DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah : Bersedia Tangani Elemen 'Transhumanism' : 14 Oktober 2017

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah: Bersedia Tangani Elemen 'Transhumanism'

Sultan Nazrin Muizzuddin Shah ketika bertitah dalam Istiadat Konvokesyen PSAS ke 15.

BEHRANG, 14 OKTOBER 2017- DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, mengingatkan para graduan supaya bijak mendepani perubahan dan cabaran baharu revolusi industri keempat yang bakal mencetuskan elemen 'transhumanism' atau rentas kemanusiaan.

Baginda bertitah, era revolusi industri keempat membawa perubahan kepada cara kerja dan budaya kehidupan harian, membabitkan tiga domain utama iaitu fizikal, digital dan biologikal selain merangkumi pelbagai perkara termasuk aspek penggunaan robot automasi.

"Manusia harus melihat kebarangkalian wujud ekosistem baharu yang bakal mengubah bukan hanya cara hidup dan cara kerja serta masyarakat dan norma, malahan persepsi tentang 'manusia' itu sendiri.

"Elemen transhumanism akan mula melakar kehidupan yang tentu sekali bakal mencabar konsep kesemulajadian apabila alam manusia bakal dirangkumkan bersama dunia robot, susulan kewujudan elemen 'artificial intelligence' (kepintaran buatan) dan bioteknologi.

"Oleh itu, amat penting untuk dipastikan, manusia terus berperanan sebagai tenaga kerja utama tanpa didominasi oleh robot, bahkan menjadi pereka cipta sistem robot dengan tujuan untuk memudahkan kerja tanpa sama sekali mengorbankan nilai dan roh kemanusiaan. "Segala ilmu dan kemahiran yang diperoleh mestilah digunakan sebaik-baiknya, dipastikan tidak bercanggah dengan konsep Ketuhanan.

"Manusia wajib diperkukuhkan dengan nilai ketuhanan dan roh kemanusiaan agar tidak tergelincir daripada pegangan akidah, ketauhidan Tuhan dan mengamalkan jiwa hamba kepada Yang Maha Pencipta.

"Insan wajib memiliki pegangan akidah yang kukuh serta disemaikan dengan keimanan yang teguh supaya pada setiap kejayaan menghasilkan inovasi dan ciptaan baharu, akan meningkat apresiasinya terhadap kewujudan Ilahi," titah baginda. Baginda bertitah demikian pada Istiadat Konvokesyen Ke-15 Politeknik Sultan Azlan Shah di Dewan Muallim Politeknik Sultan Azlan Shah (PSAS).

Hadir sama YAB Menteri Besar, Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan. Seramai 318 graduan menerima ijazah dan diploma masing-masing pada sidang pertama istiadat konvokesyen itu, iaitu 25 menerima Ijazah Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Pembuatan (Rekabentuk Automotif) dengan kepujian dan 293 menerima diploma pelbagai program.

Sultan Nazrin juga bertitah, pendidikan teknik dan latihan vokasional (TVET) juga telah memberi sumbangan besar kepada negara termasuk melatih dan menyediakan modal insan berkemahiran dan separa mahir kepada negara.

Malah titah baginda, pendidikan bagaikan komoditi yang mampu merubah struktur sosial dan ekonomi masyarakat, termasuk mengatasi masalah kemiskinan, memperbesarkan peratus masyarakat menengah, memperkayakan modal budaya dan sosial serta meningkatkan produktiviti dan pertumbuhan ekonomi negara.

"Dalam menghadapi keperluan dunia semasa dan cabaran dunia akan datang, program pendidikan bukan sahaja perlu diperluas dan diperkembangkan, tetapi wajib dipertingkatkan.

"Agenda dan program pendidikan, jika disisih dan jika tidak diberikan keutamaan, berpotensi meletakkan negara dan warga tercicir dan tertinggal dalam arus kemajuan teknologi yang sedang berlaku pada kadar yang tersangat pantas.

"Menjelang tahun 2020, penduduk dunia diramalkan mencecah 7.6 bilion, dan dalam tempoh masa yang sama, 50 bilion peranti elektronik diramalkan memasuki pasaran teknologi, bermakna jumlah peranti yang berkomunikasi adalah melebihi jumlah manusia, dengan nisbah purata setiap manusia memiliki 6.6 peranti elektronik, yang akan membuka laluan interaksi di antara satu sama lain; senario yang bakal menjana data raya dan pengetahuan," titah baginda.

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah: Bersedia Tangani Elemen 'Transhumanism'

Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menyampaikan diploma kepada salah seorang pelajar PSAS dalam istiadat konvokesyen tersebut.

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah: Bersedia Tangani Elemen 'Transhumanism'

Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menyampaikan diploma kepada salah seorang mahasiswi PSAS dalam istiadat konvokesyen berkenaan.

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah: Bersedia Tangani Elemen 'Transhumanism'

Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menyampaikan diploma kepada salah seorang mahasiswa PSAS dalam istiadat konvokesyen berkenaan.

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah: Bersedia Tangani Elemen 'Transhumanism'

Rata-rata pelajar PSAS yang ditemui ceria selepas berjaya menamatkan pengajian.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive