Majlis Sambutan Perayaan Hari Guru Peringkat Negeri Perak 2017 : 22 Mei 2017

Majlis Sambutan Perayaan Hari Guru Peringkat Negeri Perak 2017

Antara dif-dif jemputan dan orang ramai yang hadir ke Majlis Sambutan Perayaan Hari Guru Peringkat Negeri Perak Tahun 2017.

SERI ISKANDAR, 22 MEI 2017 - Bagi memberikan penghormatan dan penghargaan yang tidak terhingga terhadap tugas dan peranan guru, telah diadakan Majlis Sambutan Perayaan Hari Peringkat Negeri Perak Tahun 2017 di Dewan Seri Iskandar, Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Majlis yang telah dirasmikan oleh YAB Menteri Besar Perak, YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir itu turut dihadiri YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan, YB Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Sains, Alam Sekitar, dan Teknologi Hijau negeri, Dato’ Dr. Haji Muhammad Amin Bin Zakaria, Pengarah Pendidikan Negeri Perak, Haji Mat Lazim Bin Idris dan warga-warga pendidik dari seluruh Negeri Perak

Pada majlis berkenaan, mantan pengetua, Sekolah Menengah Sains Raja Tun Azlan Shah Taiping Perak, Hajah Rahimah Binti Mohd Sura telah dipilih selaku Tokoh Guru 2017 Negeri Perak.

Manakala Haji Salleh Bin Abdul Karim, mantan pengarah Pendidikan Negeri Pulau Pinang dan merupakan anak kelahiran Perak, telah dipilih selaku Tokoh Kepimpinan Guru 2017.

YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir pada majlis tersebut berkata, kerajaan negeri akan mentransformasikan sekolah yang dikenal pasti ketinggalan daripada segi pencapaiannya disebabkan kekurangan akses pendidikan seperti sekolah yang biasanya terletak di kawasan luar bandar, penempatan Orang Asli atau di pulau-pulau yang memerlukan perhatian khas.

Menurutnya, keadaan itu disebabkan Perak sebuah negeri yang besar sehingga berlaku masalah akses pendidikan di sekolah-sekolah yang jauh di kawasan pedalaman.

Beliau berkata, kerajaan negeri akan bekerjasama dengan Jabatan Pendidikan negeri untuk mengenal pasti sekolah seumpama itu dan mengadakan projek khas untuk mentransformasikan pencapaian sekolah berkenaan.

“Sekolah sebegini ketinggalan disebabkan kekurangan akses pendidikan atau akses yang belum dikemas kini. Sebagai contoh, akses kepada sumber internet sekarang ini ditekankan kerana ia merupakan sember pendidikan dan pengajaran dalam kelas.

“Kita akan mengadakan program khas di sekolah sedemikian supaya mereka dapat mencapai kejayaan dalam peperiksaan dan kedudukan keseluruhan sekolah secara keseluruhannya.”

Majlis Sambutan Perayaan Hari Guru Peringkat Negeri Perak 2017

Murid-murid sekolah turut hadir bagi memeriahkan Majlis Sambutan Perayaan Hari Guru yang diadakan di Dewan Seri Iskandar, UiTM Perak.

Majlis Sambutan Perayaan Hari Guru Peringkat Negeri Perak 2017

Salah seorang penerima sijil dan pingat penghormatan guru 2017, En Kamaruddin Bin Ismail dari PPD Kinta Utara.

Majlis Sambutan Perayaan Hari Guru Peringkat Negeri Perak 2017

Sebahagian warga pendidik dari seluruh Negeri Perak yang hadir ke Dewan UiTM Seri Iskandar Perak.

Majlis Sambutan Perayaan Hari Guru Peringkat Negeri Perak 2017

YAB Dato' Seri Diraja Dr. Zambry Bin Abd Kadir menyampaikan Anugerah Tokoh Kepimpinan Guru 2017 kepada Haji Salleh Bin Abdul Karim.

Majlis Sambutan Perayaan Hari Guru Peringkat Negeri Perak 2017

YAB Menteri Besar Perak beramah mesra bersama  bekas-bekas guru yang turut hadir ke majlis tersebut.
Majlis Sambutan Perayaan Hari Guru Peringkat Negeri Perak 2017 YAB Menteri Besar Perak menyempurnakan gimik perasmian Majlis Sambutan Perayaan Hari Guru 2017 Peringkat Negeri Perak.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive