DYMM Sultan Perak Mahu Kaedah Menilai Pembangunan, Kemajuan Manusia Dikaji Semula : 12 September 2017

DYMM Sultan Perak Mahu Kaedah Menilai Pembangunan, Kemajuan Manusia Dikaji Semula

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan berucap dalam perasmian PIDD.

IPOH, 12 SEPTEMBER 2017 - Kaedah umum yang digunakan untuk menilai pembangunan dan kemajuan manusia di negara ini harus dikaji semula untuk menangani pelbagai isu seperti kesejahteraan sosial, pembangunan serta kemanusiaan, titah Sultan Perak Sultan Nazrin Shah.

Baginda bertitah prestasi ekonomi negara secara tradisinya diukur berdasarkan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) serta indeks pembangunan manusia untuk menilai pelbagai kebajikan sosial termasuk kesihatan dan pendidikan.

“Kita harus menyedari bahawa pelbagai penunjuk yang lebih luas diperlukan untuk memantau trend pembangunan dan kemakmuran,” titah baginda pada perasmian Dialog Pangkor 2017 (PD 2017).

Acara dua hari itu yang bertemakan ‘Memacu Masa Hadapan : Landasan Inovatif Ke Arah Pembangunan Mampan' anjuran Institut Darul Ridzuan (IDR) itu merupakan platform untuk membincangkan isu-isu berkaitan pembangunan sosioekonomi dan kelestarian.

Sultan Nazrin Shah juga menarik perhatian bahawa banyak pekerjaan yang didapati sekarang mungkin tidak lagi wujud pada masa depan disebabkan oleh teknologi baharu pada masa kini.

“Satu kajian menunjukkan sekurang-kurangnya 50 peratus daripada 700 kategori pekerjaan berlainan sekarang, mungkin sepenuhnya automatik pada tahun-tahun akan datang,” titah Sultan.

Baginda turut menekankan bahawa modul pembiayaan baharu diperlukan untuk menggerakkan sumber yang mencukupi sekali gus menutup jurang pembiayaan pembangunan dan kemanusiaan.

“Beta ingin mencadangkan peranan kewangan Islam adalah amat penting. Daripada krisis kemanusiaan yang berlaku di dunia hari ini, 90 peratus berlaku di negara anggota Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) dan 31 daripada 33 konflik hari ini berlaku di negara majoriti Islam,” titah baginda.

DYMM Sultan Perak Mahu Kaedah Menilai Pembangunan, Kemajuan Manusia Dikaji Semula

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan melawat antara gerai jualan pelbagai barangan yang dibuka sepanjang PIDD berlangsung.

DYMM Sultan Perak Mahu Kaedah Menilai Pembangunan, Kemajuan Manusia Dikaji Semula

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan mencemar duli menandatangani buku daripada salah seorang peserta yang hadir dalam PIDD.

DYMM Sultan Perak Mahu Kaedah Menilai Pembangunan, Kemajuan Manusia Dikaji Semula

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah tekun mendengar penjelasan berkaitan pembangunan yang bakal dibangunkan di Perak.

DYMM Sultan Perak Mahu Kaedah Menilai Pembangunan, Kemajuan Manusia Dikaji Semula

YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Abd Kadir dan YBhg Ketua Eksekutif IDR, Dr Mazlan Bin Khamis menyampaikan sijil pengiktirafan kepada salah seorang peserta PIDD 2017.

DYMM Sultan Perak Mahu Kaedah Menilai Pembangunan, Kemajuan Manusia Dikaji Semula

YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir menyampaikan sijil penghargaan kepada panelis jemputan yang menjayakan PIDD 2017.

DYMM Sultan Perak Mahu Kaedah Menilai Pembangunan, Kemajuan Manusia Dikaji Semula

YAB Menteri Besar Perak, YB Menteri Belia dan Sukan dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak antara tetamu kehormat yang hadir pada penutupan PIDD 2017.

DYMM Sultan Perak Mahu Kaedah Menilai Pembangunan, Kemajuan Manusia Dikaji Semula

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir ketika berucap dalam perasmian PIDD.

DYMM Sultan Perak Mahu Kaedah Menilai Pembangunan, Kemajuan Manusia Dikaji Semula

YB Menteri Belia dan Sukan, Khairy Bin Jamaluddin ketika berucap dalam PIDD 2017.

DYMM Sultan Perak Mahu Kaedah Menilai Pembangunan, Kemajuan Manusia Dikaji Semula

YB Menteri Belia dan Sukan, Khairy Bin Jamaluddin menandatangani buku selaku jemputan khas pada PIDD 2017.

DYMM Sultan Perak Mahu Kaedah Menilai Pembangunan, Kemajuan Manusia Dikaji Semula

YB Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Asyraf Wajdi Bin Dusuki antara panelis jemputan yang hadir dalam PIDD 2017.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive