Jabatan Perlu Bentuk Pasukan Yang Kompeten : 25 Mei 2017

Jabatan Perlu Bentuk Pasukan Yang Kompeten

YBhg. Dato' Haji Abu Bakar Bin Haji Said ketika menyampaikan ucapan sempena Majlis Perhimpunan Warga Perkhidmatan Awam Bangunan Perak Darul Ridzuan.

IPOH, 25 MEI 2017 - Bagi menghadapi tahun 2017 yang dianggap tahun yang mencabar, semua jabatan di negeri ini perlu membentuk pasukan yang kompeten dalam memastikan setiap perlaksanaan program negeri dapat dilaksanakan dengan jayanya.

Menurut YBhg. Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan) Dato’ Bakar, persediaan rapi dan kerjasama daripada semua pihak amat diperlukan bagi memastikan beberapa aspek pengurusan dapat mencapai penganugerahan dan penarafan seperti tahun sebelum ini dan seterusnya membolehkan Negeri Perak mengekalkan momentum prestasi di tahap yang maksimum.

YBhg. Dato’ Haji Abu Bakar Bin Haji Said berkata, di antara tumpuan bagi kerajaan Negeri Perak pada tahun 2017 ialah International Standard Operation iaitu pensijilan ISO yang baharu, penarafan semula Sistem Star Rating, Ekosistem Konduksi Sektor Awam (EKSA) dan persiapan menjadi tuan rumah Sukan Malaysia (SUKMA) 2018.

“Saya tidak menafikan bahawa pelbagai cara yang telah dilaksanakan di peringkat negeri bagi memastikan penyampaian perkhidmatan awam berkesan dan memberi impak yang positif kepada rakyat. Kualiti perkhidmatan perlulah diberi perhatian dalam memastikan pencapaian yang cemerlang.

Merujuk kepada data aduan negeri Perak, banyak aduan telah diselesaikan dengan bantuan pihak berkuasa tempatan (PBT) dan pejabat daerah dan tanah (PDT).

Pengurangan jumlah aduan dapat membuktikan bahawa rakyat berpuas hati akan perkhidmatan yang diberikan. Para penjawat awam perlu fokus kepada penyampaian perkhidmatan usaha, latihan, penambahan nilai dan segala-galanya untuk kebajikan rakyat.” kata YBhg. Dato’ Haji Abu Bakar Bin Haji Said yang menyampaikan teks ucapan YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak sempena Majlis Perhimpunan Bulanan Warga Perkhidmatan Awam Bangunan Perak Darul Ridzuan Bil 1/2017 di Dewan Bankuet, Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Menurut beliau para penjawat awam perlu fokus kepada penyampaian perkhidmatan usaha, latihan, penambahan nilai dan segala-galanya untuk kebajikan rakyat.

YBhg. Dato’ Haji Abu Bakar Bin Haji Said juga turut mengucapkan tahniah di atas kejayaan Negeri Perak yang telah berjaya mencapai penarafan 5 bintang dalam Anugerah Pencapaian Penarafan Indeks Akauntabiliti Pengurusan Kewangan bagi tahun 2016 yang diumumkan Ketua Audit Negara, YBhg. Tan Sri Dr Madinah Mohamad ketika kunjungan hormat beliau ke Negeri Perak pada 19 Mei lalu.

Beliau juga turut mengucapkan tahniah kepada atlet-atlet dan pasukan pejabat SUK Negeri Perak yang telah berjaya memperoleh pelbagai kejayaan seperti pasukan bola jaring, bola sepak dan ragbi Maksak Perak.

Turut diadakan sempena Majlis Perhimpunan Bulanan Warga Perkhidmatan Awam Bangunan Perak Darul Ridzuan Bil 1/2017, ialah Majlis Pelancaran Perlaksanaan Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA) Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak yang disempurnakan YBhg. Dato’ Haji Abu Bakar Bin Haji Said selaku Pengerusi Jawatankuasa Induk dan Pelaksana EKSA.

Jabatan Perlu Bentuk Pasukan Yang Kompeten

Pemain-pemain bola sepak SUK Perak bergambar bersama bersama pingat dan hadiah yang dimenangai.

Jabatan Perlu Bentuk Pasukan Yang Kompeten

Turut diadakan sempena majlis perhimpunan tersebut ialah penyampaian kad hadiah hari lahir kepada warga bangunan Perak Darul Ridzuan.

Jabatan Perlu Bentuk Pasukan Yang Kompeten

YBhg. Dato' Haji Abu Bakar Bin Haji Said bersama pekerja cemerlang bulanan warga bangunan Perak Darul Ridzuan.

Jabatan Perlu Bentuk Pasukan Yang Kompeten

YBhg. Dato' Haji Abu Bakar Bin Haji Said menyampaikan mok check kepada pasukan bola sepak SUK Perak yang muncul sebagai johan Liga Perdana 2016.

Jabatan Perlu Bentuk Pasukan Yang Kompeten

YBhg. Dato' Haji Abu Bakar Bin Haji Said bersama penerima hari lahir bulanan memotong kek di Dewan Bankuet di akhir majlis.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 03 Disember 2020, 12:54:34.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
Aduan Rakyat
Sebarang aduan di Negeri Perak hendaklah menerusi saluran yang disediakan disini

Pihak kami akan menjawab semua kiriman dalam tempoh 5 hari bekerja. Terima kasih.

Klik Disini: e-Aduan Perak
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive