YAB Menteri Besar Perak Sempurnakan Perasmian Mini Maha Dan Agrofest Perak 2017 : 28 April 2017

YAB Menteri Besar Perak Sempurnakan Perasmian Mini Maha Dan Agrofest Perak 2017

Ameen Products Sdn. Bhd menerima Anugerah Inovasi Pertanian dan Industri Asas Tani Jaya.

LUMUT, 28 APRIL 2017 - YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir menyempurnakan perasmian Mini MAHA dan Perak Agrofrest 2017 yang diadakan dari 28 hingga 30 April 2017 bertempat di Markas Armada, Pengkalan Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM), Lumut.

Buat julung-julung kalinya pada tahun ini, program Agrofest Perak 2017 ini dilaksanakan secara kolaborasi dengan Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM) Lumut dan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani melalui Sambutan Hari Terbuka Armada 2017 dan Mini MAHA.

Turut hadir pada majlis tersebut Panglima Tentera Laut, YBhg Laksamana Tan Sri Ahmad Kamarulzaman bin Hj Ahmad Badaruddin, YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan, YBhg. Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Dato’ Sallehuddin Bin Hussin dan YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Haji Mohd Gazali Bin Jalal.

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir berkata, penganjuran Agrofest Perak buat julung kalinya pada Hari Terbuka Armada di pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) merupakan satu inisiatif unik secara kolaborasi bersama Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani serta Kerajaan Negeri.

Menurut beliau lagi, penganjuran Agrofest Perak 2017 yang diadakan ini, selain memberi manfaat kepada rakyat terutama daripada aspek pertanian ia juga memberi peluang kepada rakyat untuk mendekati pasukan  TLDM secara lebih dekat.

Pada majlis tersebut juga, YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir turut menyempurnakan Penyampaian Anugerah Peladang, Penternak Dan Nelayan Negeri Perak Tahun 2017 bagi kategori Peladang Jaya Lelaki, Peladang Jaya Wanita, Penternak Ikan Jaya, Nelayan Jaya, Penternak Jaya Ruminan, Penternak Jaya Bukan Ruminan, Unit Peladang Jaya, Kumpulan Tani Komersial Jaya, Kumpulan Wanita Jaya, Pertubuhan Peladang Jaya, Persatuan Nelayan Jaya, Anugerah Inovasi Pertanian dan Industri Asas Tani Jaya dan Anugerah Pemasar Tani Jaya.

Objektif Program Agrofest Perak 2017 adalah bagi memperluaskan peluang perniagaan dan tahap keusahawanan individu serta organisasi peladang, penternak dan nelayan bagi meningkatkan lagi pengeluaran, pemprosesan dan pemasaran hasil pertanian.

Selain itu, penganjuran program ini juga diharap dapat mengeratkan lagi perpaduan dan kerjasama serta mengukuhkan lagi pergerakan semua organisasi peladang, penternak dan nelayan ke tahap yang lebih dinamik dan berkesan.

YAB Menteri Besar Perak Sempurnakan Perasmian Mini Maha Dan Agrofest Perak 2017

Ikan-ikan segar turut dijual semasa majlis tersebut.

YAB Menteri Besar Perak Sempurnakan Perasmian Mini Maha Dan Agrofest Perak 2017

KPW Kuala Kangsar menerima Anugerah Kumpulan Wanita Jaya.

YAB Menteri Besar Perak Sempurnakan Perasmian Mini Maha Dan Agrofest Perak 2017

Tetuan Mat frozen Holdings Sdn. Bhd. menerima Anugerah Pemasar Tani Jaya.

YAB Menteri Besar Perak Sempurnakan Perasmian Mini Maha Dan Agrofest Perak 2017

YAB Menteri Besar Perak melawat pameran yang diadakan sempena Mini MAHA dan Agrofest Perak 2017.
YAB Menteri Besar Perak Sempurnakan Perasmian Mini Maha Dan Agrofest Perak 2017 YBhg Laksamana Tan Sri Ahmad Kamarulzaman bin Hj Ahmad Badaruddin menyampaikan cenderahati kepada YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive