Tuanku Zara Salim Lancar Kapal Diraja (KD) Maharaja Lela : 24 Ogos 2017

Tuanku Zara Salim Lancar Kapal Diraja (KD) Maharaja Lela

DYMM Tuanku Zara Salim berkenan merasmikan KD Maharaja Lela sambil diperhatikan DYMM Sultan Nazrin Shah.

LUMUT, 24 OGOS 2017 - Kapal pertama daripada enam unit Kapal Tempur Pesisir (LCS) milik Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang siap dibina dan diberi nama Kapal Diraja (KD) Maharaja Lela dilancarkan di Pangkalan TLDM, di sini hari ini.

Upacara penamaan dan pelancaran kapal itu disempurnakan oleh DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim sambil disaksikan DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

Pasangan Diraja itu serta tetamu kehormat turut menyaksikan pelepasan kapal tempur berkenaan ke laut buat pertama kalinya.

Turut hadir, YAB Menteri Besar Perak Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir; YB Menteri Pertahanan, Dato’  Seri Hishammuddin Bin Tun Hussein; YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan dan YBhg Pengarah Urusan Boustead Heavy Industries Corporation Bhd (BHIC), Tan Sri Ahmad Ramli Bin Mohd Nor.

Enam LCS itu dibina oleh Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BN Shipyard), anak syarikat Boustead Holdings Berhad dan syarikat sekutu Boustead Heavy Industries Corporation Bhd (BHIC) dengan kos RM9 bilion.

Kapal LCS itu mempunyai keupayaan peperangan empat dimensi dengan daya tahan lasak mengatasi ancaman elektronik, udara, darat dan air serta sistem pengurusan peperangan terkini.

Antara ciri utama kapal itu ialah mempunyai kelajuan maksimum sehingga 28 knot dengan panjang keseluruhan kapal 111 meter serta dilengkapi beberapa senjata utama seperti sistem pelancar torpedo, sistem pelancar misil anti permukaan, sistem pelancar misil anti udara dan meriam kaliber sederhana bagi meningkatkan lagi kawalan keselamatan di perairan negara.

Sementara itu, Dato’ Seri Hishammuddin Bin Tun Hussein berkata perolehan nama Maharaja Lela dipilih sempena nama Dato' Maharaja Lela yang merupakan pahlawan Melayu tersohor tanah air yang memimpin perjuangan rakyat Perak bagi menentang penguasaan British di negeri ini.

Beliau berkata kapal tempur pertama itu membuktikan keupayaan dan kemampuan anak tempatan untuk bersaing dalam industri berat, khususnya teknologi ketenteraan.

"Ini kerana LCS pertama ini merupakan kapal kelas frigat yang pertama dibina sepenuhnya oleh syarikat tempatan, iaitu Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd.

Tan Sri Ahmad Ramli Bin Mohd Nor pula berkata, kapal itu merupakan kapal tempur terbesar dalam Armada TLDM kerana mempunyai reka bentuk senyap atau 'stealth' dan sulit untuk dikesan oleh peralatan radar.

"BN Shipyard berjaya membuktikan kemampuan negara untuk membina kapal perang berteknologi tinggi, setanding dengan kapal perang dimiliki negara maju," katanya.

Beliau berkata, kapal pertama itu amat istimewa kerana dibina sepenuhnya di limbungan BN Shipyard dengan menggunakan tenaga kerja dan kepakaran tempatan.

"Kapal tempur pertama itu akan diserahkan kepada TLDM pada April 2019 setelah menjalani proses ujian di pelabuhan dan di laut serta ujian penembakan," katanya.

Tuanku Zara Salim Lancar Kapal Diraja (KD) Maharaja Lela

DYMM Sultan Nazrin Shah berkenan menghadiri upacara perasmian KD Maharaja Lela.

Tuanku Zara Salim Lancar Kapal Diraja (KD) Maharaja Lela

DYMM Sultan Nazrin Shah bersama tetamu kehormat yang hadir pada pelancaran KD Maharaja Lela.

Tuanku Zara Salim Lancar Kapal Diraja (KD) Maharaja Lela

KD Maharaja Lela merupakan salah sebuah daripada enam unit Kapal Tempur Pesisir milik TLDM.

Tuanku Zara Salim Lancar Kapal Diraja (KD) Maharaja Lela

Laksamana Tan Sri Ahmad Kamarulzaman memberikan penerangan kepada DYMM Sultan Nazrin Shah berkaitan KD Maharaja Lela.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive