepada pemenang-pemenang bagi Anugerah Desa Hilir Perak 2017 iaitu Kampung Banjar, Teluk Intan (johan), Kampung Degong, Langkap (naib johan) dan Kampung Kunci Air 4, Sungai Manik (ketiga).

YAB Dato’ Seri Dr. Zambry Bin Abd Kadir berkata, program Fit Perak yang diadakan di setiap daerah sempena Program Permukiman Menteri Besar ini bertujuan untuk melatih rakyat di negeri ini agar mengamalkan cara hidup yang sihat.

Menurut beliau lagi, mengamalkan cara hidup yang sihat tidak semestinya memerlukan perbelanjaan yang tinggi sebaliknya cukup sekadar memiliki tahap disiplin yang tinggi.

Program Fit Perak@Hilir Perak merupakan acara kemuncak yang diadakan sempena Program Permukiman Menteri Besar Perak di daerah Hilir Perak. Permukiman Menteri Besar Perak yang bermula pada 18 April sehingga 22 April 2017 ini turut melibatkan kehadiran barisan Exco serta ketua jabatan dan agensi kerajaan.

Sebanyak 111 program telah diadakan mencakupi sebahagian kawasan dari Parlimen Teluk Intan dan Parlimen Pasir Salak  bagi melihat sendiri masalah-masalah penduduk di samping mengeratkan lagi hubungan antara pimpinan kerajaan negeri bersama rakyat setempat.

YAB Menteri Besar Perak Rasmi Fit Perak@Hilir Perak

Atlit-atlit paralimpik Negeri Perak turut tidak ketinggalan mengambil bahagian memeriahkan Program Fit Perak@Hilir Perak.

YAB Menteri Besar Perak Rasmi Fit Perak@Hilir Perak

YAB Menteri Besar Perak menyampaikan Penyerahan Insentif Sukan Paralimpik ke-16 kepada atlit-atlit paralimpik Negeri Perak.

YAB Menteri Besar Perak Rasmi Fit Perak@Hilir Perak

YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir menyampaikan ucapan sempena perasmian Program Fit Perak@Hilir Perak.

YAB Menteri Besar Perak Rasmi Fit Perak@Hilir Perak

YB EXCO Kerajaan Negeri, Dato' Shahrul Zaman Bin Yahya bergambar bersama pasukan SUK Cyling Team yang turut menyertai kayuhan VIP bersama YAB Menteri Besar Perak.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive