Sultan Nazrin: Pelajar Sekolah Vernakular Wajib Kuasai Bahasa Malaysia : 23 Oktober 2017

Sultan Nazrin: Pelajar Sekolah Vernakular Wajib Kuasai Bahasa Malaysia

Sultan nazrin Muizzuddin Shah berkenan bertitah dalam majlis berkenaan.

IPOH, 23 OKTOBER 2017 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah, sekolah vernakular wajar mengambil tanggungjawab memastikan setiap pelajar yang mengikuti persekolahan aliran itu mampu menguasai Bahasa Malaysia.

Baginda bertitah, tahap penguasaan para pelajar sekolah vernakular itu perlu berada pada tahap tertinggi iaitu setanding atau lebih baik daripada pelajar di sekolah kebangsaan.

"Ia sesuatu yang janggal dan ironis jika terdapat seseorang individu bertaraf warganegara Malaysia dan mendapat segala nikmat dan keistimewaan sebagai seorang warganegara tetapi tidak boleh memahami, bertutur, menulis serta membaca dalam bahasa kebangsaan.

"Bahasa merupakan medium yang dapat menjalin dan merapatkan hubungan manusia. Keupayaan menguasai bahasa pertuturan serta penulisan yang sama adalah prasyarat memungkinkan berlakunya komunikasi," titah baginda ketika menyempurnakan Majlis Anugerah Kecemerlangan Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan Sam Tet di sini hari ini.

Turut berangkat, DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim, YAB Menteri Besar Dato’ Seri Diraja Dr, Zambry Bin Abd Kadir, YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan dan YB Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pengangkutan Awam, Kampung Baru, Hal Ehwal Bukan Islam dan Integrasi Nasional Negeri, Datuk Dr Mah Hang Soon.

Sultan Nazrin bertitah, usaha untuk memastikan setiap pelajar sekolah vernakular menguasai sekali gus fasih perlu diterima sebagai satu cabaran selain dijadikan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) pencapaian sesebuah sekolah vernakular.

Dalam pada itu, titah baginda, keterbukaan kerajaan membenarkan sekolah vernakular terus beroperasi wajib dihargai kerana ia merupakan antara platform yang membantu dalam memupuk perpaduan kaum.

"Kejayaan sekolah vernakular mendidik pelajar hingga menguasai dan fasih bahasa kebangsaan akan dapat membantu usaha membina negara bangsa yang bersatu padu selain meminimumkan perasaan tidak selesa sebahagian masyarakat di negara ini terhadap sekolah vernakular," titah baginda.

Sultan Nazrin: Pelajar Sekolah Vernakular Wajib Kuasai Bahasa Malaysia

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Diraja Dr Zambry Abd Kadir menyampaikan sumbangan berbentuk dana kewangan kepada pemangku Pengetua SMJK (C) Sam Tet, Teh Eow Kok.

Sultan Nazrin: Pelajar Sekolah Vernakular Wajib Kuasai Bahasa Malaysia

Sultan Nazrin Muizzuddin Shah dan Tuanku Zara Salim berkenan melakukan lawatan dalam pameran di SMJK (C) Sam Tet.

Sultan Nazrin: Pelajar Sekolah Vernakular Wajib Kuasai Bahasa Malaysia

Sultan Nazrin Muizzuddin Shah menyampaikan anugerah kepada tokoh pelajar SMJK (C) Sam Tet, Lai Zhong Xun dalam majlis berkenaan.

Sultan Nazrin: Pelajar Sekolah Vernakular Wajib Kuasai Bahasa Malaysia

Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bersama tetamu kehormat lain menyaksikan persembahan orkestra SMJK (C) Sam Tet.
 Sultan Nazrin: Pelajar Sekolah Vernakular Wajib Kuasai Bahasa Malaysia  Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan bergambar bersama guru dan kakitangan SMJK (C) Sam Tet.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 03 Disember 2020, 12:54:34.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
Aduan Rakyat
Sebarang aduan di Negeri Perak hendaklah menerusi saluran yang disediakan disini

Pihak kami akan menjawab semua kiriman dalam tempoh 5 hari bekerja. Terima kasih.

Klik Disini: e-Aduan Perak
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive