DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi CPPC : 22 Ogos 2017

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi CPPC

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan merasmikan Pusat Pengumpulan, Pemprosesan dan Pembungkusan Agroto Business (M) Sdn Bhd (Agroto).

IPOH, 22 OGOS 2017 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan merasmikan Pusat Pengumpulan, Pemprosesan dan Pembungkusan (CPPC) tanaman di Agroto, Kinta Highlands di KM19, Jalan Simpang Pulai-Cameron Highlands.

DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim turut berkenan berangkat ke majlis itu.

Hadir sama Menteri Besar Perak, YAB Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir dan isteri, YBhg Datin Seri Diraja Saripah Binti Zulkifli serta Pengerusi Agroto, YB Dato’ Ahmad Shalimin Ahmad Shafie.

Baginda berdua serta tetamu kehormat turut meluangkan masa melawat CPPC, tapak semaian, pusat penanaman anggur, rumah pam baja, pusat penanaman 'Green and Red Coral House' dan ladang sayuran.

CPPC dikelolakan oleh Agroto Business (M) Sdn Bhd, sebuah syarikat yang ditubuhkan hasil usaha sama antara kerajaan negeri Perak melalui Perbadanan Pembangunan Pertanian Perak dengan Bumper Orchard (M) Sdn Bhd.

Sementara itu, YB Dato’ Ahmad Shalimin berkata CPPC yang berkeluasan 60,000 kaki persegi dibangunkan di atas tanah seluas 1,052 hektar dengan ketinggian 1,500 meter dari paras laut, menggabungkan konsep teknologi pertanian moden serta tradisional melalui konsep penanaman rumah hijau dan secara terbuka.

Katanya, CPPC dilengkapi pelbagai kemudahan dengan teknologi moden untuk meningkatkan produktiviti dalam operasi Agroto antaranya penggunaan mesin penggredan tomato bagi mengasingkan hasil tanaman itu mengikut saiz.

"Penggunaan mesin ini sudah pasti dapat mempercepatkan masa pengelasan tomato di samping lebih efisien dalam menjimatkan tenaga kerja dan sekali gus lebih menjamin keberkesanan kos," katanya.

Beliau berkata dengan adanya pusat tersebut, operasi Agroto dijalankan di bawah satu bumbung sekali gus memudahkan serta mempercepatkan proses pengeluaran sebelum hasil sayuran dihantar ke pasaran tempatan atau antarabangsa.

Katanya pembukaan ladang agroto itu juga dapat meningkatkan peluang pekerjaan dalam kalangan rakyat tempatan kerana daripada kira-kira 361 pekerja yang ada sekarang, sebahagian besar merupakan anak jati negeri Perak.

Menurut beliau, Agroto turut menerima pengiktirafan dan pensijilan ISO, Bahagian Pengendalian Kritikal dan Analisis Bahaya (HACCP) serta Amalan Pengilangan Yang Baik (GMP).

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi CPPC

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah dan DYMM Tuanku Zara Salim tiba di Pusat Pengumpulan, Pemprosesan dan Pembungkusan Agroto Business (M) Sdn Bhd (Agroto).

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi CPPC

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan melawat di kilang pembungkusan tomato.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi CPPC

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah dalam lawatan di kebun red coral.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi CPPC

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah teruja dan berpuas hati dengan hasil tanaman yang dikeluarkan di CPPC.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi CPPC

DYMM Tuanku Zara Salim bersama YBhg Datin Seri Diraja Saripah Zulkifli ketika melakukan lawatan dalam majlis tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive