15 Daripada 20 Agensi Berjaya Catatkan Perkhidmatan Taraf 5 Bintang : 31 Oktober 2017

15 Daripada 20 Agensi Berjaya Catatkan Perkhidmatan Taraf 5 Bintang

YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan menyampaikan hadiah kepada para pemenang.

IPOH, 31 OKTOBER 2017 - Sejumlah 15 daripada 20 agensi dan jabatan kerajaan negeri Perak berjaya mencatat pencapaian perkhidmatan bertaraf 5 bintang sepanjang tahun lepas, kata YAB Menteri Besar Perak Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir.

Beliau berkata, tiga lagi jabatan kerajaan negeri memperoleh empat bintang manakala dua lagi jabatan mencapai penarafan tiga bintang menerusi pengauditan yang dijalankan oleh Jabatan Audit Negara.

Tambah beliau, sebanyak 17 agensi dan jabatan di negeri ini akan diaudit tahun ini dan beliau berharap agensi dan jabatan yang terbabit dapat membuat persediaan bagi memperolehi keputusan yang terbaik.

Sehubungan itu katanya, setiap agensi dan jabatan di negeri ini diminta melakukan transformasi dengan melakukan pelbagai inovasi di luar daripada lingkungan kebiasaan.

“Setiap agensi dan jabatan perlu  memikirkan satu projek inovasi untuk dibentangkan di peringkat kerajaan negeri untuk kemajuan pembangunan di negeri ini,” kata beliau ketika berucap merasmikan Majlis Persada Inovasi Perkhidmatan Awam 2017 Peringkat Negeri Perak serta menyampaikan Sijil Kecemerlangan Anugerah 5 Bintang Indeks Akauntabiliti 2016 kepada 15 jabatan dan agensi terlibat.

Hadir sama YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan dan YB Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pengurusan), YBhg Dato’ Abu Bakar Bin Haji Said.

Menurut beliau, kerajaan negeri sentiasa memikirkan langkah bagaimana setiap agensi dan jabatan di negeri ini berjaya memenuhi 134 kriteria yang ditetapkan untuk mencapai tahap perkhidmatan bertaraf lima bintang.

"Ia bagi memastikan semua agensi dan jabatan memenuhi piawaian standard antarabangsa sekali gus dapat menyumbang idea dan sistem terbaik yang boleh diguna pakai dan secara tidak langsung dapat membantu pembangunan di negeri ini," ujar beliau.

Sementara itu, Dato’ Seri Abdul Puhat pula berkata, pihaknya turut merakamkan jutaan penghargaan kepada YAB Perdana Menteri,  Datuk Seri Najib Bin Tun Abdul Razak yang telah mengisytiharkan Pulau Pangkor sebagai pulau bebas cukai.

Beliau berkata, pengisytiharaan itu bakal meningkatkan pertumbuhan ekonomi sekaligus mewujudkan peluang pekerjaan kepada masayarakat sekitar pulau berkenaan.

“Sesungguhnya, ini merupakan manifestasi komitmen dan iltizam Kerajaan Pusat terhadap kerajaan negeri dalam usaha merancakkan pelaburan, perdagangan dan industry yang merupakan tunjang utama bajet 2018,” kata beliau.

15 Daripada 20 Agensi Berjaya Catatkan Perkhidmatan Taraf 5 Bintang

YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir bergambar bersama pemenang.

15 Daripada 20 Agensi Berjaya Catatkan Perkhidmatan Taraf 5 Bintang

Antara penerima yang diberikan penghargaan oleh YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Abd Kadir.

15 Daripada 20 Agensi Berjaya Catatkan Perkhidmatan Taraf 5 Bintang

YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abdul Kadir bersama YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan bergambar dengan sebahagian pemenang.

15 Daripada 20 Agensi Berjaya Catatkan Perkhidmatan Taraf 5 Bintang

YBhg Dato' Abu Bakar Bin Haji Said menerima sijil penghargaan daripada YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive