Majlis Penyerahan Cek Pinjaman Pengajian Tinggi Kerajaan Negeri Perak Sesi 2017/2018 : 25 Mei 2017

Majlis Penyerahan Cek Pinjaman Pengajian Tinggi Kerajaan Negeri Perak Sesi 2017/2018

Majlis penyerahan cek yang diadakan di Dewan Serbaguna, Bangunan Perak Darul Ridzuan.

IPOH, 25 MEI 2017 - Pada tahun ini, Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan telah mengaturkan satu Majlis Penyerahan Cek Bagi Peringkat Diploma Pinjaman Pengajian Tinggi Kerajaan Negeri Perak Sesi 2015/2016 bertempat di Dewan Serbaguna, Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Majlis Penyerahan Cek Pinjaman Pengajian Tinggi Kerajaan Negeri Perak ini disempurnakan oleh YB Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan,Sains, Alam Sekitar dan Teknologi Hijau Negeri Perak, Dato’ Dr Muhammad Amin bin Zakaria pada jam 3.00 petang.

Pada tahun ini, Kerajaan Negeri telah membuat keputusan untuk menawarkan pembiayaan dalam bentuk pinjaman kepada seramai 505 orang anak – anak Perak melibatkan 91 orang pelajar peringkat diploma, 339 orang pelajar Ijazah Sarjana Muda, 61 orang pelajar peringkat Sarjana dan 12 orang yang mengambil Ijazah Falsafah (PhD) dengan keseluruhan pembiayaan berjumlah RM3,632,500.00.

Dasar ini diwujudkan bagi memudahkan pelajar untuk menggunakan pinjaman ini untuk membayar yuran serta peralatan pembelajaran di institusi pengajian tinggi masing–masing supaya pelajar–pelajar pinjaman ini fokus kepada pelajaran masing–masing.

Kerajaan Negeri berharap dengan adanya Pinjaman Pengajian Tinggi Negeri Perak ini dapat mendorong para pelajar tajaan untuk belajar bersungguh – sungguh dan mendapat keputusan yang cemerlang.

Sehingga kini, tunggakan Pinjaman Pengajian Tinggi Anak-Anak Negeri Perak adalah sangat tinggi. Jumlah tunggakan Pinjaman Pengajian Tinggi Negeri Perak sehingga 31 Disember 2016 adalah RM17,415,364 melibatkan 4,632 orang peminjam.

Bagi menggalakkan peminjam – peminjam membuat pembayaran balik, Kerajaan Negeri telah bersetuju untuk memberikan rebat 30% kepada peminjam yang membuat bayaran keseluruhan baki pinjaman secara sekali gus tawaran ini akan bermula pada 1 Jun 2017 dan berakhir pada 31 Disember 2017 iaitu selama 6 bulan.

Ia bertujuan membantu Kerajaan Negeri mengurangkan nilai tunggakan semasa dan menaikkan jumlah kutipan bayaran balik serta dapat membantu menambahkan bilangan pelajar yang ditaja pinjaman pengajian tinggi negeri perak pada masa hadapan dengan menggunakan semula nilai penambahan kutipan yang diperoleh.

Pemberian rebat ini merupakan satu usaha murni Kerajaan Negeri dalam membantu para peminjam meringankan beban kehidupan mereka dan adalah sebagai tanda penghargaan kepada para peminjam yang bertindak sebagai modal insan berkualiti dan dapat menyumbang kepada kemajuan dan kesejahteraan agama, bangsa dan negara.

Objektif utama Pinjaman Pengajian Tinggi Negeri Perak adalah untuk memberi kemudahan pinjaman pelajaran kepada anak–anak Perak yang berkelayakan untuk melanjutkan pengajian ke institusi–institusi pengajian tinggi. Pinjaman ini menawarkan pembiayaan dalam bentuk pinjaman khusus kepada anak–anak Perak yang berhasrat menyambung pelajaran di peringkat Diploma, Sarjana Muda, Sarjana dan Ijazah Falsafah.

Majlis Penyerahan Cek Pinjaman Pengajian Tinggi Kerajaan Negeri Perak Sesi 2017/2018

Bacaan ikrar oleh penerima-penerima Pinjaman Pengajian Tinggi Kerajaan Negeri Perak.

Majlis Penyerahan Cek Pinjaman Pengajian Tinggi Kerajaan Negeri Perak Sesi 2017/2018

Penerima-penerima Pinjaman Pengajian Tinggi Kerajaan Negeri Perak bergambar bersama YB Dato' Dr Muhammad Amin bin Zakaria selepas tamat majlis.

Majlis Penyerahan Cek Pinjaman Pengajian Tinggi Kerajaan Negeri Perak Sesi 2017/2018

Seramai 91 orang pelajar peringkat diploma terpilih bagi menerima Pinjaman Pengajian Tinggi Kerajaan Negeri Perak pada tahun ini.

Majlis Penyerahan Cek Pinjaman Pengajian Tinggi Kerajaan Negeri Perak Sesi 2017/2018

YB Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan,Sains, Alam Sekitar dan Teknologi Hijau Negeri Perak, Dato' Dr Muhammad Amin bin Zakaria menyampaikan cek kepada salah seorang penerima.

Majlis Penyerahan Cek Pinjaman Pengajian Tinggi Kerajaan Negeri Perak Sesi 2017/2018

YB Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan,Sains, Alam Sekitar dan Teknologi Hijau Negeri Perak, Dato' Dr Muhammad Amin bin Zakaria menyampaikan Cek Pinjaman Pengajian Tinggi Kerajaan Negeri Perak berjumlah RM 5,000.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive