MBI Diiktiraf PBT Terbaik Di Malaysia Bagi Tahun 2016 : 14 Ogos 2017

MBI Diiktiraf PBT Terbaik Di Malaysia Bagi Tahun 2016

YB Tan Sri Noh Bin Haji Omar menyampaikan sijil pengiktirafan PBT terbaik kepada YBhg Dato' Zamri Bin Man.

IPOH, 14 OGOS 2017 - Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) diiktiraf sebagai pihak berkuasa tempatan (PBT) terbaik di Malaysia bagi tahun 2016.

Ia diumumkan oleh YB Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Tan Sri Noh Bin Haji Omar selepas penilaian melalui Sistem Penarafan Bintang PBT (SPB-PBT) dilakukan sepanjang tahun lalu.

Menurut beliau, selain MBI, tujuh lagi PBT lain di Perak turut mendapat penarafan lima bintang di bawah SPB-PBT iaitu Majlis Daerah Manjung, Majlis Daerah Batu Gajah, Majlis Perbandaran Taiping, Majlis Daerah Kampar,  Majlis Daerah Kerian, Majlis Perbandaran Teluk Intan dan Majlis Perbandaran Kuala Kangsar.

“Terdapat 41 PBT seluruh negara mencapai penarafan lima bintang, tetapi MBI telah berjaya mendapat markah tertinggi dengan 97.45 peratus manakala diikuti dengan Majlis Daerah Manjung dengan 94.75 peratus di tangga ke-9 terbaik negara.

“Buat pertama kali dalam sejarah, MBI telah mendapat tempat pertama secara keseluruhannya,” kata beliau.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Majlis Penyerahan Watikah Pelantikan Jawatankuasa Penduduk sesi 2017-2019 dan Penganugerahan Penarafan Bintang Pihak Berkuasa Tempatan 2016 Bagi Negeri Perak di Ipoh Convention Centre (ICC).

Turut hadir YAB Menteri Besar, Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan dan YBhg Datuk Bandar Ipoh, Dato’ Zamri bin Man.

Beliau berkata, kejayaan yang digapai lapan PBT di Perak itu membuktikan keberkesanan sistem pentadbiran yang diamalkan dalam negeri ini di bawah pimpinan YAB Menteri Besar Perak.

“Tahniah saya ucapkan kepada Perak atas kegigihan serta kerjasama yang diberikan kepada KPKT dalam memastikan rakyat di kawasan bandar atau pun luar bandar dapat hidup dalam keadaan sejahtera,” ujar beliau.

MBI Diiktiraf PBT Terbaik Di Malaysia Bagi Tahun 2016

YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir menyerahkan watikah pelantikan kepada salah seorang Jawatankuasa Perwakilan Penduduk (JPP) yang dilantik dalam majlis berkenaan.

MBI Diiktiraf PBT Terbaik Di Malaysia Bagi Tahun 2016

YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir bergambar bersama 7 Yang Dipertua (YDP) Majlis yang mendapat penarafan lima bintang.

MBI Diiktiraf PBT Terbaik Di Malaysia Bagi Tahun 2016

YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir ketika berucap dalam majlis yang diadakan.

MBI Diiktiraf PBT Terbaik Di Malaysia Bagi Tahun 2016

YB Tan Sri Noh Bin Haji Omar ketika berucap dalam majlis berkenaan.

MBI Diiktiraf PBT Terbaik Di Malaysia Bagi Tahun 2016

YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir bersalaman dengan tetamu yang hadir dalam majlis tersebut.

MBI Diiktiraf PBT Terbaik Di Malaysia Bagi Tahun 2016

 YBhg Dato' Zamri Bin Man bersama sebahagian pegawai dan kakitangan MBI selepas diiktiraf selaku PBT terbaik peringkat kebangsaan 2016.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive