PTG Negeri Kutip Hasil Tanah RM626.1 Juta Pada 2016, Tertinggi Dalam Sejarah Perak : 10 Ogos 2017

PTG Negeri Kutip Hasil Tanah RM626.1 Juta Pada 2016, Tertinggi Dalam Sejarah Perak

YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abdul Kadir berucap dalam majlis ramah mesra anjuran PTG Perak.

IPOH, 10 OGOS 2017 - Perak mencatatkan kutipan hasil tanah sebanyak RM626.1 juta pada 2016 sekali gus berjaya mengatasi jumlah yang direkodkan pada 2015 iaitu RM574.2 juta.

Pengarah Pejabat Tanah dan Galian (PTG) Perak, YBrs Tuan Rumaizi Bin Baharin @ Md Daud berkata, peningkatan itu berlaku disebabkan beberapa faktor termasuk kutipan terhadap hasil mineral dan pasir sebanyak RM128 juta selain tunggakan cukai tanah yang berjumlah lebih RM20 juta. 

Menurut beliau, kejayaan meningkatkan jumlah kutipan hasil tanah itu juga disebabkan komitmen tinggi yang ditonjolkan kakitangan PTG negeri dalam memastikan perkara itu dapat direalisasikan. 

"Jumlah kutipan sebanyak RM626.1 juta yang diperoleh pada 2016 merupakan paling tinggi pernah direkodkan dalam sejarah negeri.

"Untuk makluman umum juga, jumlah yang berjaya diperoleh itu mewakili 61 peratus daripada jumlah keseluruhan hasil negeri iaitu sebanyak RM1.12 bilion," kata beliau ketika ditemui pada sidang media selepas Majlis Ramah Mesra Bersama Menteri Besar Perak dan Anggota-Anggota Pentadbiran Tanah Negeri di Casuarina@Meru Hotel.

Terdahulu, majlis yang dihadiri lebih 1,000 kakitangan PTG Perak itu telah dirasmikan oleh YAB Menteri Besar, Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir. 

Hadir sama YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan.

Mengulas mengenai kutipan hasil tanah sejak awal 2017 hingga kini, katanya, sebanyak RM415 juta telah berjaya dikutip dan ia mungkin mengatasi jumlah yang direkodkan pada 2016.

"Sehingga semalam, kutipan sudah cecah lebih kurang 69.2 peratus bersamaan RM 415 juta dan kita percaya ia akan meningkat lagi sekali gus melepasi jumlah yang direkodkan pada tahun 2016," katanya. 

Sementara itu, YAB Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir berkata, pihaknya amat menghargai usaha yang dilakukan PTG Negeri dalam memastikan jumlah kutipan hasil tanah meningkat khususnya pada 2016.

Katanya, peningkatan jumlah kutipan hasil tanah itu turut menyebabkan beberapa negeri cuba menjadikan Perak sebagai rujukan bagi perkara berkenaan. 

"Ini semua hasil daripada usaha dan pendekatan yang dilakukan kakitangan PTG Negeri dan kita harap peningkatan ini akan terus berlaku setiap tahun sekali gus meningkatkan hasil pendapatan negeri," katanya.

PTG Negeri Kutip Hasil Tanah RM626.1 Juta Pada 2016, Tertinggi Dalam Sejarah Perak

YBrs Tuan Rumaizi Bin Baharin @ Md. Daud ketika berucap dalam majlis ramah mesra berkenaan.

PTG Negeri Kutip Hasil Tanah RM626.1 Juta Pada 2016, Tertinggi Dalam Sejarah Perak

YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir dan YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan beramah mesra dengan kakitangan PTG Perak dalam majlis ramah mesra tersebut.

PTG Negeri Kutip Hasil Tanah RM626.1 Juta Pada 2016, Tertinggi Dalam Sejarah Perak

YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir bersama sebahagian besar kakitangan PTG Perak di majlis ramah mesra yang diadakan.

PTG Negeri Kutip Hasil Tanah RM626.1 Juta Pada 2016, Tertinggi Dalam Sejarah Perak

YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir dan YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan ceria bergambar bersama kumpulan koir PTG Perak di majlis yang diadakan.

PTG Negeri Kutip Hasil Tanah RM626.1 Juta Pada 2016, Tertinggi Dalam Sejarah Perak

YAB Dato' Seri Zambry Bin Abd Kadir bersama-sama kakitangan PTG Perak memilih juadah yang dihidangkan dalam majlis tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive