Penjawat Awam Perlu Responsif Dan Sentiasa Bersedia – YB SUK : 2 Mei 2017

Penjawat Awam Perlu Responsif Dan Sentiasa Bersedia –YB SUK

Pegawai dan kakitangan daripada Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak bergambar kenangan bersama-sama YAB Menteri Besar Perak dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak.

IPOH, 2 MEI 2017 - Isu-isu yang dihadapi penjawat awam kini kian kritikal dan mencabar. Oleh itu, penjawat awam perlulah menjadi lebih responsif dan sentiasa bersedia berkhidmat untuk rakyat.

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan berkata, penjawat awam merupakan tulang belakang kerajaan dan mereka perlu memastikan perkhidmatan awam sentiasa relevan seiring dengan perubahan – perubahan dalam mendepani era globalisasi.

“Dengan itu, kajian berterusan terhadap proses-proses yang bertujuan untuk penambahbaikan dan mesra pelanggan perlu sentiasa dilaksanakan. Penggunaan modal insan ke tahap optimum pula perlu ditingkatkan menjadi pegangan semua jabatan agar penjawat awam dapat membantu kerajaan negeri menjadi kerajaan yang cemerlang dan disayangi rakyat.

Kita semua perlu berilmu dan memahami dasar-dasar kerajaan supaya kita dapat bergerak seiring dengan pucuk kepimpinan. Terkini, kerajaan telah menetapkan sasaran pembangunan transformasi nasional 2050 (TN50) yang akan dipacu oleh matlamat dan sasaran yang jelas bagi tempoh 30 tahun,” kata YB Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Nayan ketika menyampaikan ucapan sempena Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) 2016, Negeri Perak yang berlangsung di Dewan Bankuet, Bangunan Perak Darul Ridzuan.

YB Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan dalam ucapan beliau turut merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih di atas pimpinan serta cetusan idea YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir dalam mentadbir Negeri Perak hingga memperoleh pelbagai pengiktirafan.

“Kita semua amat beruntung kerana mempunyai seorang pemimpin yang telah berjaya membawa negeri ini ke tahap yang membanggakan.

Program permukiman ke daerah-daerah yang dipelopori oleh Yang Amat Berhormat Menteri Besar yang bermatlamat untuk  merasa denyut nadi rakyat adalah merupakan manifestasi kerajaan agar rakyat tiada tertinggal, tiada terpinggir.

Selain itu, program permukiman juga turut menunjukkan kepentingan untuk turun padang kepada semua agensi kerajaan. Hanya dengan cara sebegini, kita dapat melihat situasi sebenar dan seterusnya menyelesaikan isu-isu berbangkit di kalangan orang awam,”

Menurut YB Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan, penjawat awam di Negeri Perak akan sentiasa memberi kerjasama dan menyokong setiap program menyejahterakan rakyat yang dicetuskan oleh kerajaan negeri.

Di akhir ucapan, YB Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan menggesa semua penjawat awam di Negeri Perak, supaya mengamalkan sikap-sikap integriti, amanah dan berdedikasi dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diamanahkan dengan berpandukan pendekatan Blue Ocean dan kerjasama strategik antara agensi.

Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2016 Negeri Perak telah disempurnakan oleh YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir. Pada majlis tersebut, seramai 112 kakitangan dan pegawai menerima penghargaan sebagai Modal Insan Cemerlang antaranya dari Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri, Pejabat Kewangan Negeri, Pejabat Tanah dan Galian, Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Perak, Jabatan Kebajikan Masyarakat Negeri, Perbadanan Taman Negeri dan Jabatan Mufti Perak.

Penjawat Awam Perlu Responsif Dan Sentiasa Bersedia –YB SUK

Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat Perak, Puan Rosmahwati Binti Ishak menerima sijil APC 2016 yang disampaikan YAB Menteri Besar Perak.

Penjawat Awam Perlu Responsif Dan Sentiasa Bersedia –YB SUK

Sebahagian daripada 112 penerima APC bagi tahun 2016 bergambar bersama YAB Menteri Besar Perak dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri.

Penjawat Awam Perlu Responsif Dan Sentiasa Bersedia –YB SUK

Timbalan Pengarah Unit Perancang Ekonomi Negeri Perak, En Mohamed Nasser Bin Abdul Razak antara 112 penerima yang menerima APC Tahun 2016.

Penjawat Awam Perlu Responsif Dan Sentiasa Bersedia –YB SUK

YAB Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir menyampaikan sijil APC 2016 kepada En Mohd Noorsyafizal Bin Che Lan@Ahamad dari Pejabat Kewangan Negeri Perak.
Penjawat Awam Perlu Responsif Dan Sentiasa Bersedia –YB SUK Yang Dipertua Majlis Daerah Batu Gajah, Puan Nordiana Binti Puaadi turut menerima sijil APC 2016 disampaikan YAB Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive