Malaysia Juara Kejohanan Ragbi Asia Divisyen 1 : 20 Mei 2017

Malaysia Juara Kejohanan Ragbi Asia Divisyen 1

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah mencemar duli menyampaikan piala kepada pasukan ragbi Malaysia yang muncul juara Kejohanan Ragbi Asia Divisyen 1.

IPOH, 20 MEI 2017 - Skuad Ragbi Malaysia mencipta sejarah apabila layak ke pusingan kelayakan Piala Dunia 2019 Jepun selepas menundukkan Sri Lanka 22-9 di Padang Ipoh bagi merangkul kejuaraan Kejohanan Ragbi Asia (ARC) Divisyen 1 2017.

Dengan kejayaan itu, skuad negara meraih RM100,000 sebagai ganjaran daripada Kesatuan Ragbi Malaysia (KRM) kerana berjaya mempertahankan gelaran berkenaan.

Terdahulu sebelum bertemu Sri Lanka, pasukan  Malaysia telah berjaya mencatat 2 kemenangan setelah menewaskan pasukan Emiriah Arab Bersatu (UAE) dengan keputusan 36 berbalas 22 dan membelasah pasukan Filipina dengan jaringan 40-8.

Pada perlawanan akhir beraksi di hadapan kira-kira 5,000 penyokong, Malaysia bermula garang dan berjaya mendahului 5-0 menerusi try Nasalo Jone Mawara selepas tiga minit saingan berlangsung.

Namun beberapa kesilapan membawa padah kepada anak buah Lee Nyuk Fah, apabila pelawat dihadiahkan dua penalti yang disempurnakan oleh Gurukandure Gedara Thilina Wijesinghe menjadikan keputusan 5-6 sehingga tamat babak pertama.

Gedara berjaya menambah tiga lagi mata menerusi sepakan penalti untuk Sri Lanka mendahului 9-5. Malaysia menggandakan usaha dan usaha mereka berhasil apabila kubu Sri Lanka roboh dalam baki 15 minit perlawanan bagi membolehkan Malaysia mengumpul mata berbalas 22-9 pada akhir perlawanan.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan mencemar duli ke Padang Ipoh bagi menyampaikan hadiah kepada pemenang.

Turut hadir menyaksikan perlawan akhir tersebut YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan dan Presiden Kesatuan Ragbi Malaysia, YB Dato’ Shahrul Zaman Bin Yahya.

Sementara itu, Filipina menduduki tempat ketiga selepas menundukkan UAE 34-26.

Malaysia Juara Kejohanan Ragbi Asia Divisyen 1

DYMM Sultan Perak berkenan mencemar duli bergambar bersama pasukan Malaysia selaku Johan Ragbi Asia Divisyen 1.

Malaysia Juara Kejohanan Ragbi Asia Divisyen 1

DYMM Sultan Perak mencemar duli mengalungkan pingat kepada pemain Malaysia.

Malaysia Juara Kejohanan Ragbi Asia Divisyen 1

Pemain Malaysia, Jone Mawara Nasalo yang cuba meloloskan diri daripada kawalan pemain lawan.

Malaysia Juara Kejohanan Ragbi Asia Divisyen 1

YAB Menteri Besar Perak menyampaikan hadiah kepada pasukan Sri Lanka yang muncul selaku naib johan kejohanan.

Malaysia Juara Kejohanan Ragbi Asia Divisyen 1

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan mengalungkan pingat kepada pemain UAE yang berada di tempat ketiga.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive