Perwakilan Belia Perak Diminta Fokus Pada TN50 – YAB Menteri Besar Perak : 6 Mei 2017

Perwakilan Belia Perak Diminta Fokus Pada TN50 – YAB Menteri Besar Perak

Seramai 60 perwakilan terdiri daripada pelbagai latar belakang anak muda yang hadir ke Mesyuarat Pertama, Penggal Kedua Dewan Belia Perak di Bangunan Perak Darul Ridzuan.

IPOH, 6 MEI 2017 - YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd. Kadir berharap persidangan Dewan Belia Perak kali ini dapat membincangkan tentang idea dan cadangan untuk Transformasi Nasional 2050 (TN50) dalam konteks Negeri Perak.

Menurut YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir, persidangan Dewan Belia merupakan platform yang tepat dan harus digunakan sebaik mungkin oleh perwakilan untuk menyuarakan pandangan dan aspirasi masing-masing terhadap Transformasi Nasional (TN50).

“Saya rasa kalau mereka tidak ambil kesempatan ini untuk membahaskan ciri-ciri TN50 yang mereka mahukan, mungkin tiada platform terbaik seperti ini untuk mereka suarakan.

Platform ini merupakan antara Dewan tertinggi untuk golongan muda yang mana mereka ini seperti wakil- wakil rakyat golongan muda yang akan bicarakan hasrat golongan muda kepada pihak kerajaan.” kata beliau pada sidang media selepas merasmikan Mesyuarat Pertama, Penggal Kedua Dewan Belia Perak di Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Persidangan yang berlangsung selama 2 hari bermula 6 hingga 7 Mei 2017 ini melibatkan 60 perwakilan terdiri daripada pelbagai latar belakang anak muda. Persidangan turut dihadiri YB ADUN Temengor, Puan Salbiah Mohamed selaku Speaker Dewan Belia Perak; YB Haji Mohamad Ziad Bin Dato’ Mohamed Zainal Abidin selaku Timbalan Speaker dan YB Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan & Sumber Manusia, Dato’ Shahrul Zaman Bin Yahya.

Sebanyak tujuh usul telah dibentangkan oleh setiap perwakilan yang mewakili tujuh jawatankuasa iaitu Jawatankuasa Ekonomi, Usahawan, Pelancongan dan Pengantarabangsaan; Jawatankuasa Sosial, Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita; Jawatankuasa Pendidikan, Kerjaya, Sukan, Kebudayaan dan Kesenian; Jawatankuasa Hal Ehwal Agama, Modal Insan dan Integrasi Nasional; Jawatankuasa Teknologi, Inovasi, Komunikasi dan Multimedia; Jawatankuasa Prasarana, Pembangunan, Kesihatan dan Alam Sekitar dan Jawatankuasa Pencegahan Jenayah, Masyarakat Sivil dan Patriotisme.

Antara usul-usul yang dibentangkan dan dibahasakan sempena Mesyuarat Pertama, Penggal Kedua Dewan Belia Perak kali ini ialah : -

  • Menaik taraf Infrastruktur dan Perkhidmatan Pengangkutan Pelancongan Serta Menggalakkan Belia Menceburi Bidang Pelancongan Negeri Perak
  • Perak Sebagai Hub Kecemerlangan Perniagaan Sosial Asia 2050 : Pembangunan Masyarakat Yang Inklusif.
  • Mentransformasikan Kebudayaan dan Sukan Tradisional Ke Dalam Bentuk Digital.
  • Pembangunan Modal Insan Melalui Kesejahteraan Kesihatan Mental.
  • Inovasi Merentas Transformasi Teknologi Tenaga Boleh Diperbaharui Ke Arah Sumber Pendapatan Baru Negara.
  • Perak Negeri Maju 2050 : Sistem Pengangkutan Awam Yang Efektif, Sistematik dan Menyeluruh Di Udara, Darat dan Air.
  • Mengupayakan ‘The Street Citizen’  Melalui Perak Sejahtera Tanpa “Qi-Kai”

 

Perwakilan Belia Perak Diminta Fokus Pada TN50 – YAB Menteri Besar Perak

Perwakilan Belia Perak bergambar bersama-sama YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry Abd Kadir.

Perwakilan Belia Perak Diminta Fokus Pada TN50 – YAB Menteri Besar Perak

YAB Menteri Besar Perak beramah mesra bersama wakil-wakil belia sebelum persidangan bermula.

Perwakilan Belia Perak Diminta Fokus Pada TN50 – YAB Menteri Besar Perak

YAB Menteri Besar Perak ketika menyampaikan ucapan perasmian sempena Mesyuarat Pertama, Penggal Kedua Dewan Belia Perak di Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Perwakilan Belia Perak Diminta Fokus Pada TN50 – YAB Menteri Besar Perak

YB Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan & Sumber Manusia, Dato' Shahrul Zaman Bin Yahya turut hadir bagi mengikuti persidangan  Dewan Belia Perak

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive