Tuanku Nazrin Shah Lancar Buku Yahaya Ibrahim : Ikon Pendidikan Negara : 5 September 2017

Tuanku Nazrin Shah Lancar Buku Yahaya Ibrahim: Ikon Pendidikan Negara

DYMM Sultan Nazrin Shah berkenan merasmikan pelancaran buku Tan Sri Yahaya Bin Ibrahim merangkap ikon pendidikan negara.

TANJUNG MALIM, 5 SEPTEMBER 2017 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah, guru memiliki pengaruh amat kuat dalam memupuk semangat muhibah dalam kalangan pelajar yang berlatarbelakangkan pelbagai agama, kaum dan budaya di negara ini.

Baginda bertitah, walaupun negara telah menyambut ulang tahun Hari Kebangsaan Ke-60, peranan memupuk perpaduan kaum, perlu terus diberikan keutamaan.

Mengambil contoh DYMM Permaisuri Tuanku Bainun yang merupakan lulusan Kirkby College, Sultan Nazrin Shah bertitah, bonda baginda mengamalkan sikap sangat terbuka serta menghormati sesiapa sahaja daripada pelbagai kaum dan agama.

Titah baginda, Tuanku Bainun juga telah menunjukkan contoh teladan baik termasuk membantu baginda serta adinda-adinda baginda untuk mengenali dunia lebih luas tanpa prasangka negatif dengan menjalin perhubungan persahabatan merentasi sempadan agama, kaum, budaya, politik dan negara.

“Falsafah yang dipegang dan peranan yang pernah dilaksanakan oleh para guru lulusan Kirkby College pada era pra dan pasca kemerdekaan hendaklah diteruskan hari ini oleh guru-guru di setiap bilik darjah dan sekolah di negara ini.

“Kekuatan dan kestabilan negara kita amat bergantung kepada semangat perpaduan kukuh yang berjaya dijalinkan dalam kalangan warga pendidik,” titah baginda.

Baginda bertitah demikian ketika melancarkan buku Yahaya Ibrahim: Ikon Pendidikan Negara di Dewan SITC, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Kampus Sultan Abdul Jalil Shah.

Turut berangkat, DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim merangkap Canselor UPSI dan adinda Sultan Nazrin, Raja Dato’ Seri Eleena Almarhum Sultan Azlan Shah.

Hadir sama, YAB Menteri Besar, Dato’ Seri Dr. Zambry Bin Abd Kadir; YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan; YBhg Pro-Canselor UPSI, Tan Sri Yahaya Bin Ibrahim dan YBhg Naib Canselor UPSI, Prof. Dato’ Dr. Mohammad Shatar Bin Sabran.

Dalam pada itu, Sultan Nazrin Shah bertitah, gagasan kepada pendidikan cemerlang didukung oleh warganya yang penuh berbakat, gigih dan tekun bekerja.

Sehubungan itu, titah baginda, guru yang terbilang berupaya menyalakan bara semangat pembelajaran yang tidak akan padam dalam kalangan pelajarnya.

“Guru yang namanya menjadi sebutan di hujung setiap lidah pelajar adalah guru yang berjaya memenangi hati pelajarnya.

“Guru-guru berdedikasi akan bekerja sepanjang masa demi memastikan anak didik mereka mencapai kejayaan lebih gemilang daripada diri mereka sendiri,” titah baginda.

Tuanku Nazrin Shah Lancar Buku Yahaya Ibrahim: Ikon Pendidikan Negara

DYMM Sultan Nazrin Shah berkenaan melakukan lawatan dalam majlis pelancaran buku ikon pendidikan negara di UPSI.

Tuanku Nazrin Shah Lancar Buku Yahaya Ibrahim: Ikon Pendidikan Negara

DYMM Sultan Nazrin Shah berkata sesuatu sambil diperhatikan YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan dan Tan Sri Yahaya Bin Ibrahim.

Tuanku Nazrin Shah Lancar Buku Yahaya Ibrahim: Ikon Pendidikan Negara

DYMM Sultan Nazrin bersama Ikon Pendidikan Negara, Tan Sri Yahaya Bin Ibrahim bergambar dengan tetamu kehormat yang hadir.

Tuanku Nazrin Shah Lancar Buku Yahaya Ibrahim: Ikon Pendidikan Negara

DYMM Sultan Nazrin Shah tiba pada majlis pelancaran buku tersebut.

Tuanku Nazrin Shah Lancar Buku Yahaya Ibrahim: Ikon Pendidikan Negara

Tan Sri Yahaya Bin Ibrahim berkata sesuatu kepada YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abdul Kadir dalam majlis yang diadakan.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive